Διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του στρατηγικού σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027”.
Γιατί η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν είναι στην υψηλή κλίμακα, όπως οι περιφέρεις Κρήτης, νησιών Ιονίου Αιγαίου;
Στο κείμενο της διαβούλευσης για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης “Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027», το ποσοστό χρηματοδότησης των αιτήσεων στήριξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέρχεται στο 50%.
Στο ίδιο πρόγραμμα, το υψηλότερο ποσοστό στήριξης των αιτήσεων χρηματοδότησης, το 65%, δίδεται στην Περιφέρεια Κρήτης, μαζί με τις Περιφέρεις Ιονίων νησιών και μικρών νησιών Αιγαίου, ενώ δημοσιεύματα ήδη προλογίζουν την είσοδο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην κλίμακα αυτή, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που υπέστη το προηγούμενο έτος και δεν διαφαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση για αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της Περιφέρειας ΠΑΜΘ, για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και την βιώσιμη επιχειρηματικότητα του πρωτογενούς κλάδου, ο Χριστόδουλος Τοψίδης, απηύθυνε ένα ακόμη αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ. Το αίτημα αφορά την αύξηση της ενίσχυσης της χρηματοδότησης των αιτήσεων στήριξης της Περιφέρειάς μας. Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ. Ζητάει το ποσοστό στήριξης της δημόσιας χρηματοδότησης, για τα αιτήματα που θα υποβληθούν από την ΠΑΜΘ. να αυξηθεί από 50% σε 65%, όπως έχει προβλεφθεί για τις περιφέρειες Κρήτης, Ιόνιων Νήσων, Νησιών του Αιγαίου, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τα επιχειρήματα της Περιφερειακής Αρχής
Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, τεκμηριώνει το δίκαιο του αιτήματος, με την παράθεση μιας σειράς επιχειρημάτων που άπτονται των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ειδικότερα τα ζητήματα που δημιουργούν συνθήκες αύξησης της χρηματοδότησης είναι:
Λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της, όπως είναι η μεγάλη απόσταση από τις κεντρικές εγχώριες αγορές, η απουσία εναλλακτικών ειδών μεταφοράς προϊόντων (πχ. σιδηρόδρομος σε όλη την έκταση της Περιφέρειας κτλ).
Λόγω του ότι μεγάλα τμήματα των ΠΕ Έβρου και Ροδόπης έχουν κηρυχθεί πυρόπληκτα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2023. Οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής, αναστέλλουν ακόμα και σήμερα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, θα μπορέσει ο Πρωτογενής κλάδος της Περιφέρειάς μας, να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, πόσο μάλλον να να επιδιώξει να αναπτυχθεί, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία σαν το παρόν.
Λόγω των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς συνέχεια των προκλήσεων του 2023, το καλοκαίρι του 2024 υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές με την εμφάνιση των νοσημάτων της Πανώλης και της Ευλογιάς. Η Πανώλη είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια άνω των 1.000 αιγοπροβάτων, ενώ εξαιτίας της Ευλογιάς των μηρυκαστικών, άνω των 7.000 αιγοπροβάτων θανατώθηκαν.
Τέλος, ένα γενικότερο ζήτημα είναι το δημογραφικό πρόβλημα, σημαντικό για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά πιο έντονο στις ΠΕ Έβρου και Ροδόπης. Το παρόν χρηματοδοτικό εργαλείο, οφείλει και προσδοκούμε να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο υλοποίησης επενδύσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που θα αποτελέσει την λύση σε ένα πολυσχιδές πρόβλημα που δεν είναι μόνο τοπικό αλλά έχει και εθνικό χαρακτήρα.
Συνοπτικά, αυτό που τονίζεται στην επιστολή του περιφερειάρχη Χρ. Τοψίδη, προς το ΥπΑΑΤ, είναι ότι εάν δεν υπάρξουν τα κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις των καιρών, όπως το δημογραφικό πρόβλημα, η κλιματική αλλαγή και η ανασυγκρότηση μετά τόσο μεγάλου μεγέθους φυσικές ή μη καταστροφές που έχουμε ήδη υποστεί.
xronos.gr