Η ενόργανη γυμναστική, με τα πλεονεκτήματα που παρέχει στους αθλητές και το θέαμα που προσφέρει στον θεατή, δεν φαίνεται να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση από τον κόσμο και τις Aρχές της περιοχή μας.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο evrospost.gr ο Δημήτρης Μπαξεβανίδης, προπονητής ενόργανης του Ομίλου Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης (ΟΕΓΑ), επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές όσον αφορά την προπόνησή τους στο χώρο στέγασης του αθλήματος, ενώ τονίζει ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι ενέργειες για την υλοποίηση του «Σπιτιού της Γυμναστικής» στην Αλεξανδρούπολη.
Κε. Μπαξεβανίδη, τί είναι η ενόργανη γυμναστική και σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς;
Η ενόργανη γυμναστική, είναι ένα ολυμπιακό άθλημα που ξεκινά από νηπιακή ηλικία. Από 4 ετών, μπορεί κάθε παιδί να μπει στην ενόργανη γυμναστική με «παιγνιώδη μορφή», έτσι ώστε να αρχίσει την εκμάθηση του αθλήματος. Ο κάθε γονιός μπορεί να είναι σίγουρος ότι αφήνει το παιδί του σε καλά χέρια, γιατί δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Εργαζόμαστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε να νιώθουν τα παιδιά οικεία και ευχάριστα.
Τί δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα;
Ένα παιδί έχει περισσότερες δυσκολίες να αντιμετωπίσει όσον αφορά την επιβάρυνση της προπόνησης συγκριτικά με τα υπόλοιπα αθλήματα, που είναι πιο χαλαρά. Η ενόργανη επικρατεί των άλλων αθλημάτων. Απαιτεί ευκαμψία, δύναμη, αντοχή, αίσθηση του χώρου. Άρα χρειάζεται περισσότερη προπόνηση και προσπάθεια σε καθημερινή βάση.
Ποια είναι η δική σας προσφορά στο άθλημα;
Εμείς εδώ στην Αλεξανδρούπολη, καλλιεργούμε το άθλημα από το 1979 στον Όμιλο Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης (ΟΕΓΑ). Οι διακρίσεις του συλλόγου και τα μετάλλια είναι πολυάριθμα. Έχουμε πολλά παιδιά που μπήκαν σε εθνικές ομάδες από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα. Συνεχίζουμε κάθε χρόνο να συγκεντρώνουμε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών από 150 έως 200. Δίνουμε σε κάθε παιδί το έναυσμα να εξελιχθεί στο ίδιο άθλημα ή να αποκτήσει ικανότητες που θα το βοηθήσουν σε άλλα αθλήματα.
Υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να διακριθεί ένας αθλητής από την περιοχή μας;
Ο χώρος όπου στεγαζόμαστε, τα ΤΟΛ (χώρος στέγασης), δεν βοηθούν στην προπόνηση των παιδιών. Βρίσκονται λύσεις για να μην μένουμε πίσω, αυτή είναι άλλωστε και η δική μας των προπονητών. Πρέπει όμως να γίνουν κάποια βήματα από τις Αρχές, γιατί ο αριθμός των κατοίκων της πόλης έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί για παράδειγμα, ένα παιδάκι 4 χρονών να προπονείται μαζί με ένα άλλο 15 χρονών. Θα πρέπει να προπονούνται ξεχωριστά, σε διαφορετικό χρόνο.
Πόσο εφικτό είναι ένας αθλητής που κάνει υψηλό αθλητισμό (πρωταθλητισμό) να μπορεί να κάνει σωστή προετοιμασία στην πόλη μας;
Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο λόγω έλλειψης τεχνικών υποδομών. Έτσι, πολλά παιδιά αναχωρούν για άλλες πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται οικογένειες για να μπορούν να συνεχίσουν τα παιδιά τις προπονήσεις τους. Όμως, δεν έχει κάθε οικογένεια την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.
