Με αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, καταργούνται επτά φορείς διαχείρισης περιοχών Natura.
Την αντίδραση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν οι αποφάσεις ΑΜΥΡΑ
Οι αρμοδιότητές τους, περνούν στον Οργανισμό ΦΥσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Οι φορείς που καταργούνται:
- Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
- Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Ακτής
- Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
- Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
- Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
- Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
- Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και προέδρου της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλου, κατήγγειλε τις αποφάσεις, τονίζοντας μάλιστα, ότι γνωστοποιήθηκαν εν μέσω Χριστουγέννων.
“Μέσα στις ημέρες των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υλοποιεί ακόμη ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το χριστουγεννιάτικο δώρο, είναι η κατάργηση των επτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000”, τόνισε ο κ. Φάμελλος.
“Με την κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών μέσα στα Χριστούγεννα, καταρρέει το περιοβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη”, πρόσθεσε.
Η κατάργηση των φορέων κατά τον Φάμελλο, σημαίνει ότι:
- “Η διοίκηση των φορέων, μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προτατευόμενες περιοχές, θα βγαίνουν με “γαλάζια κριτήρια”.
- Οι εργαζόμενοι “μένουν στον αέρα”, μένουν στον αέρα, εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.
- Οι τοπικοί φορείς, δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ, το φυσικό περιβάλλον, δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.
- “Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον, είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖα το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για την χρήση γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές NATURA 2000, αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μια ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020”, συμπληρώνει ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι με τις πρώτες επτά, αλλά και επόμενες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν για την κατάργηση φορέων, “το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η εθνική μας ταυτότητα, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνει πως αυτές θα είναι “από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με με υψηλά, ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν υπό ομηρία”.
Δείτε την απόφαση της Κυβέρνησης εδώ:
in.gr