Το μεταναστευτικό παρυδάτιο πουλί, που κάποτε αναπαραγόταν στη δυτική Σιβηρία και διαχείμαζε στους ελληνικούς υγρότοπους (κυρίως στο Δέλτα του Έβρου, το Πόρτο Λάγος και το Δέλτα Αξιού) και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, δεν υπάρχει πια.
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή παγκοσμίως εξαφάνιση είδους πουλιού από την Ηπειρωτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία.
Μία Λεπτομύτα που παρατηρήθηκε στο Μεσολόγγι στις 3 Μαΐου 1999, αποτελεί την τελευταία καταγραφή του είδους στη χώρα μας, ενώ κατά τις τελευταίες σχεδόν δύο δεκαετίες, δεν έχουν καταγραφεί πουθενά Λεπτομύτες στη Δυτικά Παλαιαρκτική.
Η απώλεια της Λεπτομύτας, μας προειδοποιεί ότι κανένα είδος πουλιού δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές από την απειλή της εξαφάνισης. Κι αν δεν αλλάξουμε ρότα, να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα εξαφανίσεων, που τελικά θα “σαρώσει” και τη δική μας ζωή.
Δείτε περισσότερα: bit.ly/leptomyta_extinct
Η τελευταία τεκμηριωμένη παρατήρηση Λεπτομύτας ήταν στο Μαρόκο το 1995.
Και δυστυχώς, η εξαφανισμένη Λεπτομύτα, δεν είναι το μόνο ανησυχητικό νέο σε ό,τι έχει νσ κάνει με τα παρυδάτια πουλιά.
Στην πρόσφατη αναθεώρηση του Κόκκινου Καταλόγου της, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για 16 μεταναστευτικά παρυδάτια είδη πουλιών, που πλέον βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση.
Ανάμεσά τους και είδη που απαντούν ή διέρχονται από τη χώρα μας, όπως το Αργυροπούλι, η Λασποσκαλίδρα, η Δρεπανσκαλίδρα και ο Χαλικοκυλιστής, με ορισμένα από αυτά να έχουν χάσει έως και το 1/3 του πληθυσμού τους.
Τα δεδομένα συνηγορούν πως τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός μείωσης των πληθυσμών πολλών μεταναστευτικών παρυδάτιων πουλιών, έχει επιταχυνθεί, καθιστώντας επιτακτική την έγκαιρη λήψη στοχευμένων μέτρων για την προστασία τους.