Οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις τριγύρω περιοχές του Έβρου και είχαν διάρκεια πάνω από δύο εβδομάδες, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην Αλεξανδρούπολη. Ευτυχώς, σήμερα δεν υπάρχει καμία εστία πλέον.
Η ζημιά όμως, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, όχι μόνο στη χλωρίδα και την πανίδα του δασικού θησαυρού της Δαδιάς, αλλά και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας στην περιοχή.
Η ανησυχία των ντόπιων είναι έκδηλη, καθώς χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, ούτως ώστε να δοθεί μια χείρα βοηθείας στους ιδιώτες και στους εργαζόμενους.
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, η εικόνα στην Αλεξανδρούπολη, έμοιαζε με αυτή του lockdown. Άδειοι δρόμοι, αποχώρηση τουριστών από την πόλη, καταστήματα κλειστά.
Τη δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνει ο Βασίλης Κασαπίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ο οποιός μιλώντας στο parallaximag.gr επισημαίνει:
“Μετά το τραγικό γεγονός με τις πυρκαγιές εδώ, το πρόβλημα είναι στο τουριστικό, αλλά και στο εμπορικό αλλά και στο τουριστικό σκέλος. Σαφώς και πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον οι περιουσίες των ανθρώπων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα (κατοικίες, καλλιέργειες, ζώα). Και αυτό έχει αντίκτυπο στην πόλη. Μπορεί σε εμάς να μην είναι ακόμη μετρήσιμη η ζημιά, καταγεγραμμένη, όπως με ανθρώπους θα τους καταβληθούν αποζημιώσεις, αλλά και στο εμπορικό κομμάτι, υπάρχει ανεπανόρθωτη ζημιά.
Από την αρχή της πυρκαγιάς, άδειασε η πόλη. Ήμασταν στο πικ της κίνησης του καλοκαιριού. Οι ξένοι επισκέπτες, έσπευσαν να φύγουν από την περιοχή, γεγονός ευνόητο. Οι δημότες της Αλεξανδρούπολης, λόγω του σοκ της καταστροφής, δεν κυκλοφορούσαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα στην αγορά, δεν υπήρχε άνθρωπος. Σε αυτό συνέβαλε η ατμόσφαιρα, η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Εμείς με απόφασή μας, από τη δεύτερη ημέρα, σαν εμπορικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, κλείσαμε την αγορά για να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται. Κατ΄επέκταση να μην υπάρχει και επιπλέον κινητικότητα στην πόλη, λόγω της αγοράς, ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες που έσπευδαν σε διάφορα σημεία των πυρκαγιών για βοήθεια.
Αυτό που ζητάμε σαν επαγγελματίες, είναι η άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών. Σίγουρα υπάρχουν που καταστράφηκαν παντελώς οι περιουσίες τους και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, αλλά πρέπει να υποστηριχθούν έμπρακτα οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά. Στους επαγγελματίες, καλό θα έκαναν φορολογικές ελαφρύνσεις για να αντιμετωπιστεί η ζημιά. Μπορεί να είναι πρόσκαιρη αυτή τη στιγμή, επειδή δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά καθώς έχουν φύγει όλοι οι ξένοι επισκέπτες, πολύ φοβάμαι ότι αν δεν βρεθούν άμεσα στοχευμένα και άμεσα μέτρα, τα προβλήματα αυτά, θα τα συναντήσουμε και του χρόνου τέτοια εποχή.
Θέλουμε άμεσες προωθητικές ενέργειες, καμπάνιες, για να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Αλεξανδρούπολης και τη φήμη ολόκληρου του νομού. Αυτό κάλλιστα μπορεί να γίνει, όπως είδαμε με το Εύβοια pass και Μυτιλήνη pass αντίστοιχα. Θέλουμε αρωγούς όλους τους φορείς (βουλευτές, περιφέρεια, δήμος), να μας βοηθήσουν με ένα Αλεξανδρούπολη pass. Να δώσουμε κίνητρα στους υπόλοιπους Έλληνες, να έρθουν ξανά στον τόπο μας. Να διαπιστώσουν πως ξεπεράσαμε αυτόν τον σκόπελο του καλοκαιριού και θα είμαστε δριμύτεροι και πάλι, να τους δώσουμε τη φιλοξενία, που μοναδικά εμείς μπορούμε εδώ, ως Εβρίτες και Θρακιώτες, που ξέρουμε να το κάνουμε πολύ καλά”.
Ο κ. Παλακίδης Απόστολος, Πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης, μας εξηγεί την κατάσταση στον Ξενοδοχειακό τομέα.
“Η Αλεξανδρούπολη, 100% καταστράφηκε, Δεν είναι μόνο ότι μηδενίστηκε ο τουρισμός, αλλά οι ξενοδόχοι χρειάστηκε να δώσουν πίσω όλες τις προκαταβολές ολόκληρες. Η Κομοτηνή και η Καβάλα, είχαν 70% ακυρώσεις, γιατί είχαν και εκεί πυρκαγιά. Η Ξάνθη δεν είχε πυρκαγιά, αλλά την επηρέασαν φυσικά τα γεγονότα των γύρω περιοχών και έχει και εκείνη ζημιές από τις ακυρώσεις. Στον νομό του Έβρου, είναι τα πάντα ακυρωμένα για τον Σεπτέμβριο. Για τον Οκτώβριο θα δούμε.
Ο σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Τουρισμού, για να δούμε με ποιο τρόπο να αποτρέψουμε την κατάσταση. Έγινε διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων στην Αλεξανδρούπολη, αφού καιγόταν ο δρόμος γύρω από αυτά, η οποία ισχύει έως σήμερα και η κατάσταση είναι δραματική. Όσα ξενοδοχεία ήμασταν μέσα στον δάσος, πλέον δεν πατάει πελάτης. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό σε Καβάλα και Κομοτηνή. Στην Ξάνθη, είναι σε λειτουργία, αλλά δεν έχουν κόσμο”.
parallaximag