Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας, με επίκεντρο τον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, τις κοινές πρωτοβουλίες στην ΕΕ και το μεταναστευτικό, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζώρτζια Μελόνι.
“Η Μελόνι επέστρεψε στη Ρώμη, με την πεποίθηση ότι διαθέτει έναν σημαντικό σύμμαχο, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, για πολλές υποθέσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ιταλική διπλωματία”, γράφει η ιταλική Corriere della Sera.
Σημειώνει μάλιστα με έμφαση, ότι υπήρξε πλήρης σύγκλιση σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ΑΘήνα και Ρώμη έχουν τους ίδιους στόχους:
Να μην περιλαμβάνονται οι αμυντικές δαπάνες στον υπολογισμό των ελλειμμάτων και του χρέους ως προς το ΑΕΠ, των κρατών μελών της Ε.Ε. Όπως επίσης και να μην συνυπολογίζονται μια σειρά από δαπάνες για επενδύσεις, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή τεχνολογία και την οικολογική μετάβαση”, αναφέρει η Corriere della Sera.
Ιταλικές πηγές δήλωσαν επίσης στη “Ναυτεμπορική”, ότι “η Τζόρτζια Μελόνι”, εξέφρασε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς έχει καταστεί ζωτικής σημασίας πύλη προς την Ευρώπη και κρίσιμος παράγοντας, για τη διευκόλυνση των εμπορικών και ενεργειακών οδών προς τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης”.
“Ο αγωγός Tap, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, διέρχεται πολύ κοντά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Snam, έχει επίσης από καιρό συνδυάσει τις στρατηγικές της με το ελληνικό λιμάνι, γιατί αποτελεί ενεργειακό κόμβο στο περίφημο “σχέδιο Β”, για τη διαφοροποίηση της προμήθειας ενέργειας, στην μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας Ευρώπη”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Η Snam είναι ο κύριος φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ιταλία, έχοντας σχεδόν όλες τις υποδομές μεταφορών, με αγωγούς συνολικού μήκους 40.000 χιλιομέτρων. Είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου (πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα) και ένας από τους κύριους ηπειρωτικούς φορείς εκμετάλλευσης στην επανεριοποίηση LNG.
Κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρική Snam, ελέγχει άλλωστε το 66% της ΔΕΣΦΑ – του ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου, που δείχνει την ενεργειακή, γεωπολιτική και διεθνή δυναμική της εταιρείας.