Θεωρείτε ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις στο κομμάτι της ενόργανης γυμναστικής όσο περνάνε τα χρόνια;
Πάρα πολύ. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα που έκανε η Νάντια Κομανέτσι (Nadia Elena Comăneci), το 1976 και είχε πάρει βαθμό 10, σήμερα ζητάνε να το κάνουν παιδάκια ηλικίας 8 και 10 χρονών. Στην Ελλάδα, η πολιτεία αναγνωρίζει ότι υπάρχει μία εξέλιξη, η οποία αναγκάζει τους αθλητές να εκτελούν από μικροί απαιτητικά προγράμματα. Γίνονται επομένως αναθεωρήσεις και αναβαθμίσεις με τη συνοδεία οργάνων, που συντελούν στην εκμάθηση των ασκήσεων. Ακόμη, τα προγράμματα είναι πια ελεύθερα, γι’ αυτό και οι αθλητές πρέπει να είναι ανταγωνίσιμοι. Η χώρα και η πόλη μας ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και είναι μέσα στα μετάλλια κάθε χρόνο.
Επομένως, μεγάλο ρόλο παίζει ο εξοπλισμός, ο οποίος όπως μάθαμε, έχει έρθει στην πόλη μας τον τελευταίο καιρό. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Κατ’αρχάς στα ΤΟΛ, δεν υπάρχουν απινιδωτές, ενώ κάθε προπονητής είναι απαραίτητο να διαθέτει από έναν. Τώρα όσον αφορά τα όργανα, είναι σίγουρα κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Μετά από χρόνια, ευαισθητοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή και έγινε η πρώτη αγορά ολυμπιακών οργάνων από Δήμο. Με αυτά, μπορούν πλέον να διοργανωθούν από πανελλήνια πρωταθλήματα μέχρι παγκόσμιες συναντήσεις. Για παράδειγμα φέτος, θα διοργανώσουμε πανελλήνιο πρωτάθλημα και τριεθνείς συναντήσεις. Όμως, τα όργανα πρέπει να βρίσκονται κάπου μόνιμα. Αυτή τη στιγμή, ενώ είναι διαθέσιμα, δεν γίνεται σωστή αξιοποίησή τoυς. Δυστυχώς, εδώ βλέπουμε το παράδοξο, καθώς σε αυτά τα όργανα οι αθλητές της Αλεξανδρούπολης δεν μπορούν να κάνουν προπόνηση, γιατί μετά τη διεξαγωγή των αγώνων, μεταφέρονται σε χώρους αποθήκευσης, ώστε να μην καταστρέφονται.
Τί πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί αυτό;
Πρέπει οι αρχές της περιοχής, ο Δήμος και η Περιφέρεια να σκύψουν σοβαρά στο πρόβλημα, γιατί εδώ και 10 – 15 χρόνια, παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών να στήσουν το «Σπίτι της Γυμναστικής», συνεχώς παρουσιάζονται εμπόδια. Αυτά τα εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν. Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι υπάρχουν δύσκολες εποχές. Υπάρχει καλή θέληση. Όταν υπάρχει καλή θέληση, μπορούν να υλοποιηθούν τα πάντα.
Πόσος χρόνος πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για να γίνει αυτό;
Κοιτάξτε, νομικά δεν γνωρίζω. Υπάρχει μία διαδικασία. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί και θα βγει το κονδύλιο της υλοποίησης ενός τέτοιου γηπέδου, απαιτείται τουλάχιστον μία τριετία, γιατί υπάρχουν ενστάσεις, διαγωνισμοί που πρέπει να προκηρυχθούν. Όλα αυτά πρέπει να ξεπεραστούν για να ξεκινήσει η ανέγερση του γυμναστηρίου.
Τέλος, κε Μπαξεβανίδη ποιος είναι ο στόχος σας για το μέλλον;
Στόχος μου είναι, αυτό που έκτισα αυτά τα 36 χρόνια ως προπονητής ενόργανης, να συνεχιστεί όχι μόνο από εμένα αλλά και από τους νεότερους, τους αθλητές μου, τα παιδιά τα οποία ασχολήθηκαν. Τα ΤΟΛ δεν είναι ό,τι καλύτερο αρχιτεκτονικά, όμως η Πολιτεία τα αναγνωρίζει ως Περιφερειακό Κέντρο, στο οποίο μάλιστα έρχονται και οι εθνικές ομάδες για προετοιμασία. Αυτό θα πρέπει να γίνει θεσμός, ώστε να μπορούμε να έχουμε οικονομικές απολαβές ως πόλη και όχι μόνο ως σύλλογος. Με αυτόν τον τρόπο, τα ΤΟΛ θα αναδειχθούν και δε θα χρειάζεται να μεταφέρονται οι αθλητές που κάνουν υψηλό αθλητισμό (πρωταθλητισμό) σε άλλη πόλη για την προπόνησή τους.
Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις ΕΔΩ: