Δύσκολη είναι η επιστημονική πρόβλεψη για την εξέλιξη και τη διάρκεια που μπορεί να έχει το φαινόμενο της συγκέντρωσης μεγάλων όγκων υπολειμμάτων από τις καμένες εκτάσεις στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης.
Παρότι πέρασαν 8 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά και μεσολάβησαν το φθινόπωρο και ο χειμώνας, η εικόνα που παρουσιάζει κάποιες ημέρες η θάλασσα και οι ακτές, προκαλούν την ανησυχία των πολιτών, που δεν γνωρίζουν εάν θα είναι ασφαλές να κάνουν τα μπάνια τους το φετινό καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Γνώμης”, που ζήτησε την επιστημονική άποψη του βιολόγου – υδροβιολόγου ΙΝΑΛΕ, Σωτήρη Ορφανίδη, “το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες”.
Ο ίδιος εξήγησε πως η κατάσταση της θάλασσας, εξαρτάται από διάφορες ωκεανογραφικές συνθήκες και από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ εκτός από το σκούρο χρώμα που παρουσιάζουν τα νερά λόγω των αποκαϊδιών, είναι πιθανόν να εμφανιστεί και φυτοπλαγκτόν.
Όσον αφορά την ασφάλεια των λουόμενων, ο κ. Ορφανίδης, επεσήμανε ότι η ποιότητα των υδάτων ελέγχεται τακτικά από μια σειρά φορέων, ενώ διευκρίνησε πως η παρουσία υπολειμμάτων από τη φωτιά στο νερό, μπορεί να είναι αισθητικά απωθητική, δεν σημαίνει όπως απαραίτητα πως μεταφράζεται ως επιβάρυνση από μικροοργανισμούς και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
“Εφόσον διαπιστωθεί από τους ελέγχους ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”, διαβεβαίωσε ο υδροβιολόγος του ΙΝΑΛΕ, σημειώνοντας πάντως πως, “δεν θεωρείται προδικασμένο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί”.