Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, ενημερώνει για τις επιπτώσεις που θα έχει στη γεωργία του Έβρου, το χρυσωρυχείο που πρόκειται να γίνει στη Βουλγαρία, 10 περίπου χλμ., από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Από οικολόγους της Βουλγαρίας, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει εταιρεία που διεκδικεί την εγκατάσταση χρυσωρυχείου στην περιοχή του χωριού Ροζίνο της Βουλγαρίας, το οποίο απέχει περίπου 10 χλμ. από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Από την περιοχή διέρχεται ο Ερυθροπόταμος, ο οποίος εισέρχεται στην έκταση του Δήμου Διδυμοτείχου.
Προχθές το Σάββατο, εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων και της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου, συναντήθηκαν στο Διδυμότειχο με κατοίκους ευαισθητοποιημένους στα θέματα φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκαν για δέκα περίπου χρόνια, ως μέλη της Οικολογικής Εταιρείας για τα τοπικά ζητήματα.
Εκεί τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι:
- Από τις εταιρείες χρυσού, δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί να μεταφερθούν μέσω του Ερυθροποτάμου τα τοξικά απόβλητα στο Ελληνικό έδαφος.
- Το κυάνιο, που είναι απαραίτητο συστατικό στη διεργασία της επεξεργασίας των ορυκτών της εξόρυξης, στη θερμοκρασία των 15 – 26 βαθμών Κελσίου, εξατμίζεται και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία είναι μικρότερη, έτσι όμως υγροποιείται εκ νέου και με τα νερά της βροχής χύνεται στη γη και προσβάλλει τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.
- Εφόσον τα πετρώματα της εξόρυξης είναι θειούχα, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε χημική αντίδραση και από το διοξείδιο του θείου θα παράγεται θειικό οξύ στον υδροφόρο ορίζοντα.
Το φαινόμενο αυτό, ορίζεται ως όξινη απορροή. Τα ζώα δεν πίνουν το νερό αυτό με την όξινη απορροή που είναι ακατάλληλο και την για την γεωργική εκμετάλλευση.
Αυτές οι άκρως αρνητικές συνέπειες της μεταλλουργίας χρυσού για τη δημόσια υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την επεξεργασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα προσβάλουν και την δική μας τοπική οικονομία.
Τελικά, αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς στους Δήμους Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας, ώστε να πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο μια ανοιχτή εκδήλωση με πανεπιστημιακούς ομιλητές όπου θα κληθούν:
οι αιρετοί πολιτικοί, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές και οι τοπικοί φορείς, για να συμπράξουν στον κοινό αγώνα με την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου, κατά των χρυσωρυχείων.
Στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση, θα κληθεί να συμμετέχει και αντιπροσωπεία από τους γείτονες της Βουλγαρίας, από τους οποίους λάβαμε τις σχετικές πληροφορίες.
Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ξεκινήσαμε έναν αγώνα και αποτρέψαμε μέχρι τώρα την εγκατάσταση χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου και στις Σάπες της Ροδόπης.
Μπορούμε να επιτύχουμε και τώρα
16 ιανουαρίου 2024
Γιώργος Δεμερίδης