Επενδυτικό πρόβλημα, έντονα green, άνω των 10 εκατ. ευρώ, σχεδίασε η βιομηχανία ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ, για τα επόμενα τρία χρόνια, έχοντας πετύχει σημαντικούς βαθμιούς ανάπτυξης κατά την τελευταία διετία. Για παράδειγμα πέτυχε επιστροφή στην κερδοφορία, αναδιάρθρωση και μείωση δανεισμού, αλλά και έξοδο των μετόχων της από την κατηγορία επιχείρησης και επαναδιαπραγμάτευσή τους στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.
“Η Εταιρεία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο, το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες, στην ανακύκλωση απόβλητου ξύλου, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και στην πράσινη ανάπτυξη, με μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος”, δήλωσε στο makthes.gr, διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Κωνσταντόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου, έρχεται λίγο πριν την εκπνοή του 2023, θα ολοκληρώσει όλες τις προηγούμενες ενέργειες, που στόχευαν στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Εταιρείας. Έτσι, η Akritas, συμμορφώνεται στην απαίτηση της νομοθεσίας, που ορίζει ότι τα ίδια κεφάλαια μιας επιχείρισης, δεν πρέπει να υπολείπονται του μισού του μετοχικού της κεφαλαίου.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν λογιστική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα προχωρήσει σε συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων, μέσω διάθεσης του αποθεματικού, υπέρ το άρτιο και λοιπών αποθεματικών και μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της Akritas. Έτσι, απαλλασσόμενη από το βαρίδι των αρνητικών ιδιών κεφαλαίων, συνεχίζει ομαλά την αναπτυξιακή της πορεία.
Από το…καλά στο καλύτερα
Όπως επεσήμανε, ο κ. Κωνσταντόπουλος, η Akritas, την τελευταία διετία, εμφανίζει κερδοφορία, σημαντική λειτουργική, αλλά και καθαρή κερδοφορία το 2022. Η Εταιρεία βρίσκεται σε αναπτυξιακή φάση, κάτι που συνεχίστηκε το 2023, ενώ η διοίκησή της, έχει πολλά σχέδια για την περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το 2024, στο πλαίσιο και του τριετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που εστιάζει στην ανακύκλωση και στη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, με την αξιοποίηση και των ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι το 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, παρουσίασε αύξηση 17,9% και διαμορφώθηκε στα 43,4 εκατ.ευρώ. Τα EBIITDA, αυξημένα κατά 22,01%, ανήλθαν σε 4,4εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, ήταν 0,7 εκατ. έναντι ζημιάς 0,4 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση και με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις Α΄Εξαμήνου 2023, αυτό που εντυπωσίασε, ήταν η μεγάλη μείωση του τραπεζικού δανεισμού στ 18,5 εκατ. από 37,9 εκατ. στις 31/12/22, η αύξηση των EBITDA, αλλά κυρίως η εκτίναξη των κερδών μετά από φόρους, στα 16,1 εκατ, ευρώ, έναντι 0,52 εκατ. της αντίστοιχης περόδου του 2022. Αυτή η αύξηση των καθαρών κερδών, ήταν αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας απομείωσης του τραπεζικού δανεισμού.
Στο πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών, ανήλθε σε 20,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μία περιορισμένης έκτασης μείωση, της τάξης του 5,6%, η οποία οφειλόταν στην εξομάλυνση των τιμών, μετά και την εξομάλυνση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, που κυριάρχησαν κατά το 2022 και επηρέασαν το κόστος παραγωγής.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος. η Εταιρεία, έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ακολουθώντας μία δυναμική εμπορική πολιτική, που εστιάζει στα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, επενδυμένα προϊόντα.
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές, αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνολικού κύκλου εργασιών και αφορούν πωλήσεις στα Βαλκάνια, την Κύπρο και χώρες της Μέσης Ανατολής.
