Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έβρου, καταγγέλει την έλλειψη διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο, για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 2027, αναφέροντας σχετικά:
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δείχνουν την αποστροφή τους προς τον δημόσιο διάλογο και την απροθυμία τους να συνεργαστούν με τους αγρότες και τους εκπροσώπους τους.
Αυτή η επιλογή, αποκαλύπτει την έλλειψη κατανόησης των πραγματικών αναγκών των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.
Η πρόσφατη δεύτερη τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027, που έγινε υπό πλήρη μυστικότητα, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Με την κατάργηση του Οικολογικού Σχήματος, Π1.31.1 Β, “Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών”, επιχειρείται να αποφευχθούν εύλογες αντιδράσεις.
Αυτό το σχήμα αφορούσε ενισχύσεις για χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, που αντιπροσώπευαν το 25% των ενισχύσεων των Οικολογικών Σχημάτων. Συγκεκριμένα, το 2023, 139.649 αγρότες, που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα, έλαβαν ενισχύσεις ύψους 97,22 εκατ. ευρώ. Από το 2025, αυτοί οι αγρότες, δεν θα λαμβάνουν πλέον την ενίσχυση, χωρίς να προβλέπεται κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο.
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), σε επιστολή της προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τόνισε τις δυσμενείς συνέπειες αυτής της απόφασης, αναφέροντας ότι οι 139.649 δικαιούχοι, αντιπροσωπεύουν το 50% των αγροτών με αροτραίες καλλιέργειες. Επιπλέον, τα 5.453.715 στρέμματα, αποτελούν το 33% των συνολικών εκτάσεων αροτραίων καλλιεργειών, ενώ τα 97,22 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσης, αντιπροσωπεύουν το 25% των ενισχύσεων των Οικολογικών Σχημάτων, με σημαντική επίδραση στην αγροτική οικονομία.
Η ΕΘΕΑΣ, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα, είχε μεγάλη αποδοχή και εφαρμογή, ενώ ενίσχυε την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, δεδομένου ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό, έπρεπε να είναι πιστοποιημένο. Η απόφαση ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς οι παραγωγοί έχουν ήδη αγοράσει τον πιστοποιημένο σπόρο και βρίσκονται στη φάση της σποράς.
Στον νομό Έβρου, όπου οι αροτραίες καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά και τα ψυχανθή, είναι εκτεταμένες και αποτελούν σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και σοβαρές. Ένας αγρότης στην περιοχή, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με τα συγκεκριμένα προϊόντα, θα χάσει ετήσιο εισόδημα περίπου 1.780 ευρώ. Η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες του Έβρου, δεδομένης της ευρείας διάδοσης αυτών των καλλιεργειών, αναμένεται να ανέλθει σε εκατομμύρια ευρώ, πλήττοντας την τοπική οικονομία και την οικονομική ευημερία της περιοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καταγγέλει την έλλειψη διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 – 2027, το οποίο τελικά υπονομεύει το μέλλον και την επιβίωση των Ελλήνων αγροτών. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεσμεύεται να αντιμετωπίσει παραμένοντας στο πλευρό των αγροτών, μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.