Ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με το ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παναγούτσος, γράφει για τη φορολογική πολιτική της παράταξής του.
Ειδικότερα
Η επικέντρωση της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος είναι ελπιδοφόρα, διότι αφορά σε θέματα ουσίας. Η πρώτη προεκλογική περίοδος αναλώθηκε σε θέματα διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος χωρίς να το έχουμε δεδομένο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στις συνεντεύξεις δέχονταν συνεχώς υποθετικές ερωτήσεις για σενάρια που αφορούσαν το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών και καμιά ερώτηση για το πρόγραμμα του κόμματός τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δεχόταν συνεχώς και πιεστικά την ερώτηση «με ποιον θα πάτε;» χωρίς ποτέ να ερωτηθεί για το πρόγραμμα του κόμματός του. Και ήρθαν τα αποτελέσματα των εκλογών και ακύρωσαν όλη αυτή τη συζήτηση.
Στη δεύτερη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το θέμα που κυριαρχεί είναι η φορολογία και κατ’ επέκταση η οικονομία και τα προγράμματα των κομμάτων για την επόμενη ημέρα. Και η συζήτηση ξεκίνησε με τη φορολογική πολιτική που αφορά στα μερίσματα και στις γονικές παροχές, που υπάρχει στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο, διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης το ανέφερε σχεδόν σε κάθε κεντρική ομιλία του και στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία. Όμως τότε ήταν ….. άλλη η ατζέντα και κανένας δημοσιογράφος δεν τον ρώταγε γι’ αυτό.
Είναι άραγε δυσάρεστο για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να ανοίγουν τέτοια θέματα; Προφανώς όχι, αντιθέτως πιστεύω ότι για ένα κόμμα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και επεξεργασμένο πρόγραμμα οι συζήτηση αυτή είναι προς όφελός του. Και είναι προς όφελός του, ιδίως όταν τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας διακρίνονται από μία «θολούρα» στην ιδεολογία τους και στις εξαγγελίες τους.
Για να ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα που ασπάζεται τις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας. Οι κυριότεροι στόχοι της Σοσιαλδημοκρατίας είναι η αναδιανομή του πλούτου και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (Δημόσια Παιδεία, Δημόσια Υγεία) χρειάζονται πόροι.
Οι πόροι σε ένα ευνομούμενο κράτος εξασφαλίζονται από τη φορολογία. Η φορολόγηση των μερισμάτων, όπως προτείνεται από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι ένα παράδειγμα προοδευτικού φόρου.
Η προοδευτική φορολογία (αυξανόμενος φόρος ανάλογα με τα εισοδήματα, τη περιουσία, τα ακίνητα, τα μερίσματα, την κληρονομιά) είναι βασική αρχή της Σοσιαλδημοκρατίας. Με τη φορολόγηση, κυρίως των εχόντων, εξοικονομούνται πόροι για την ενίσχυση των αδυνάμων μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
Και εδώ βρίσκεται η βασική μας διαφορά από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που ευνοεί τις υψηλά εισοδηματικά τάξεις. Και παραδείγματα της πολιτικής της αυτής είναι η φορολόγηση των μερισμάτων ανεξαρτήτως ποσού (με συντελεστή 5%, το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη) και των γονικών παροχών (αφορολόγητες έως 4.800.000).
Η αλλαγή ατζέντας στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, που επικεντρώθηκε σε θέματα ουσίας, είναι θετικό στοιχείο για την πολιτική ζωή του τόπου. Πεποίθησή μου είναι ότι αυτή η ενασχόληση με τα προγράμματα των κομμάτων είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ – Κινάλ, λόγω της ξεκάθαρης ιδεολογίας του, ως ενός κόμματος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και του, από καιρό, επεξεργασμένου προγράμματος εξουσίας.