Εκδήλωση πραγματοποίησε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, με θέμα: “Η εξέλιξη της δασικής προστασίας: Το παρελθόν, το παρόν και το δυστοπικό μέλλον”.
Ακολουθεί η ανακοίνωση
Μια επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογό μας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης. Θέμα αυτής ήταν : “Το παρελθόν, το παρόν και το δυστοπικό μέλλον”.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια η κα. Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παρά την καταρρακτώδη βροχή της ημέρας εκείνης, η αίθουσα διαλέξεων Αλέξανδρος Κρητής, είχε κατακλυστεί από “ανήσυχους” για τα περιβάλλοντικά ζητήματα του τόπου μας πολίτες.
Η κ. Καραμανώφ, τόνισε μεταξύ άλλων ιδιαίτερα ότι:
- Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιές, δεν αποβάλλουν τον χαρακτήρα που είχαν και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.
- Προέχει για τα δάση και τις Δασικές εκτάσεις το Δημόσιο ενδιαφέρον και η εθνική ωφέλεια και διατηρείται η μορφή τους αμετάβλητη.
- Είναι αντισυνταγματική η εγκατάσταση αιολικών σταθμών ηλεκτροματαγωγής σε αναδασωτέες εκτάσεις.
Το ενδιαφέρον των πολιτών, ήταν φανερό και δεκατέσσερις από αυτούς, κατέθεσαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις επί του θέματος της διάλεξης, στις οποίες η κ. Καραμανώφ απάντησε. Οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις των πολιτών περιληπτικά έχουν ως εξής:
Ποια είναι η θέση του ΣτΕ στα οικονομικά συμφέροντα; Το κράτος αδιαφορεί για την προστασία των δασών. Χάθηκε η εμπιστοσύνη. Να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής των οδηγιών του Ευρωκοινοβουλίου. Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε. Χρειαζόμαστε μαζικές κινητοποιήσεις, όπως έγιναν στο Βόλο. Να κατατεθούν ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, η διάλεξη άρχισε στις 19:30 μμ και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των πολιτών, περατώθηκε στις 22:30 μμ.
Η εκδήλωσή μας, πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης _ Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Ήδη 26 περιβαλλοντικές και φιλοζωϊκές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η Οικολογική Εταιρεία Ν.Έβρου και η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της αντισυνταγματικής εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέσα στα καμένα δάση του Ν. Έβρου (παρ. 3 του άρθρου 117 του Συντάγματος μας).
ΥΓ. Μεταξύ των ενεργών πολιτών στην αίθουσα διαλέξεων, δεν είδαμε ούτε έναν αιρετό από τον χώρο της πολιτικής.