Ανακοίνωση για τις κονσέρβες τόνου που φτάνουν στα σπίτια των νοικοκυριών στην Ελλάδα εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, μετά την καταγγελία ΜΚΟ για μόλυνση των εν λόγω τροφίμων από υδράργυρο.
Έκτακτη ανακοίνωση για τις κονσέρβες τόνου εξέδωσε ο Εναίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά και την καταγγελία δύο ΜΚΟ, που με έκθεσή τους, έκαναν λόγο για “αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας”, καθώς διαπίστωσαν πως οι εν λόγω κονσέρβες, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΦΕΤ καθησυχάζει τους καταναλωτές, σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, σημειώνοντας πως διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους, για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
Όπως ενημερώνει, κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων, του 2024, τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, σε έκθεσή τους, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Boom και Foodwatch, κατήγγειλαν ότι ο τόνος σε κονσέρβα, είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυροκαι ζήτησαν από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να “λάβουν επειγόντως μέτρα”, μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.
“Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανονισμοί άμεσα, ώστε να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών από την τοξική επίδραση του υδραργύρου”, τόνισε η Ντοριόζ. Με τα νέα δεδομένα, οι οργανώσεις καλούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, να αποσύρουν προϊόντα τόνου με αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο, και να διασφαλίσουν τη διάθεση ασφαλών τροφίμων.
Η Foodwatch υποστηρίζει ότι η δημόσια υγεία δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο για λόγους εμπορικής εκμετάλλευσης και ζητά αυστηρότερο έλεγχο των προϊόντων από τις αρμόδιες αρχές.
Τα ευρήματα της έκθεσης έχουν προκαλέσει ανησυχία, με τις οργανώσεις να επισημαίνουν ότι ο τόνος αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διατροφής πολλών ευρωπαϊκών νοικοκυριών και να τονίζουν την ανάγκη για διαφάνεια και ευθύνη στο χειρισμό αυτού του ζητήματος.
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.
Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
dnews.gr