Στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στην Αγκυρα.
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Χακάν Τσελίκ, εάν η μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη στρέφεται κατά της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε πως «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία βάση» για να προσθέσει:
«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Δεν ευνοούμε τον έναν έναντι του άλλου. Υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, αλλά είναι πολύ αναγκαία για την υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας στην Ουκρανία».
Εμποδίζει τους συμμάχους
Επιπλέον ανέφερε ότι η Τουρκία «βοήθησε πολύ» ενεργοποιώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ, «αλλά εμποδίζει επίσης τους συμμάχους να ανεφοδιάσουν την Ουκρανία».
«Η συγκέντρωση (σ.σ. στρατιωτικών δυνάμεων) στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια ανεφοδιασμού. Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου. Και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να είναι το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι δεν γίνονται πτήσεις, προκλήσεις ή οτιδήποτε βλάπτει τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Μπορώ να το πω αυτό με βεβαιότητα ότι η Τουρκία είναι ο εταίρος μας και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντιπαράθεση με την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο Τζεφ Φλέικ. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία «και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε».
Για τα F-16
Αναφερόμενος στην πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο της Τουρκίας, ο πρέσβης Φλέικ σημείωσε ότι το Κογκρέσο την ενέκρινε και, πιο πρόσφατα, η Τουρκία υπέγραψε τη λεγόμενη επιστολή αποδοχής με τη Lockheed Martin, η οποία θα παραγάγει τα νέα αεροσκάφη και στη συνέχεια, μαζί με την Τουρκία, θα ανακαινίσει τα παλαιότερα μοντέλα. «Το Block 70 είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά F-16 και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η Τουρκία διαλειτουργική με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα» σχολίασε.
Σχετικά με τη συμπαραγωγή των F-16 που ζητά η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον, επισήμανε: «Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή είναι ένα δύσκολο σημείο, αλλά αφήνω την απόφαση στους εταίρους για το θέμα αυτό. Ωστόσο, μπορεί να αγοραστεί».
Για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των τεχνολογικά πιο προηγμένων μαχητικών F-35, από το οποίο αποβλήθηκε εξαιτίας της αγοράς ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε «κάθε βήμα που γίνεται για την επίλυση του ζητήματος των S-400, το οποίο εμποδίζει την Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35» προσθέτοντας πως «εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το ζήτημα, θα καλωσορίσουμε την ανανέωση των συνομιλιών με την Τουρκία».
Για τα F-35
Όσον αφορά το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, από το οποίο αποβλήθηκε η Τουρκία, ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «θέλει η Τουρκία να είναι σε θέση να αγοράσει και πάλι F-35», ενώ τόνισε ότι «πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέμα των S-400» για να συμβεί αυτό.
«Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες και αν αυτές οι συνομιλίες αποφέρουν αποτελέσματα, μπορούμε να μιλήσουμε ξανά για τα F-35» κατέληξε ο Τζεφ Φλέικ.
naftemporiki.gr