Συνεχίζεται η μάχη που δίνουν από τα ξημερώματα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο, εντός του εθνικού πάρκου της Δαδιάς. Η φωτιά που καίει από χθες το απόγευμα πυκνό πευκόφυτο δάσος έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι επίγειες και εναέρειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν σε μικρές εστίες, το πύρινο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων που κατέκαψε χτες μεγάλο μέρος του παρθένου δάσους.
Με περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, που καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προσπαθούσαν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, συνεχίζεται από νωρίς το πρωί η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στη Λύρα Σουφλίου. Στην περιοχή επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου και ΟΤΑ και από αέρος συμμετέχουν 4 αεροσκάψη Καναντέρ, δύο PZL και δύο Air Tracktor, ελικόπτερα κατάσβεσης και επιτήρησης. Στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν οι άνεμοι δεν προκαλέσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση, η φωτιά θα ελεγχθεί σύντομα.
Δήμαρχος Σουφλίου: Ευτυχώς που το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου & των αντιπυρικών ζωνών
Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς. «Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον δήμο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί. Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η αποτίμηση των καταστροφών στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, όπου ζουν πολλά σπάνια είδη πανίδας, μοναδικά στην Ευρώπη.