Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, το δάσος της Δαδιάς.
Άμεσες, συγκεκριμένες και δεσμευτικές πολιτικές αποφάσεις, που θα υλοποιηθούν σε “σφιχτά” χρονοδιαγράμματα ζήτησε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σε συνεδρίασή της την 18η Οκτωβρίου.
Ο κ. Καλακίκος, τόνισε ότι “η φετινή βιβλική καταστροφή, άφησε πίσω της μια θλιβερή εικόνα”, που επιδείνωσε ακραία το μέγεθος των καταστροφών από τις πυρκαγιές που είχαν προηγηθεί και τα προηγούμενα τρία χρόνια στο δάσος της Δαδιάς.
“Μετά και τη φετινή πυρκαγιά, που ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης, οι πολιτες του δήμου Σουφλίου, τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση“, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού χάνονται τα επαγγέλματά τους, είτε αυτά αφορούν τις καλλιέργειες, είτε τα εξαρτώμενα από το δάσος επαγγέλματα, όπως η υλοτομία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, αλλά και όσα συνδέονται με την οικοτουριστική δραστηριότητα.
“Και όλα αυτά, πάνω σε δημογραφικές απώλειες της τάξης του 22% την τελευταία δεκαετία, που, εάν δεν υπάρξουν γενναίες αποφάσεις, θα φτάσει στο 42% την επόμενη δεκαετία. Εάν δεν υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το μέλλον της περιοχής του δήμου Σουφλίου, θα είναι θλιβερό, τα φώτα σβήνουν...’, υπογράμμισε ο δήμαρχος Σουφλίου.
Ο ίδιος, δεν απέφυγε να εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του “για τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Δαδιά” όπως είπε, συμπληρώνοντας πως, “η φωτιά υποβαθμίστηκε πολύ και μετά από τρεις ημέρες δόθηκε η σημασία που έπρεπε”.
Ιδιαίτερα, στάθηκε στην ανάγκη για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, για σοβαρή στελέχωση του Δασαρχείου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου, “που στεγάζονται σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο”, όπως σημείωσε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι “δεν μπορεί οι ίδιες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν αστικές πυρκαγιές, να αντιμετωπίζουν πυρκαγιές στο δάσος“.
Δώρα Σκαρτσή – εκπρόσωπος της Εταιρείας Βιοποικιλότητας Θράκης: “Απαιτείται μακρόχρονη στήριξη του πληθυσμού και μακρόχρονη αποκατάσταση του δάσους”…
Διαδικτυακά στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, συμμετείχε και η εκπρόσωπος της Εταρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Δώρα Σκαρτσή, που παρουσίασε την αποτίμηση της καταστροφής που υπέστη το δάσος της Δαδιάς, κυρίως από τη φετινή πυρκαγιά, αλλά και από εκείνες των προηγούμενων ετών (2011, 2020, 2021, 2022).
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και προστασία του οικοσυστήματος της Δαδιάς. Επιβεβαίωσε πως οι υλοτόμοι, οι μελισσοκόμοι, οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που είχαν απομείνει στην περιοχή, αλλά και η τουριστική δραστηριότητα, έχουν πληγεί πολύ βαριά, όπως και η “ψυχική υγεία των κατοίκων, λόγω της επιδείνωσης της εγκατάλειψης της περιοχής”, όπως είπε.
Επεσήμανε δε, πως η στήριξη του τόπου, θα πρέπει να είναι μακρόχρονη και δεν μπορεί να περιοριστεί στο “Δαδιά pass” ενώ μακρόχρονη θα πρέπει να είναι και η αποκατάσταση του οικοσυσστήματος, βασισμένη στην έρευνα και στην παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης του δάσους.
Καταλήγοντας, η κα. Σκαρτσή, χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου, όπως και την ενίσχυση της φύλαξης του δάσους, “που σήμερα είναι ελλιπέστατη“, τη διασφάλιση ότι η περιοχή θα παραμείνει στο νομικό καθεστώς των εθνικών πάρκων, την προώθηση του προεδρικού διατάγματος για τα Εθνικά Πάρκα και τις Περιοχές NATURA, τη χρηματοδότηση του Δήμου Σουφλίου για την απόκτηση αντιπυρικού σχεδίου νέων προδιαγραφών και την τριετή αναστολή κάθε αδειοδότησης αιολικών πάρκων.
Σπύρος Γαλατσίδης, (κοσμήτορας σχολών Ορεστιάδας ΔΠΘ): “Δεν γίνεται διαχείριση δασών”
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας των σχολών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ.Π.Θ. στη Ν. Ορεστιάδα, στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα διαχείρισης των δασών. τονίζοντας ότι, ουσιαστικά, δεν γίνεται διαχείριση και δεν συντάσσονται διαχειριστικά σχέδια.
Αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στην έγκαιρη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων και έργων πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αλλαγής της στρατηγικής κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να γίνεται εντός του δάσους.
Όσον αφορά την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του δάσους της Δαδιάς, επεσήμανε πως αυτή θα πρέπει να γίνει όχι μόνο για τη Δαδιά, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, για λόγους λειτουργικής διασύνδεσης.
ertnews.gr