Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, από την πρόθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μεταφέρει στο ξύλινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ο Σύλλογος, το 12ο Νηπιαγωγείο της πόλης, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, το ΔΣ του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας».
Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 και μετρά περίπου 200 μέλη, όπως είναι γνωστό, στεγάζεται στο Σπίτι της Αντουανέττας Δεμντζάν, (1912-1992) της πρώτης και πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με διαθήκη, υπό τον όρο να λειτουργεί ως σπουδαστήριο και βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών.
Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τιμώντας την επιθυμία της δωρήτριας.
O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας από το 2002 που ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του, εργάζεται με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, με τρόπους ευρηματικούς, καινοτόμους και βιωματικούς.
Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, που λειτουργούν καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο και απευθύνονται σε μικρά παιδιά και εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αναφέρει, ότι σε επιστολή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει πως ενημερώθηκε άτυπα και με έμμεσο τρόπο στις 9 Αυγούστου, ότι υπάλληλος του Δήμου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης έχει αιτηθεί τη μεταστέγαση του 12ου Νηπιαγωγείου Αλεξανδρούπολης στο παλιό ξύλινο σπίτι της Αντουανέττας και κατά συνέπεια δρομολογεί την άρση της παραχώρησής του στον Σύλλογο.
Κάτι τέτοιο δε συνάδει με τους όρους της διαθήκης καταρχάς (το 12ο νηπιαγωγείο είναι μια σχολική μονάδα και όχι Νηπιαγωγείο Ξένων Γλωσσών, όπως αυθαίρετα αποκαλείται από υπεύθυνους του Δήμου) οπότε είναι παράνομο.
Κατά δεύτερον θα σήμαινε τη μεταποίηση του ιστορικού κτιρίου, ενός από τα λίγα που σώζονται για να θυμίζουν ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας μας.
Τέλος, ο Σύλλογος ζητά την υποστήριξη όλων για να διασωθεί ένας χώρος πολιτισμού, δηλώνοντας, ότι το ζήτημα είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ !