Η 25η Οκτωβρίου, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.
Η 25η Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ενώ ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τη νόσο. Ο Οκτώβριος είναι παγκόσμιος μήνας, αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, που στόχο έχει να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και να μειώσουν τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.
Ο καρκίνος του μαστού, είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθειας σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας πλέον τον καρκίνο του πνεύμονα. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα με περίπου 9.000 περιστατικά κάθε χρόνο.
Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες, θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες, γίνεται μια νέα διάγνωση, ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες, μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε σχέση με άλλες ευρωπαΪκές χώρες, που φτάνει έως και το 60%.
Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:
- Υπήρξαν 7.734 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού για το 2018
- Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού, είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος
- Στο γενικό πληθυσμό, ο καρκίνος του μαστού, είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα
- Ο καρκίνος του μαστού, είναι η τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού
- Η έγκαιρη διάγνωση όμως, μπορεί να σώσει μεγάλο ποσοστό γυναικών, από μία χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Χάρη στις καινοτόμες εξελίξεις, οι διαθέσιμες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές από ποτέ, ιδίως στα πρώιμα στάδια.
Η πρόληψη είναι το κλειδί
Δυστυχώς, δεν υπάρχει εξασφαλισμένος τρόπος για να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, μια καλή καθημερινότητα, η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, βελτιώνουν τη γενική μας υγεία. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι΄αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προληπτικό μας έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία μας.
- Γυναίκες 20-40 ετών, πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση μαστών, κάθε 3-4 χρόνια.
- Γυναίκες 35-40 ετών, δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς.
- Γυναίκες άνω των 40 ετών, δεν πρέπει να ξεχνούν μία μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο,
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλεύομαστε ειδικό χειρούργο μαστού.
Η σημασία της μαστογραφίας
Η μαστογραφία, είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη εξέταση, που διαρκεί λίγα λεπτά και έχει δόση ακτινοβολίας πολύ χαμηλή. Τα σύγχρονα δε μηχανήματα, επιτρέπουν ακόμα καλύτερα, τον ακριβή εντοπισμό πολύ μικρών όγκων.
Ο τακτικός έλεγχος με μαστογραφία, μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 25-30%. Η προληπτική αυτή εξέταση, συνιστάται σε όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη μαστογραφία και νωρίτερα, ιδίως όταν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό.
Αλεξανδρούπολη: Στα ροζ το Νομαρχείο για τον Καρκίνο του Μαστού
Πηγή: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Άλμα Ζωής