Το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε στα 312 τρισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας άυξηση πάνω από 2 τρισ. δολ., κυρίως λόγω του δανεισμού των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).
Το IIF, αποκάλυψε ότι ο κρατικός δανεισμός παγκοσμίως θα μπορούσε να εκτοξευθεί από 92 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 145 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, δυνητικά υπερβαίνοντας τα 440 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050. Οι αναδυόμενες αγορές επηρεάζονται ιδιαίτερα, με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ να ξεπερνά το 245%, πάνω από 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα προ-COVID επίπεδα.
Η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της προβλεπόμενης αύξησης του χρέους
Η παγκόσμια μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της προβλεπόμενης αύξησης του χρέους μέχρι τα μέσα του αιώνα, πιέζει περαιτέρω τις κυβερνήσεις που ήδη πιέζονται από την αύξηση των δαπανών για τόκους.
Αξιοσημείωτες αυξήσεις χρέους παρατηρήθηκαν στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Ρωσία και τη Σουηδία, σε αντίθεση με τις μειώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία. Ο πληθωρισμός βοήθησε να σταθεροποιηθεί ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ γύρω στο 327% – 328%, παρά την αύξηση του χρέους κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση από την άνοδο κατά 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Οι συνέπειες του αυξανόμενου παγκόσμιου χρέους
Το αυξανόμενο παγκόσμιο χρέος θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις αγορές. Ενώ ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο συμβάλλει στη σταθεροποίηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, η επιβράδυνση του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες αγορές έχει φέρει τους δείκτες χρέους τους στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018.
Η προβλεπόμενη αύξηση του χρέους υπογραμμίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης που απαιτείται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με τις αναδυόμενες αγορές και τις μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα να οδηγούν μεγάλο μέρος του δανεισμού, υπάρχουν εκτεταμένες συνέπειες για το διεθνές εμπόριο, τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις οικονομικές στρατηγικές, καθώς τα έθνη κατανέμουν περισσότερους πόρους για πληρωμές τόκων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η οικονομική ανθεκτικότητα παραμένουν βασικές προτεραιότητες.