“Σήμερα πράγματι είναι μια μέρα ξεχωριστή, καθώς ύστερα από επτά χρόνια, συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου: “Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις”.
Επεσήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε, αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επιστατική κρίση, αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές, Επίσης και στις μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις, που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.
“Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις, γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες, οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα ήρεμο μονοπάτι.
“Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται. πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις”, είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε στη συνέχεια ότι με τον πρόεδρο Ερντογάν, εξέτασαν και όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και στον κόσμο. “Εξελίξεις που μας προβληματίζουν στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στον Καύκασο. Πάντα οφείλουμε να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Στην καταδίκη δηλαδή, κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, ανεξάρτητα με την μορφή με την οποία αυτή εκδηλώνεται. Στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των αξιών του ανθρωπισμού, με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων.
Όπως επίσης διαφωνούμε και στο Κυπριακό. Για μας το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από κει που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα απ’ αυτόν, μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης, ότι η διακήρυξη που υπεγράφη πριν από λίγο, “σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουν και στα επόμενα βήματα με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών, προκειμένου να διευρυνθεί η θετική ατζέντα. “Θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αρθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.Με πυξίδα πάντοτε το διεθνές δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό, στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών”.
Ανέφερε επίσης, ότι υπήρξε συμφωνία να συνεχιστούν και οι μεταξύ τους επαφές. “Προτίθεμαι κ. Πρόεδρε, να επισκεφτώ μέσα στην Άνοιξη και την ΄Αγκυρα, πριν σας συναντήσω τον επόμενο Ιούλιο στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Και κλείνω με τη σκέψη ότι η γεωγραφία και η ιστορία, μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Οι συγκυρίες, έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλο και γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές, – είμαι σίγουρος και στην Ελλάδα και στην Τουρκία-, που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Όμως, αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα – δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα, πετύχαμε οι σχέσεις μας, να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενιών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο, όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει κι ένας ούριος άνεμος, ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας. Δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό, θέλω σήμερα να κοιτάξω το μέλλον”, είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.
Μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του γισ για την υπογραφή του σημαντικού Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας και ζήτησε να του επιτραπεί ένα σχόλιο για τα ζητήματα των μεινοτήτων. “Ξέρετε, για μας και για μένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, έχουν δικαιώματα και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη, ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της της ιδιότητας της μειονότητας, ως μουσουλμανικής, καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας, είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης , – είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης – να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν”, είπε κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις ο πρωθυπουργός.
Πηγή : ΑΠΕ- ΜΠΕ