Ο συμπρόεδρος του κόμματος “Οικολόγοι πράσινοι”, Δημήτρης Πολιτόπουλος, στα πλαίσια της εκλογικής του περιοδείας, ήρθε στην Αλεξανδρούπολη με κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων. Σε συγκέντρωση φίλων και μελών της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, μίλησε για την πολιτική οικολογία και για τις θέσεις της παράταξής του.
Εμείς ως κόμμα έχουμε μια καλή ομάδα. Ώς οικολόγοι, έχουμε και την Πράσινη Ενότητα που είναι μια ομάδα πράσινων επιχειρηματιών και επιστημόνων που ασχολούνται με την οικολογία και το περιβάλλον. Αυτή η ομάδα έδεσε με εμάς.
Έτσι ενημερώνω πλέον για την πολιτική οικολογία, γιατί η πολιτική οικολογία για εμάς δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά. Ξεκινώντας από αυτό, οι στόχοι μπορεί να είναι ίδιοι αλλά από διαφορετικούς δρόμους. Έτσι θέλουμε σιγά- σιγά να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι πέρα από τη δεξιά πολιτική, τη νεοφιλελεύθερη, την αριστερή κτλ, υπάρχει και η πολιτική οικολογία.
Η περιοδεία έχει ένα βασικό σκοπό. Να ενημερώσει τους πολίτες, για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και τι σημαίνει πολιτική οικολογία. Η πολιτική οικολογία, έχει ως βασικό άξονα την αξιοποίηση του περιβάλλοντος και μέσω αυτής της αξιοποίησης να παράξει πράγματα για την κοινωνία, την οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, για αυτό και η πολιτική οικολογία διαφέρει από τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία σκοπό έχουν την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.
Άλλο η αξιοποίηση και άλλο η εκμετάλλευση. Πληρώνουμε και τις συνέπειες με αυτό που λέγεται κλιματική κρίση, που αν δεν κάνουμε κάτι, θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Σημασία έχει να ακούσει κάποιος τι λέει η πολιτική οικολογία. Για μας λοιπόν είναι μία ευκαιρία, την οποία μας δίνει και η Ευρώπη γιατί ξαφνικά κατάλαβε – ενώ το ήξερε αλλά βολευόταν – ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρέθηκε να είναι πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία.
Και ενώ ήθελε να ξεφύγει, έπεσε στην αγκαλιά της Αμερικής. Έτσι διαπίστωσε πως είναι πλήρως εξαρτημένη από αυτά τα δύο μεγάλα κράτη. Έτσι λοιπόν σχεδιάζει το 2050 να έχει μηδενικούς ρύπους η Ευρώπη. Προσπαθεί και σχεδιάζει να παράγει ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Ακολουθεί ως προς αυτό δύο μεθόδους: το μαστίγιο και το καρότο. Το καρότο είναι τα χρήματα, ενώ το μαστίγιο οι φόροι. Αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2026 και μετά. Από φέτος θα αρχίσουν να συντάσσονται οι εκθέσεις.
Η Ευρώπη λοιπόν, διαπίστωσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη μεγάλη ένδεια που έχει σε πρώτες ύλες καυσίμων. Αναγκάστηκε έτσι τάχιστα, να προτείνει ένα νόμο, τον RepowerEU, ο οποίος ψηφίστηκε από τα κράτη – μέλη, με πάνω από 500.000.000 εκατ. για τα κράτη – μέλη, ώστε να πάμε σε αυτό που λέμε πράσινη, σ’ αυτό που στην πραγματικότητα εμείς λέμε πράσινη, δίκαιη μετάβαση.
Γιατί, η πράσινη μετάβαση είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την πράσινη, δίκαιη μετάβαση. Η δίκαιη μετάβαση χρειάζεται μια ισορροπία, ενώ η πράσινη μετάβαση μπορεί να μεγαλώσει τις ανισορροπίες, που ήδη υπάρχουν.
Η πράσινη δίκαιη μετάβαση, είναι ένας τρόπος, ο οποίος μπορεί και την Ελλάδα να αναβαθμίσει, γιατί πραγματικά η Ελλάδα θα μπορεί να γίνει μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα παράγει ενέργεια από ΑΠΕ, μια και έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια, έχουμε το πρώτο αιολικό δυναμικό μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρα, εάν διαχειριστούμε ορθά, αυτές τις φυσικές ιδιότητες που έχει αυτή η χώρα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε και καλά αποτελέσματα οικονομικά, αλλά αν τα χρησιμοποιήσουμε και με ορθό τρόπο, θα έχουμε και οφέλη για την κοινωνία.
