Ένα εργαλείο που θα αποτελέσει παράλληλα και μια βάση διαθέσιμη στους ιθύνοντες αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς “που σχετίζονται με την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, ώστε να μπορεί να γίνει η προτεραιοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων” θα ετοιμάσει η ερευνητική ομάδα του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με επιστημονικά υπεύθυνο, τον επίκουρο καθηγητή, Γεώργιο Παπαιωάννου.
Το συγκεκριμένο επιστημονικό έργο, που προτάθηκε και προκρίθηκε μετά από αξιολόγηση των προτάσεων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δ.Π.Θ., στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου “για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού”, θα ετοιμαστεί μέσα στο εξάμηνο που έχει οριστεί ως χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προτάσεων.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Παπαιωάννου, μαζί με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που είχε ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την “ανάπτυξη του μεθοδολογικού πλαισίου” που θα εκπονηθεί, το οποίο, στην τελική μορφή του, θα αποτυπωθεί σε χάρτες που θα δείχνουν ποιες περιοχές είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες να παρουσιάσουν διάβρωση και πλημμύρα ή και τον συνδυασμό τους.
“Μετά την πυρκαγιά, αυτό που προέχει είναι να προστατέψουμε το έδαφος από διάβρωση, διότι εάν βρέξει έντονα, αυτό μπορεί να καταλήξει σε πλημμύρες”, εξήγησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Παπαιωάννου . Ο ίδιος τόνισε πως “κανείς δεν ήθελε να συμβεί αυτό που συνέβη με τη φωτιά, πλέον όμως, οι εκτάσεις αυτές, αποτελούν ένα πεδίο έρευνας, μια πρόκληση για πολλούς επιστημονικούς κλάδους και για ένα πλήθος εφαρμογών που θα χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες”.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι “οι κίνδυνοι διάβρωσης μετά από πυρκαγιά, είναι μεγαλύτεροι τα δύο πρώτα χρόνια μέχρι να ανακάμψει η βλάστηση, η οποία μετριάζει τους κινδύνους…”
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας