Ο Έβρος και ολόκληρη η Θράκη πενθεί έναν σπουδαίο μουσικό της παράδοσης. Την τελευταία του πνοή άφησε χθες (19/1) σε ηλικία 93 ετών ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, βυθίζοντας στο πένθος όλους τους Θρακιώτες αλλά και όσους αγαπούν την παραδοσιακή μουσική της Θράκης.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καρωτή.
Ποιος ήταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης
Γεννήθηκε το 1930 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Έπαιζε ούτι, συνέθετε και τραγουδούσε. Το 1960 δημιούργησε το Συγκρότημα Δοϊτσίδη, ένα τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο συμμετείχε σε εκδηλώσεις αρχικά στη Θράκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Από το 1958 έως το 1968, χρονιά που κατέβηκε στην Αθήνα, συμμετείχε σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Ε.Ι.Ρ. Κομοτηνής.
Μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα έπαιξαν και τραγούδησαν τη θρακιώτικη μουσική σε όλη την Ελλάδα και σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, κάνοντας γνωστή τη μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης.
Κυκλοφόρησαν συνολικά δεκαοχτώ προσωπικούς δίσκους, ενώ παράλληλα είχαν συμμετάσχει σε δίσκους άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη κέρδισε, για τον ενδέκατο σε σειρά δίσκο με τίτλο «Το κάστρο της Θρακιάς», το πρώτο βραβείο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας που διεξήχθη στο Παρίσι.
Τα τραγούδια του όπως «Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς», «Τώρα που ήρθε η άνοιξη», «Πετραδιώτ’ χαρά θα κάμουν », «Στέργιος ξεπισμάνιψι», «Στέργιος παντρεύητι», «Η Καρακατσιανή», «Ο δικέφαλος αετός της Θράκης» και αλλά πολλά, τραγούδια θα μείνουν ανεξήτηλα στη μνήμη των Θρακιωτών και όχι μόνο.
Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης υπήρξε στενός συνεργάτης της Δόρας Στράτου, του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή και της Μαρίζας Kώχ.
Έλαβε πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει τον μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για τον σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου τραγουδούσαν μόνο θρακιώτικα τραγούδια. Με το έργο του έκανε γνωστή τη μουσική παράδοση της Θράκης σε όλη την Ελλάδα.