Μέσω Καΐρου
Οι δρόμοι που ακολουθούν είναι γνωστοί και καταγεγραμμένοι, αλλά τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, είναι καλά οργανωμένα και δύσκολο να ξηλωθούν από τις αρχές.
Οι παράτυποι μετανάστες, σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο αεροδρόμιο του Καΐρου, με τράνζιτ πλαστές αιγυπτιακές βίζες και στη συνέχεια πετούν για Κωνσταντινούπολη. Το δρομολόγιο από εκεί και πέρα είναι γνωστό και τους φέρνει τις περισσότερες περιπτώσεις, στην “πόρτα” της Ελλάδας, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά.
Ήδη, εδώ και μήνες, από τη στιγμή που άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη Μέση Ανατολή, οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πανελλαδικά στο 1ο εξάμηνο 2024, παρατηρείται αύξηση κατά 122% των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ ακόμα δεν έχουμε μπει στον Αύγουστο, ο οποίος είναι ο μήνας κορύφωσης των μεταναστευτικών ροών.
Αύξηση κατά 75% στις μεταναστευτικές ροές κατέγραψε και ο Frontex, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Λιμενικό έχει επέμβει και έχει σώσει πάνω από 3.300 πρόσφυγες μέσα σε δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε 171 περιστατικά. Ανάμεσά τους εντιπίστηκαν και 117 διακινητές, ενώ κατασχέθηκαν 60 σκάφη.
Από τον Ιούνιο του 2023, έως τον Ιούνιο του 2024, έχουν καταγραφεί 58.582 είσοδοι, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν περίπου 21.000, σημειώνοντας μια μεγάλη αύξηση.
Η “ταρίφα” που πληρώνει κάθε μετανάστης στα κυκλώματα διακίνησης, ανέρχεται στα 4.500 ευρώ το άτομο, σύμφωνα με έρευνες.
Οι φόβοι
Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στα Γιάννενα όπου επισκέφθηκε τη δομή του Κατσικά, μία από τις καλύτερα οργανωμένες για την υποδοχή προσφύγων.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα δεν έκρυψε τους φόβους που υπάρχουν για νέο κύμα μετανάστευσης στη χώρα είτε λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, είτε λόγω της κατάστασης σε χώρες της Αφρικής.
Και μπροστά στους φόβους αυτούς η χώρα δεν έχει παρά να προετοιμαστεί ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νέο αιφνιδιασμό.
«Ελπίζω να μην έχουμε αιφνίδιες μεταβολές από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική όπου μετακινούνται πληθυσμοί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε μετανάστες οι οποίοι συχνά διέρχονται από την Ελλάδα επιδιώκοντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Η υποδοχή πρέπει να γίνει με όρους οργανωμένους ώστε να μη δημιουργούνται αναταράξεις στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο υπουργός
«Ελπίζω η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο και να είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει λύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τα Ιωάννινα και η Ήπειρος σήκωσαν μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από το 2015-2016 όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες δομές.
Ο Έβρος
Στον Έβρο που δέχεται το πρώτο και μεγάλο κύμα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, ο φράχτης που κατασκευάστηκε έχει αποτρέψει σε ένα βαθμό τα κυκλώματα διακίνησης. Αλλά δεν έχει σταματήσει τις ροές αφού οι δουλέμποροι καταφέρνουν και περνούν τους μετανάστες από άλλα σημεία της μεθορίου.
Οι δήμαρχοι της περιοχής είναι κατηγορηματικοί. Ο φράχτης έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά αλλά δεν αρκεί… «οι ροές συνεχίζονται. Η φύλαξη των συνόρων αποδεδειγμένα είναι ακόμη ανεπαρκής. Όταν μιλάμε για ένα πρόβλημα παγκόσμιο, δεν έχει να κάνει με εμάς εδώ, έχει να κάνει με Ασία, με Ευρώπη, με την παγκοσμιοποίηση, δεν μπορούμε να το χειριστούμε με έναν μόνο φράχτη», λέει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.
«Η κατάσταση είναι ήρεμη, αλλά οι ροές είναι αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα» επισημαίνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Από τις αρχές Αυγούστου είχαμε στον Έβρο πέντε περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών.
Στην πρώτη περίπτωση, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, που τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και να μεταφέρει σε αυτό παράνομα στην ενδοχώρα έντεκα μη νόμιμους μετανάστες.
Στη δεύτερη περίπτωση, στην Εγνατία οδό Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Φ. όχημα ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου, με πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας, μετέφερε παράνομα πέντε μη νόμιμους μετανάστες τους οποίους είχε αποκρύψει στο ρυμουλκούμενο.
Στην τρίτη περίπτωση, σε επαρχιακή οδό του Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε συνεργασία με αξιωματούχους του Frontex συνέλαβαν τον διακινητή, που τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα επτά μη νόμιμους μετανάστες.
Στην τέταρτη περίπτωση, στην Εθνική οδό Ορμενίου -Αρδανίου, συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης ένας Έλληνας διακινητής, που οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής, μετέφερε σε αυτό παράνομα στο εσωτερικό της χώρας πέντε μη νόμιμους μετανάστες.
Στην πέμπτη περίπτωση συνελήφθη σε αγροτική περιοχή του Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, μη νόμιμους μετανάστες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί χωρίς δίπλωμα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας οκτώ μη νόμιμους μετανάστες.