Με 7 Όσκαρ, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι, του Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, της σκηνοθεσίας, του μοντάζ, της φωτογραφίας και της Μουσικής, από τα 13 βραβεία που διεκδικούσε συνολικά στις μεγάλες κατηγορίες, το «Οπενχάιμερ» αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της 96ης τελετής απονομής των Όσκαρ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Dolby Theater του Λος Αντζελες.
Η ταινία «Οπενχάιμερ» μας μεταφέρει στη σκοτεινή ιστορική περίοδο, σκιαγραφώντας την άνοδο και την πτώση του πατέρα της ατομικής βόμβας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ,
Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία Όσκαρ (Α’ Γυναικείου Ρόλου -Έμμα Στόουν-, Μακιγιάζ και Κομμώσεων, Σκηνογραφίας, Κοστουμιών).
Δύο βραβεία κέρδισε η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ (Διεθνούς Ταινίας, Ήχου).
Από ένα Όσκαρ τα «Παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν (Β’ Γυναικείου Ρόλου), το «American Fiction» του Κορντ Τζέφερσον (Διασκευασμένου Σεναρίου), η «Ανατομία Μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ (Πρωτότυπου Σεναρίου) και η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ (Τραγουδιού).
Χωρίς βράβευση έμειναν οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε.
Έμμα Στόουν: Γιώργο, σ’ ευχαριστώ για αυτό τον ρόλο που άλλαξε τη ζωή μου
Η Έμμα Στόουν κέρδισε χθες βράδυ το δεύτερο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην καριέρας της (μετά το «La la Land»). Η ερμηνεία της ως «Μπέλα Μπάξτερ» κατέπληξε όχι μόνο το κοινό, αλλά και την Ακαδημία, χαρίζοντάς της το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Η ηθοποιός κατάφερε να κερδίσει το βραβείο απέναντι στις Ανέτ Μπένινγκ για την ερμηνεία της στο «Nyad», τη Λίλι Γκλάντστοουν στο «Killers of the Flower Moon», τη Σάντρα Χούλερ στο «Anatomy of a Fall» και τη Κάρεϊ Μάλιγκαν στο «Maestro».
Ανεβαίνοντας στη σκηνή φανερά συγκινημένη, είπε με χιούμορ:«Εχει σπάσει το φερμουάρ μου. Νομίζω ότι συνέβη νωρίτερα όταν χορεύαμε στο “I’m Just Ken”».
«Πριν δυο βράδια πανικοβλήθηκα με αυτή την πίεση. Ο Γιώργος (Λάνθιμος) μου είπε “βγάλε τον εαυτό σου από αυτή την κατάσταση”. Και είχε δίκιο. Δεν είναι δικό μου αυτό το βραβείο. Μια ολόκληρη ομάδα δούλεψε σκληρά για αυτή την ταινία. Γιώργο, σ’ ευχαριστώ για αυτό τον ρόλο που άλλαξε τη ζωή μου» δήλωσε η ηθοποιός κατά την παραλαβή του πολυπόθητου αγαλματιδίου.
Επίσης ευχαρίστησε την οικογένειά της- την μητέρα της, τον σύζυγο της και την κόρη της που γίνεται τριών ετών σε λίγες μέρες και έχει κάνει τη ζωή της πολύχρωμη και σινεμασκόπ.
Να σημειώσουμε, ότι ο Γιώργος Λάνθιμος «δίνει» για δεύτερη φορά το βραβείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στην πρωταγωνίστριά του, καθώς πριν λίγα χρόνια, είχε κερδίσει και η Ολίβια Κόλμαν Όσκαρ για το «The Favorite».
Αναλυτικά κατάλογος των βραβεύσεων
- Καλύτερη Ταινία: Οπενχάιμερ
- Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν (Οπενχάιμερ)
- Α’ Γυναικείος Ρόλος: Εμμα Στόουν (Poor Things)
- Α’ Ανδρικός Ρόλος: Κίλιαν Μέρφι (Οπενχάιμερ)
- Διασκευασμένο Σενάριο: American Fiction
- Πρωτότυπο Σενάριο: Ανατομία μιας Πτώσης
- Β’ Γυναικείος Ρόλος: Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ (Τα Παιδιά του Χειμώνα)
- Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (Οπενχάιμερ)
- Μοντάζ: Οπενχάιμερ
- Φωτογραφία: Οπενχάιμερ
- Μουσική: Λούντβιχ Γκοράνσον (Οπενχάιμερ)
- Κοστούμια: Poor Things
- Καλύτερο Τραγούδι: What Was I Made For? (Barbie)
- Σκηνογραφία: Poor Things
- Διεθνής Ταινία: Ζώνη Ενδιαφέροντος (Βρετανία)
- Animation: Το Αγόρι και ο Ερωδιός – Χαγιάο Μιγιαζάκι
- Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: 20 Μέρες στη Μαριούπολη
- Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The Last Repair Shop
- Ήχος: Ζώνη Ενδιαφέροντος
- Οπτικά Εφέ: Godzilla: Minus One
- Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Poor Things
- Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
- Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The Wonderful Story of Henry Sugar
Πηγή: culpanews.gr