Αν δεν κάνουμε αυτό τον συνδυασμό, κινδυνεύουμε να δούμε κάποια πράγματα να αυξάνονται, κάποιους να γίνονται ακόμη πιο πλούσιοι και οι άνθρωποι που σήμερα έχουν οικονομικές δυσκολίες, να βρίσκονται σε πιο δεινή θέση.
Η κεβέρνηση λοιπόν η νέα, θα πρέπει να σχεδιάσει το μέλλον της Ελλάδας. Και κανείς δεν το συζητάει αυτό. Ο σχεδιασμός της Ευρώπης λέει το εξής: Το 2026 μπαίνουν οι πρώτοι φόροι των ρύπων. Μέχρι τώρα τους εξαγοράζαμε.
Τι σημαίνει αυτό και ποια είναι η πρόθεση; Φορολογία σε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή προϊόντων, από τον πιο μεγάλο επιχειρηματία, μέχρι τη μικρή βιοτεχνία και πριμοδότηση σε αυτόν ο οποίος περνάει στον εξηλεκτρισμό ή στη χρησιμοποίηση άλλης ενέργειας, είτε το πράσινο υδρογόνο, είτε στη βιομάζα είτε στο υδροηλεκτρικό μικρό. Αυτό δεν το συζητά κανείς το πώς θα γίνει.
Τα πιο ρυπογόνα προϊόντα είναι τα διυλιστήρια, οι τσιμεντοβιομηχανίες, τα λιπάσματα, το μέταλλο και το αλουμίνιο. Αυτοί από το 2026 θα πληρώνουν φόρους. Μόνο από τα διυλιστήρια, υπολογίζουν να πάρουν 65 δις.
Οι φόροι των ρύπων θα είναι στην αρχή χαμηλοί και θα αρχίσουν να αυξάνονται, όσο βλέπουν στην ΕΕ, ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του ’50. Άρα μιλάμε για μια πράσινη μετάβαση, όπου η παραγωγή θα γίνεται δεν θα γίνεται από ρυπογόνα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας πόλεμος, ο οποίος μαίνεται ήδη στην Ευρώπη. Προς στιγμήν, φαίνεται ότι τον έχουν κερδίσει οι Ευρωπαίοι.
Το 2035 λοιπόν, θα έχουμε την κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης.
Πώς όμως οι γεωργοί θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν όλα αυτά τα μηχανήματα;
Το ζητούμενο είναι πού θα δοθούν επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Στο προηγούμενο ταμείο ανάκαμψης που είχε πάρει 30 δις. πήγε πολύ μικρό ποσοστό στους μικρομεσαίους. Τη μεγάλη φέτα την πήραν οι μεγάλοι.
Εάν έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης, να διαλύσει τη μικρομεσαία τάξη και του δοθεί όλη αυτή η δύναμη, θα το κάνει. Και φαίνεται ότι θέλει να το κάνει.
Άρα αυτή τη στιγμή, ζητάμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι γνωρίζουμε – και το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν – για τα περιβαλλοντικά θέματα, ξέρουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και ξέρουμε πως μπορούμε να παρέμβουμε στην ΕυρωπαΪκή Ένωση προκειμένου να μη γίνονται λαθροχειρίες στα πλαίσια του δυνατού.
Εμείς λέμε ναι, να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη χρήση γης. Καλλιεργήσιμη γη. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε φυτά. Έχει 7.000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 1470 βγαίνουν στην Ελλάδα.
Οι περιοχές NATURA, γίνονται αντικείμενο ανθρώπων που πάνε και κλέβουν φυτά, τα οποία πουλάνε πανάκριβα στη δημιουργία καλλυντικών και στην ιατρική. Αντί λοιπόν να την αξιοποιήσουμε οργανωμένα, θα μπορούσαμε να έχουμε έσοδα από αυτό, – γιατί η εκτίμηση είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε 400.000.000 ευρώ έσοδα το χρόνο από αυτή τη διαδικασία – , πάμε και βάζουμε ανεμογεννήτριες. Το εύκολο κέρδος είναι αυτό το οποίο μας οδηγεί πραγματικά στην καταστροφή.
Μία από τις προτάσεις μας, είναι οι περιοχές βόσκησης να ενεργοποιηθούν μέσα στους δασικούς χάρτες και ζητάμε η εκτατική κτηνοτροφία να επανέλθει στην παλιά της δυναμική και να μειωθεί τουλάχιστον, η βιομηχανική παραγωγή κρέατος. Είναι άλλη η ποιότητα των προϊόντων που προέρχονται από ελεύθερη βόσκηση.
