Η 6η Απριλίου είναι μια ημερομηνία που οι Θρακιώτισσες και οι Θρακιώτες θα θυμούνται για πάντα με αίσθημα συγκίνησης.
Ήταν 6 Απριλίου του 1914 Κυριακή του Πάσχα, που στη μνήμη των Θρακών έμεινε ως ” το Μαύρο Πάσχα “. Eίναι η αποφράδα ημέρα που ξεκίνησε η συστηματική επιχείρηση αφανισμού του Ελληνισμού της Ανατολής με αποκορύφωμα το 1923 της Γενοκτονίας εναντίον του Θρακικού Ελληνισμού, που ζούσε για χιλιάδες χρόνια στα πατρογονικά του εδάφη.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 1913-1918, περίπου 230.000 Ανατολικοθρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, ενώ άλλοι 100.000 οδηγήθηκαν στη Μικρά Ασία σε καταναγκαστικά έργα, από τους οποίους επέστρεψαν στις εστίες τους, ζωντανά φαντάσματα, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου μόνο 35.000 περίπου. Οι υπόλοιποι πέθαναν στη Μ. Ασία από τις αγγαρείες, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό.
Ήταν τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκλεισε τα σχολεία και τις εκκλησίες, κήρυξε γενικό πένθος και τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία εν διωγμό, υψώνοντας παράλληλα φωνή έντονης διαμαρτυρίας προς την υψηλή Πύλη και τις πρεσβευτικές αρχές των Μεγάλων Δυνάμεων. Η ιστορικά επιβεβαιωμένη Θρακική Γενοκτονία αποτέλεσε την αφετηρία των γενοκτονικών πράξεων κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Η φετινή 6η Απριλίου είναι μια μέρα δικαίωσης για τους απανταχού απογόνους των Θρακιωτών προσφύγων και θυμάτων διωγμών, καθώς για πρώτη φορά σύσσωμος ο Ελληνισμός τη συγκεκριμένη μέρα θα αποτίσει φόρο τιμής στους Θρακιώτες προγόνους του.
Η Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2022 θέσπισε την 6η Απριλίου ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Η παραπάνω πράξη κινείται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού και κυρίως ηθικού κενού, που υπήρχε για 108 χρόνια από την Ελληνική Δημοκρατία σε ότι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας.
Η 6η Απριλίου δεν θα πρέπει να αποτελεί απλώς μία ημέρα ιστορικής μνήμης, αλλά πρωτίστως μία ημέρα δικαίωσης του θρακικού ελληνισμού για την προσφορά του στην παράδοση, τον πολιτισμό και την οικονομία της πατρίδας μας.