Η σοφία της φύσης δείχνει πάντα τον δρόμο. Με την πεποίθηση αυτή και οπλισμένη με την υπομονή που ούτως ή άλλως απαιτούν το αμπέλι και το κρασί η Κική Χατζησάββα, δημιουργός του οινοποιείου «Αμπελώνες Χατζησάββα» στην Αλεξανδρούπολη κάνει μια νέα εκκίνηση.
Άλλωστε, μετά την περσινή φωτιά, που έκανε στάχτη τον αμπελώνα της, επέλεξε να κοιτάξει μπροστά και να οραματισθεί και πάλι ένα μέλλον γεμάτο αμπέλια και κρασί.
Μάλιστα, στις νέες φυτεύσεις που δρομολογεί στην ίδια έκταση έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί στις ελληνικές και ντόπιες ποικιλίες, σε έναν φόρο τιμής στον τόπο και τους ανθρώπους του.
Για την ώρα η παραγωγή προέρχεται από μια μισθωμένη έκταση 50 στρεμμάτων στο Διδυμότειχο, που φιλοξενεί το οινικό μεράκι της Κικής Χατζησάββα.
Οι δε ετικέτες είναι πέντε, βασισμένες σε ποικιλίες όπως οι Μαυρούδι, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Βιδιανό, Merlot και Cabernet Sauvignon.
Το οινοποιείο εξάγει σε Γερμανία και Ελβετία, ενώ έχει επαφές με Δανία, Βέλγιο, Σουηδία και ΗΠΑ, οι οποίες θα εξελιχθούν ανάλογα με την πορεία και των νέων φυτεύσεων.
Η φιλοσοφία των Αμπελώνων Χατζησάββα χαρακτηρίζεται από ήπιες παρεμβάσεις στο βιολογικό αμπέλι και από την αποφυγή οινολογικών πρόσθετων, σε μια προσπάθεια τα κρασιά να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνά, ενταγμένα σε μια ecofriendly λογική.
Έντονη είναι όμως και η ερευνητική ανησυχία, χάρη στο επιστημονικό υπόβαθρο της Κικής Χατζησάββα, που σπούδασε βιολόγος, καθώς το οινοποιείο έχει συμμετάσχει σε μια σειρά έργων, όπως το πιο πρόσφατο διασυνοριακό VTSkills (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο), με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, μέσα από το οποίο αναπτύσσονται τεχνολογικά skills για τους αγρότες, ώστε να κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους.
Το οινοποιείο είναι ιδιαίτερα ζωντανό και υποδέχεται πανεπιστήμια, φοιτητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, μεταδίδοντας την αγάπη για το ελληνικό κρασί και δη το θρακιώτικο. Άλλωστε, η δημιουργός του πιστεύει πως το ελληνικό κρασί έχει πολλά να δώσει, είναι ανερχόμενο, έχει όμως ανάγκη από συνέργειες και συνεργασίες.
Από την καταστροφική φωτιά η Κική Χατζησάββα κρατά τη βοήθεια των ανθρώπων, τόσο την έμπρακτη όσο και την ψυχολογική. Δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι ο ίδιος ο Στέλιος Μπουτάρης, χωρίς να τη γνωρίζει, τής έστειλε 8,5 τόνους σταφύλια για να μην διακοπεί η παραγωγή.
Το χόμπι και ο έρωτας με την πρώτη ματιά
Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 2001 από τον πατέρα της Κικής Χατζησάββα, που εκτός από τα αμπέλια έβαλε και ελιές, θέλοντας να φτιάχνει κρασί και ελαιόλαδο για την οικογένεια.
Η μαγεία όμως του κρασιού ήταν μεταδοτική και έφερε μια πιο επισταμένη μελέτη για το αντικείμενο. Μάλιστα, όταν η Κική Χατζησάββα, φοιτήτρια βιολογίας τότε, έφυγε για Erasmus στη Βιέννη, πήρε μαθήματα αμπελουργίας και οινοποιίας και, όπως λέει, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.
Και παρόλο που αρχικά δούλεψε κάποια χρόνια για τη φαρμακοβιομηχανία, έδωσε κατατακτήριες για να σπουδάσει οινολογία στη Δράμα και το 2014 έβαλε τα θεμέλια του οινοποιείου.
Το όνομά του δεν είναι τυχαία «Αμπελώνες Χατζησάββα», καθώς η ίδια θεωρεί πως όλα ξεκινούν από το αμπέλι και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις την πρώτη ύλη σου. Γι’ αυτό και πάντα οινοποιεί τα δικά της σταφύλια, θέλοντας να έχει τον έλεγχο της παραγωγής της.
voria.gr