΄Αρα λοιπόν, ένα κομμάτι το οποίο θα έπρεπε να σχεδιαστεί, είναι μέσα στους δασικούς χάρτες να υπάρχουν και ζώνες βόσκησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αναπτύσσεται άλλου είδους δραστηριότητα στο υπέδαφος ειδικά, άρα θα υπάρχει καθαρό υπέδαφος, οι κτηνοτρόφοι θα έχουν μηδέν κόστος αγοράς ζωοτροφών, κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Εξάλλου, η εκτατική κτηνοτροφία έχει μειωθεί στο 8%. Από τα 10-11 εκατ. ζώα μόνο το ένα εκατ. είναι ελεύθερης βοσκής. Τα άλλα είναι βιομηχανοποιημένα.Έχουν ετοιμάσει ή ετοιμάζουν το τεχνητό κρέας.
Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι δεν είναι σωστό και να σταματήσουμε τελείως να τρώμε κρέας. Έτσι καταστρέφεται ένα κομμάτι της περιφέρειας. Είναι στην επιλογή του κάθε ανθρώπου. Η ελευθερία του κάθε ανθρώπου είναι να σέβονται τις επιθυμίες των άλλων. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Όταν προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, φεύγουμε από την έννοια της δημοκρατίας και περνάμε στην ιδέα της επιβολής που είναι λίγο φασιστική.
Η κτηνοτροφία όσον αφορά τα βοωειδή, έχει επίπτωση στο περιβάλλον, γιατί αυτά είναι που το ρυπαίνουν. Τα αιγοπρόβατα όμως, έχουν τεράστια συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Εκτός αν γίνεται υπερβόσκηση. Αυτό, είναι θέμα του κράτους.
Η κλιματική αλλαγή, έχει καταστρέψει πολλά. Ο καιρός έχει τρελαθεί. Αν δεν έχουμε εδώ στο νομό, παραγωγή κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων για κατανάλωση, θα πρέπει να κάνουμε εισαγωγές.
Έχουμε τις ανεμογεννήτριες που τις αγοράζουν πολύ ακριβά και εμείς πληρώνουμε το 30%. Και όσο αυξάνεται η τιμή των ανεμογεννητριών, αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος. Είναι δυσανάλογη. Και η τιμή του ρεύματος δεν κατεβαίνει, γιατί έχει χρηματιστηριακή τιμή.
Υπάρχει ένα θέμα, συζητάμε σήμερα για το αν οι μισθοί θα είναι 850 ή 900 ευρώ. Εμείς για να ξεφύγουμε από αυτή τη διαφωνία μεταξύ των κομμάτων, προτείνουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, άρα δεν χρειάζεται να συζητάμε κάθε φορά ποιος δίνει περισσότερα και ποιος λιγότερα.
Εφαρμόζουμε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αυτό το ποσό, θα δίνεται πάντα στους εργαζόμενους.
Δική μας πρόταση είναι επίσης, ότι δημοσιονομικά, εκτιμούμε ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν και οι τριετίες. Αυτά τα δύο λοιπόν, πρέπει να συζητηθούν, αλλά το σημαντικότερο είναι, τι κάνουμε στο μέλλον. Και το λέμε αυτό, γιατί οι βιομηχανίες μας, σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να περάσουν από τη χρήση των στερεών καυσίμων, σε μη στερεά καύσιμα. Δηλαδή, θα πρέπει σιγά-σιγά να μην χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και βενζίνη και να αρχίσουμε να παράγουμε προϊόντα με τον εξηλεκτρισμό..
Να γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή παραγωγή χώρα, για να μπορέσει να δίνει φτηνή ενέργεια και θα πρέπει βέβαια για να το πετύχει αυτό, να περάσουμε και σε αυτό που λέμε “ενεργειακές κοινότητες”.
Οι ενεργειακές κοινότητες, νομίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρήματα θα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανεκτικότητας. Η Ελλάδα ζήτησε να πάρει ένα δάνειο 5 δις και το παίρνει.
Άρα λοιπόν, το στοίχημα είναι πώς θα διανεμηθούν αυτοί οι πόροι. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρήματα, δεν βοήθησαν καθόλου τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένας ελάχιστος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ευνοήθηκε από αυτούς τους πόρους. Άρα χρειάζεται επανασχεδιασμός.
‘Ενας επανασχεδιασμός, που θα φέρει μία ισορροπία. Δεν μπορεί δηλαδή να καταστρέψουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους & Πράσινη Ενότητα, είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Νομίζω ότι σημαντικά προβλήματα εδώ στον Έβρο, είναι τα προβλήματα με το χρυσό, τα οποία θα είναι πιο έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα κι εμείς θα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για αυτό. Αγωνιστήκαμε και στο παρελθόν.
Πλέον αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι το πάνω χέρι έχει η επιχείρηση και θα πρέπει να αγωνιστούν οι πολίτες τοπικά αλλά και πανελλαδικά, για να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία σε αυτό το θέμα.
