Από το Τέξας ως το Μέιν, η σελήνη έριξε για λίγα λεπτά τη σκιά της, πάνω από εκατομμύρια Αμερικανούς, που περιμέναν πώς και πώς να δουν την χθεσινή έκλειψη Ηλίου.
Στην Ευρώπη, το φαινόμενο ήταν ελάχιστα ορατό, μπορούσε όμως κάποιος να παρακολουθήσει την πορεία του, από το live video της NASA.
Από τα νοτιοανατολικά του Μεξικού στο Τέξας και από εκεί με πορεία βορειοανατολική ως το Μέιν και εν συνεχεία στον Καναδά, πάνω από 31.000.000 κάτοικοι, αλλά και περίπου 5 εκατ. επισκέπτες, είδαν από 1 ως και 4 λεπτά (ανάλογα την περιοχή), το φεγγάρι να καλύπτει την επιφάνεια του Ηλίου.
Στην Ιντιάνα, το φαινόμενο έγινε ορατό για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια, υπολογίζουν οι επιστήμονες.
Στις μεγάλες πόλεις, από όπου το φαινόμενο ήταν πλήρως ορατό, κατέφτασαν χιλιάδες άνθρωποι. κόμη και αν σε πολλά σημεία τους χάλασε το θέαμα η συννεφιά, μπορούσαν να αισθανθούν την πτώση της θερμοκρασίας κατά την ολικότητα, που φτάνει ως και τους 10 βαθμούς.
Στα περισσότερα σημεία των ΗΠΑ, η ολικότητα είχε διάρκεια από 1 μέχρι 4 λεπτά. Το μέγιστο ήταν σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, όπου η ολικότητα ήταν 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Όπως υπενθυμίζει το ABC, ηταν σχεδόν η διάρκεια του τραγουδιού, “Total eclipse of the heart”, της Bonnie Tyler.
Το μονοπάτι της ολικότητας, έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα σκιάς, οι παρατηρητές βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.
Όσοι όμως είναι πάνω σε αεροσκάφος, αν έχουν πορεία κατάλληλη με αυτή της σκιάς, θα μπορούν να δουν την έκλειψη για πολλά περισσότερα λεπτά.
Σε ποιες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ έγινε ορατή η έκλειψη
Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ, στην οποία έγινε ορατή η έκλειψη, ήταν το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).
Στο Ντάλας, το φαινόμενο έγινε δεκτό με επευφημίες, προκαλώντας ένα “περίεργο αίσθημα”, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες.”Μπορείς να δεις ακόμη και τα άστρα”, είπαν ακόμη, ένα φαινόμενο αναμενόμενο κατά τα λεπτά της ολικότητας. Ήταν μάλιστα τυχεροί και είδαν και το φαινόμενο του “διαμαντένιου δαχτυλιδιού”, μια λάμψη όταν ο Ήλιος αρχίζει να φαίνεται ξανά, κάτι που οφείλεται στον τρόπο που οι ακτίνες ξεπροβάλουν μέσα από τα βουνά της Σελήνης.
voria.gr