Σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων τουριστών σε πέντε ελληνικά νησιά του Αιγαίου, σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2023, οδήγησε η εφαρμογή της επταήμερης βίζας εξπρές.
Το μέτρο εφαρμόζεται από τις 31 Μαρτίου, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, με τους επισκέπτες από την Τουρκία, να έχουν φτάσει στους συγκεκριμένους προορισμούς, συνολικά, τις 20.690, ενώ από το τέλος του μήνα θα επεκταθεί και σε Λήμνο, Λέρο, Σύμη, Κάλυμνο και Καστελλόρυζο. Η αύξηση της επισκεψιμότητας από το πρώτο Σαββατοκύριακο, αποτυπώθηκε στην αγοραστική κίνηση των νησιών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
Τουριστική απόβαση Τούρκων στο Αιγαίο
Τα θετικά αποτελέσματα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για τη χορήγηση της βίζας εξπρές, διαρκείας επτά ημερών, σε Τούρκους πολίτες, τις αφίξεις από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, να τριπλασιάζονται σε σχέση με πέρσι. Και μπορεί σε αυτό να συντελεί και το Σεκέρ Μαϊράμ, η γιορτή που σηματοδοτεί τη λήξη του Ραμαζανίου, αλλά και πάλι η σύγκριση, αφορά την αντίστοιχη περίοδο του Απριλίου, του 2023, κάτι που δείχνει πως η πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης, να διεκδικήσει τη βίζα Μετανάστευσης ήταν σωστή.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η “Κ”, αποτυπώνουν μια τουρκική τουριστική απόβαση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, από 1 έως 10 Απριλίου 2023, είχαμε 390 αφίξεις στη Λέσβο, που πλέον έχουν φτάσει τις 3.880, το αντίστοιχο δεκαήμερο του 2024. Στη Χίο από 2. 716, έφτασαν τις 4.993, στη Σάμο από 299 τις 2.851, στην Κω από 2.400 τις 3.300 και στη Ρόδο από 2.320 σε τις 5.720. Συνολικά, σε αυτά τα πέντε νησιά, οι αφίξεις, από 5.969 το 2023, έφτασαν τις 20.690, με ανάλογη συνέχεια να αναμένεται και για τα υπόλοιπα νησιά, καθώς η εφαρμογή χορήγησης βίζας, εξπρές, ξεκίνησε πιλοτικά στα παραπάνω πέντε νησιά από τις 31 Μαρτίου και από τις 30 Απριλίου, θα επεκταθεί στα υπόλοιπα πέντε νησιά και εννέα λιμάνια της Λήμνου, της Λέρου, της Σύμης, της Καλύμνου και του Καστελλόρυζου, όπου αναμένεται επίσης, αύξηση των αφίξων.
Διπλωματικός αντίκτυπος
Η αύξηση της επισκεψιμότητας από το πρώτο Σαββατοκύριακο, αποτυπώθηκε στην αγοραστική κίνηση των νησιών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και λειτουργώντας ευεργετικά στο επίπεδο της λεγόμενης χαμηλής διπλωματίας για τις σχέσεις των δύο λαών.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρωθυπουργός, κατά τη συνένετευξή του στον ANT1, έκανε λόγο για “ενθουσιασμό” στα νησιάόπου οι Τούρκοι επισκέπτες, μπορούν να πάνε χωρίς βίζα”. Είναι βέβαιο ότι η διαφαινόμενη επιτυχία της χορήγησης βίζας εξπρές, θα τεθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΄Αγκυρα τον επόμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, βλέπει και εσωτερικά πολιτικά οφέλη από την κίνηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ανεξάρτητος περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, που στις πρόσφατες εκλογές κέρδισε για δεύτερη φορά τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., έχει δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Καιρίδη, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουτζούρης, συνεχάρη τον υπουργό Μετανάστευσης και ασύλου, λέγοντάς του ότι “κατακλυστήκαμε από τουρίστες στα νησιά”, εξαίροντας το μέτρο, καθώς “κάθε επισκέπτης από την Τουρκία, αφήνει στην τοπική οικονομία περίπου δύο φορές περισσότερα από όσα αφήνουν οι επισκέπτες που έρχονται μέσω τσάρτερ”. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο υπουργός, κ. Καιρίδης, δέχεται ήδη πιέσεις, το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλα νησιά, με την Πάτμο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, να συζητιούνται.
Το χρονικό της συμφωνίας
Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από τετράμηνη διαβούλευση, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, στην οποία ενεπλάκη στη πορεία και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ενέκρινε τη χορήγηση βίζας, εξπρές σε Τούρκους πολίτες, για επισκέψεις σε 10 νησιά και 14 λιμάνια. Η βίζα εξπρές, είναι διαρκείας επτά ημερών, κοστίζει 60 ευρώ και μπορεί κανείς να την εκδόσει και εκτός τουριστική περιόδου, οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο. Χορηγείται με ειδική σφραγίδα που τοποθετείται πάνω στο διαβατήριο, ενώ ο επισκέπτης, δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να πάει σε άλλο προορισμό.
Σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι η ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των παραπάνω νησιών, κάποια εκ των οποίων επωμίστηκαν δυσανάλογο φόρτο λόγω του μεταναστευτικού τα προηγούμενα έτη.
Η πρόσβαση αυτή, γίνεται πλέον με λιγότερη γραφειοκρατική ταλαιπωρία και αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση στη Ζώνη Σένγκεν, κάτι που αποτυπώνει, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος.
kathimerini.gr