“Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση, θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα.
Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στις μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικεγένειές τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την πολιτεία”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλους και σε όλες ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας, όπως είπε. “Θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και το μυαλό”. Δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε σε ένα αύριο ενωμένοι με λιγότερες σκιές σαν αυτές που οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά και να μην πιστεύουν κανένα και τίποτα. Γι΄αυτό ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων.
Χωρίς και να πιστέψω ποτέ ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους”, σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες. “Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημο οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κι εμείς το ίδιο το 2019 αλλά δεν το κάναμε.
Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μια συνεδρίαση, όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί τον λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη”, τόνισε.
“Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου – Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους”
Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας, λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
“Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μια κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια”, σημείωσε.
“Ας ξεκινήσουμε από το παραπλανητικό δημοσίευμα του Βήματος. Όλες οι συζητήσεις, ήταν εξαρχής στη διάθεση των αρχών. Σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη βραδιά. Άλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ό,τι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια…πώς θα πειράξω τους διαλόγους;”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
“Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ως άνθρωπος, αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι, έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή.
Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι εάν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη, είχε κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα είχε συμβεί;”, πρόσθεσε.
“Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε αναρωτιέμαι τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες, ότι το μέλημε των συνεργείων, ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω.
Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Έχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχθηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα”, υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί σύμβουλοι. “Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε”, τόνισε.
Η ευρωπαία εισαγγελέας ενοχοποιεί την κυβέρνηση για τα Τέμπη. Η αντιπολίτευση συνεπώς λέει ότι η χώρα είναι υπόλογη διεθνώς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ευρωπαϊκής ένωσης. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συστηθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα ανθρωποκτονίας με δόλο εξ αμελείας όπως εννοείτε, θα πρέπει να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή να το συζητήσουμε.
Αλλά με γενικές κατηγορίες του τύπου “πάμε να κάνουμε προκαταρκτική να βάλουμε κάποιον φυλακή”δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου. Τι έχετε κάνει μετά το ατύχημα των Τεμπών για να κάνετε τα τρένα πιο ασφαλή; Γι΄αυτό δεν έχετε πει κουβέντα, τόσο πολύ σας ενδιαφέρει”, σημειώνει.
Ο κ. Σταϊκούρας, παρουσίασε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στο δίκτυο και με πρώτο την ολοκλήρωση της σύμβασης 717. Και φτάνουμε τώρα στο σημερινό παράδοξο. Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό, συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε τώρα στη Βουλή να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη…Με όχημα έναν παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας. Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα, διαψεύδεται αμέσως. Φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι ουσιαστικά το δημοσίευμα αυτό έχει αναιρεθεί, καθώς έχει βγει στη δημοσιότητα από τις 2 Μαρτίου. Ξέραμε ότι ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα, το είπε και η Κρατική Τηλεόραση. (…)
Ένα δημοσίευμα το οποίο δε λέει τίποτα το καινούργιο. διαψεύδεται, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Το δημοσίευμα λοιπόν, υιοθετείται κατευθείαν από εσάς και θέτετε θέμα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών, κ. Κασσελάκης, τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ότι η δημοκρατίας μας, γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και ότι κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης: Τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τους ηττημένους στους νικητές. Και αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89 – ’90 σε εποχές μεγάλης έντασης, δεν αμφισβητήθηκε ούτε το 2000, όταν η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, έχασε για 70.000 ψήφους, για να έρθει τώρα να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης”, τονίζει και σημειώνει πως “δε θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο”.
Δείτε την ομιλία:
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Χωρίς εκπλήξεις ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν από κοινού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νέα Αριστερά και Παύση Ελευθερίας.
Αργά χθες το βράδυ, στην ονομαστική ψηφοφορία, 159 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, ενώ οι υπόλοιποι 141 υπέρ και η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε.
Η τριήμερη συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά έντονη καθώς και οι διαξιφισμοί τόσο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και των υπουργών, όσο και των βουλευτών που πήραν το λόγο, ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα που αφορούν την τραγωδία των Τεμπών, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές επέμεναν πως το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη και θα χυθεί άπλετο φως.
voria.gr