Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου παραθέτει άρθρο αναφορικά με την προστασία του δάσους της Δαδιάς, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο από εταιρεία, η οποία κατέθεσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς απόκτηση αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου μέσα στο συγκεκριμένο δάσος.
Πρόσφατα μια ομάδα έμπειρων κατοίκων του Σουφλίου και της Δαδιάς ανέλαβαν εργασίες εντοπισμού και καταμέτρησης της φωλεοποίησης του σπάνιου μαυρόγυπα στο Εθνικό πάρκο του δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου. Καθε φωλιά πιστοποιεί την ύπαρξη ενός ζευγαριού μαυρόγυπα. Ηδη η ομάδα κατέγραψε 22 φωλιάς μέχρι πριν από μερικές μέρες. Ο μαυρόγυπας της Δαδιάς είναι ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός στη Βαλκανική χερσόνησο ( 30 – 35 ζευγάρια). Είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστούν και άλλες φωλιές. Οι εργασίες αυτές έγιναν στο νοτιοδυτικό μέρος του μεγάλου πυρήνα στην περιοχή Τρίκορφο.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις παραπάνω εργασίες πληροφορηθήκαμε ότι μια εταιρεία με έδρα την Αττική κατέθεσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να αποκτήσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για αιολικό σταθμό στην περιοχή Τρίκορφο μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου. Να υποθέσουμε ότι η εταιρεία αυτή δεν γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικού σταθμού με ανεμογεννήτριες μέσα στο Εθνικό πάρκο. Αν όμως η υπόθεση μας αυτή είναι ατυχής τότε το Εθνικό πάρκο αντιμετωπίζει το απύθμενο θράσος της εταιρείας αυτής λαμβάνοντας υπόψη ότι για πρώτη φορά υποβλήθηκε ΜΠΕ για περιβαλλοντική αδειοδότηση ανεμογεννητριών μέσα στο ΕΠ.
Στο αίτημα της εταιρείας μέχρι τώρα απάντησαν αρνητικά τρεις κρατικές Υπηρεσίες που είναι
α) Η αρμόδια για τα δάση Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος
β)Τα Δασαρχεία Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης
γ)Ο ΟΦΥΠΕΚΑ (επιτελικός οργανισμος που αντικατέστησε τα ΔΣ των φορέων διαχείρισης στα Εθνικά πάρκα).
Ασφαλώς δεν αρκούν οι τεκμηριωμένες νομικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις και η αρνητική θέση κομμάτων και οικολογικών οργανώσεων. Ο φυσικός πλούτος του ΕΠ Δαδιάς είναι προστατευταίο αντικείμενο της τοπικής κοινωνίας του Εβρου, η οποία εκφράζεται από τους δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτές οι τοπικές αιρετές αρχές οφειλουν να υπερασπιστούν έμπρακτα τον φυσικό πλούτο της περιοχής Οφείλουν να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 19 Απριλίου που που βρίσκεται το αίτημα της εταιρείας από την Αττική για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στον πυρήνα του Εθνικού πάρκου του δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου.
Αλεξανδρούπολη 8 Απριλίου 2023
Διαβάστε περισσότερα για τον Έβρο ΕΔΩ