Υπερψηφίστηκε με 159 ψήφους (159 της ΝΔ και μία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά), το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μετά την τριήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, κάτι που αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια και τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ξένων ιδρυμάτων στη χώρα.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς), ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν “παρών”, το περασμένο Σάββατο 9 Μαρτίου.
Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι 10 βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία, εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία από λάθος της, δεν καταχώρησε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψηφίστηκε κανονικά επί των άρθρων.
Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έγινε δεκτό από την παραπάνω πλειοψηφία (158 +1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρόν).
Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.
ΣΗμειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ, είχαν ζητήσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια) ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για “ριζική τομή στην εκπαίδευση”, ενώ στράφηκε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, χαρακτηρίοντας “σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ”.
Από την άλλη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι “πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο”.
Πιερρακάκης: Η Ελλάδα σήμερα, ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη
Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή”, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην κεντρική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα”.
Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μια νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας”, είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων,, κάλεσε τα κόμματα “να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για τη στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου”.
Υπό το πρίσμα αυτό, απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο;
“Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και σθένος”, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης, υπογράμμισε πως “ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα” και τόνισε πως η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.
Απευθυνόμενος σε εκείνους οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθ΄ρισε: “Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε”.
“Η Ελλάδα με αυτή την πράξη, ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη”, κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.
zougla.gr