Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της δεύτερης Διεθνούς Εβδομάδας του ΔΠΘ (2nd International Staff Week) με τη συμμετοχή 29 στελεχών και διδασκόντων από 12 Πανεπιστήμια 9 χωρών (Αίγυπτος, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Εσθονία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν). Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, από τη Δευτέρα 3 έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.
Πρόκειται για μια διοργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που είχε σκοπό την επιμόρφωση τόσο διοικητικού όσο και ακαδημαϊκού προσωπικού από Πανεπιστήμια εταίρους ή δυνητικούς εταίρους του Δ.Π.Θ.
Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν ενθουσιώδης, και τα σχόλια που άφησαν για την άρτια διοργάνωση, για τη δομή του προγράμματος, για το περιεχόμενο των ομιλιών και τη διαδραστικότητα των βιωματικών εργαστηρίων ήταν συγκινητικά.
Την πρώτη ημέρα κατά την οποία οι εργασίες διεξήχθησαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων, το Δ.Π.Θ. συστήθηκε στα Πανεπιστήμια-εταίρους του και στα Πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν νέες συνεργασίες ενώ παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι Σχολές και τα Τμήματα που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συστήθηκαν και παρουσίασαν τα δικά τους Ιδρύματα. Το απόγευμα οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην πόλη και επισκέφθηκαν το Εθνολογικό μουσείο όπου πραγματοποιήθηκε βιωματική ξενάγηση.
Την Τρίτη οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Κομοτηνή όπου έγινε περιήγηση και ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και στο Μουσείο Καραθεοδωρή, καθώς και στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής. Εκπρόσωποι των Σχολών και των Τμημάτων που εδρεύουν στην Κομοτηνή παρουσίασαν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των Τμημάτων και τη διασύνδεσή τους με την κοινωνία.
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους προσκεκλημένους ομιλητές κ. Φίλιππο Κουμπούνη και κα Ελίνα Μαυρογιώργου από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ / IKY οι οποίοι παρουσίασαν τις ενισχυμένες ευκαιρίες συνεργασίας που προσφέρει στα Πανεπιστήμια η διεθνής διάσταση του νέου προγράμματος Erasmus+ 2021-2027, και τις οδηγίες εφαρμογής της Στρατηγικής συμπερίληψης και διαφορετικότητας, αλλά και να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να συζητήσουν για τα θέματα αυτά.
Καθώς κρίθηκε σημαντικό πέρα από την απόκτηση γνώσεων να δοθεί έμφαση και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, ακολούθησαν παράλληλα διαδραστικά βιωματικά εργαστήρια, ξεχωριστά για το διοικητικό προσωπικό και ξεχωριστά το ακαδημαϊκό προσωπικό.
Το εργαστήριο για την παρακίνηση και την αποδοτικότητα των εργαζομένων που αφορούσε στα διοικητικά στελέχη των Πανεπιστημίων, και τα βιωματικά εργαστήρια για τα ψηφιακά εργαλεία στην υβριδική εποχή και για την προώθηση της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας στη διδασκαλία και τη μάθηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για το διδακτικό προσωπικό, με τον ιδιαίτερα διαδραστικό χαρακτήρα τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και έδωσαν προστιθέμενη αξία στη διοργάνωση.
Την Πέμπτη οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Ξάνθη, όπου μετά από μια απολαυστική περιήγηση στην παλιά πόλη επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων και γνώρισαν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό προφίλ των Τμημάτων της από εκπροσώπους της Πολυτεχνικής Σχολής με τους οποίους συζήτησαν για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Εκπρόσωποι του Europe Direct ΑΜΘ παρουσίασαν την ταυτότητα και τις δράσεις του σε όλη την Περιφέρεια.
Μετά από μια απολογιστική συνεδρίαση την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα της Διεθνούς Εβδομάδας, κατά την οποία συζητήθηκαν πιο συγκεκριμένες δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας, στους φιλοξενούμενους του Δ.Π.Θ. δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτούν το Σουφλί και να γνωρίσουν την πόλη του μεταξιού με ξενάγηση στο Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ.
Σε ό,τι αφορά το πολιτιστικό σκέλος της Διεθνούς Εβδομάδας του Δ.Π.Θ., οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μάθημα Ελληνικής γλώσσας αλλά και μάθημα Ελληνικών και Θρακιώτικων παραδοσιακών χορών, ενώ πέρα από τις ομορφιές της Θράκης που γνώρισαν με τις επισκέψεις τους σε τέσσερις πόλεις, γεύτηκαν και τις νοστιμιές της.
Η δεύτερη Διεθνής Εβδομάδα του Δ.Π.Θ. στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Πέρα από την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, κατάφερε να προβάλλει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε διεθνές επίπεδο και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του, ενώ παράλληλα παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και κατανόηση με τους εταίρους του, να ενισχυθούν οι υφιστάμενες συνεργασίες του και να αναπτυχθούν νέες.
Στον σύνδεσμο https://duthstaffweek.enaevents.gr/index.php μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, η οποία δημιουργήθηκε με τη φροντίδα του Europe Direct ΑΜΘ, ενώ στη σελίδα Erasmus+ ΔΠΘ www.facebook.com/erasmus.duth , μπορείτε να δείτε αναρτήσεις με επιπλέον φωτογραφικό υλικό από τη διοργάνωση.