Τα θετικά μηνύματα για την εθνική οικονομία
“Η Akritas, τροφοδοτεί κυρίως τους κλάδους που συνδέονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Η αγορά που στα χρόνια της κρίσης, είχε κυριολεκτικώς γνωρίσει καθίζηση, άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει από το 2028 και μετά και εντονότερα στην τελευταία τριετία.
Τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία είναι θετικά και εκτιμούμε ότι θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, παρότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της αντιπληθωριστικής πολτικής που ακολουθείται, η οικοδομική δραστηριότητα, έχει πτώση της τάξης του 30%. Η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει παντελώς ανεπηρέαστη, αλλά τα μηνύματα που αφορούν την εθνική οικονομία, είναι ευτυχώς θετικά”, πρόσθεσε ο CEO της Akritas.
ESG, “αειφορία” και πράσινες επενδύσεις
Η Akritas, ακολουθεί με συνέπεια τα κριτήρια και τις αρχές του ESG, έτσι που η αναπτυξιακή της στρατηγική, στηρίζεται ξεκάθαρα στην αειφορία. Αυτή η στρατηγική, σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, θα υλοποιηθεί με επαναχρησιμοποίηση απόβλητου ξύλου. Η Akritas, θα ανακυκλώνει τα ξύλινα στοιχεία από ανακαινίσεις, που σήμερα κυρίως πετιούνται, αλλά και τα υπολείμματα μεταποίησης προϊόντων της Akritas, που μένουν σε πελάτες της, όπως και γενικότερα σε χονδρεμπόρους ξύλου.
Βεβαίως, για να προχωρήσει η υλοποίηση του στόχου αυτού, θα πρέπει να προηγηθούν ορισμένα προαπαιτούμενα, με πρώτο την ψήφιση νόμου, για την συγκέντρωση και ανακύκλωση του αποβλητου ξύλου στη χώρα μας (όπως π.χ., ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπάζα κ.ά.).
Κατά δεύτερο, εμπλοκή ανακυκλωτικών εταιρειών, στο απόβλητο ξύλου, Η Akritas, ενδιαφέρεται, ακολουθώντας και τις Κοινοτικές επιταγές, να δρασητριοποιηθεί έντονα στην επεξεργασία του εποβλήτου, με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή του στην παραγωγή.
Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, η Εταιρεία, εκτιμά ότι στο προηγούμενο διάστημα, θα διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση του απόβλητου ξύλου. Η Εταιρεία θα λειτουργεί ως υποδοχέας του ανακυκλώσιμου υλικού, το οποίο και θα επεξεργάζεται για την παραγωγή μοριοσανίδας, που αποτελεί βασικό προϊόν της. Μάλιστα, από φέτος έχει αρχίσει να συνεργάζεται για το σκοπό αυτό, με πελάτες και ανακυκλωτές, συλλέγοντας υλικό που μπορεί προς το παρόν, με μικρή επεξεργασία να επαναχρησιμοποιηθεί.
Για την ανακύκλωση απόβλητου ξύλου, η Akritas θα προβεί σε επένδυση, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει διαφόρων ειδών υλικά (από παλέτες μέχρι και έπιπλα), πλην ξύλων, εμποτισμένων με βλαπτικές τοξικές ουσίες.
Ο δεύτερος αναπτυξιακός πυλώνας της Akritas, είναι η πράσινη ανάπτυξη, που αφορά αφενός την ανανέωση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανίας, με νέο που θα είναι και λιγότερο ενεργοβόρος και αφετέρου, με την αξιοποίηση μέσω ΑΠΕ της βιομάζας που μένει στην Εταιρεία μετά την επεξεργασία της Πρώτης Ύλης, για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Η ανάλυση του τριετούς επενδυτικού πλάνου των 10 εκατ. ευρώ, θα γίνει σε επόμενο χρόνο από την Εταιρεία, μόλις μπορέσουν να οριστικοποιηθούν οι συντελεστές έργων.
makthes.gr