Από την άλλη μεριά, εμείς πιστεύουμε, σε αυτό που λέμε εκτατική κτηνοτροφία και σε σύνδεση με την αλιεία, δεν πρέπει να λειτουργούμε κατασταλτικά, αλλά να προβλέπουμε. Άρα ένα μέσον το οποίο αστειευόμενοι λέμε ότι μπορεί να βοηθήσει να μην υπάρχουν μεγάλες πυρκαγιές, είναι τα αιγοπρόβατα.
Τα αιγοπρόβατα, τα οποία, κάτω από ορισμένες συνθήκες και ελεγχόμενα, θα μπορούσαν να μπαίνουν στα δάση και να κάνουν αποψίλωση, να καθαρίζουν το υπέδαφος, άρα οι φωτιές να είναι πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενες.
Γιατί δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν τέτοια φαινόμενα, τα οποία δημιουργούν συχνές και επαναλαμβανόμενες φωτιές. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό δεν είναι να αγοράσουμε αεροπλάνα, τα οποία κυρίως δίνουν την αίσθηση της αποφυγής τέτοιων προβλημάτων, αλλά στην πραγματικότητα οι πυροσβέστες είναι αυτοί που δίνουν τη ζωή τους, για να σβήσουν αυτές τις πυρκαγιές.
Η πρότασή μας είναι να βοηθήσουμε τους πυροσβέστες με τα αιγοπρόβατα. Αυτό έχει και δύο θετικά οικονομικά μεγέθη. Το πρώτο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν ζωοτροφές χωρίς να πληρώνουν και από την άλλη θα μπορούσε η κυβέρνηση να τους επιδοτεί για αυτή τους την παρέμβαση, η οποία βοηθάει να μην έχουμε μεγάλες πυρκαγιές.
Το μεγάλο στοίχημα για εμάς επίσης είναι – και συμβαίνει και στην Αλεξανδρούπολη – το τρένο που δεν υπάρχει. Εμείς θεωρούμε ότι το τρένο θα πρέπει να ξεκινάει από εδώ και να πηγαίνει μέχρι το Ορμένιο. Αυτό το τρένο πρέπει να είναι ηλεκτρικό και πρέπει να γίνει. Νομίζουμε θα βοηθήσει πάρα πολύ τους αγρότες για τη μεταφορά των προίόντων τους και θα βοηθήσει περισσότερο στην ανάπτυξη του τόπου. Είναι λάθος που έχουμε εγκαταλείψει τα τρένα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένας κόμβος μεταφοράς προϊόντων, αν είχε σκεφτεί ότι έπρεπε να διασυνδέσει όλα της τα λιμάνια ή τουλάχιστον τα βασικότερα, με τρένο το οποίο θα καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.
Πέρασα δυόμισι χρόνια στο Διδυμότειχο γιατί υπηρέτησα εκεί. Άρα είμαι δεμένος με αυτή την περιοχή και τους ανθρώπους και θα ήθελα πραγματικά να τη δω να ανθίζει.
Γενικά η περιφέρεια. θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης επιμέλειας από το κράτος και να αναβαθμιστεί σε κάθε επίπεδο.
Εμείς είμαστε υπέρ τόσο της δημόσιας Παιδείας όσο και της δημόσιας Υγείας. Είμαστε υπέρ και της ιδιωτικής Παιδείας και Υγείας. Θέλουμε όμως, η Υγεία και η Παιδεία να αναβαθμιστούν. Μία από τις προτάσεις μας, είναι ότι όλα τα Κέντρα Υγείας, πρέπει να έχουν τηλεϊατρική.
Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στον γιατρό του Κέντρου Υγείας, να έχει την οποιαδήποτε σωστή και εμπεριστατωμένη πληροφορία σε ένα οποιοδήποτε περιστατικό που αντιμετωπίζει, καθώς θα είναι συνδεδεμένος με τα μεγάλα νοσοκομεία, είτε της Θεσσαλονίκης, είτε της Αθήνας, είτε οποιοδήποτε άλλο μεγάλο Περιφερειακό Νοσοκομείο.
Και επειδή υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα που δίνει η ΕΕ για το κομμάτι που έχει να κάνει με το ίντερνετ και δίκτυα, νομίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να είναι μία πρώτη μέριμνα. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει κανείς την περιφέρεια, ή να παραμείνει στην περιφέρεια κάποιος αν δεν παρέχεις τα παραπάνω.
Άρα, χρειάζεται τα νοσοκομεία να έχουν πλήρες οργανόγραμμα και υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μείνει ο κόσμος στην περιφέρεια. Δεν αρκεί δηλαδή να κάνεις ένα δρόμο ή να υποσχεθείς το άλφα ή το βήτα, χωρίς να προσφέρεις ένα ευρύτερο πλαίσιο καλής ποιότητας ζωής.
Αν σε κάποιους άρεσαν αυτά που λέμε, ας μας σκεφτούν την Κυριακή των εκλογών.