Σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ημέρα πανεκπαδευτικού συλλαλητηρίου, καλεί ο φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ Αλεξανδρούπολης “Δημήτρης Γληνός”. Η κινητοποίηση θα λάβει χώρα στις 12:00μμ έξω από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.
“ΌΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. STOP τη σφαγή παιδιών, γυναικών και λαού και της εμπλοηκής της χώρας μας”, αναφέρουν στην ανακοίνωση της κινητοποίησης οι φότητές, ενώ διοργανώνουν περαιτέρω δράσεις, καλώντας τη δομή ασυνόδευτων προσφύγων σε μία ακόμη σνεργασία για τη διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου, ώστε να “δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και συμμετέχοντας στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και φορέων για την οργάνωση της επετείου των 50 χρόνων από τον ξεσηλωμό του Πολυτεχνείου”.
Η ανακοίνωση του φοιτητικού συλλογου
Πλαίσιο πάλης Φοιτητικού Συλλόγου ΠΤΔΕ Αλεξανδρούπολης «Δημήτριος Γληνός»
Ποια χρονιά διανύουμε;
Η χρονιά που διανύουμε είναι μια χρονιά δύσκολη για εμάς και τις οικογένειές μας, με την ακρίβεια, τα ενοίκια και τη φτώχεια να χτυπούν κόκκινο. Ο βαρύς χειμώνας που προβλέπεται δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την κατάστασή μας! Οι εξελίξεις γίνονται όλο και χειρότερες ενώ ψηφίστηκε και ο νόμος- πλαίσιο που μέσα στις 400 σελίδες αυτού δε βλέπουμε καμία λύση στα προβλήματά μας.
Πιο συγκεκριμένα, όλοι εμείς οι φοιτητές του παιδαγωγικού, έχουμε τους ίδιους στόχους, τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον μας. Έχουμε ανάγκη από ένα πανεπιστήμιο που να μας παρέχει απρόσκοπτα όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενό μας.
Σαν «εν δυνάμει» εκπαιδευτικοί έχουμε ένα λόγο παραπάνω να απαιτούμε οι σπουδές μας να είναι πραγματικά ποιοτικές, μιας και η θέση του δασκάλου αποτελεί μια θέση μεγάλης ευθύνης για ολόκληρη την κοινωνία.
Τι είναι σύγχρονο;
Σύγχρονο είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών, χωρίς ταξικούς φραγμούς και εμπόδια. Συγκεκριμένα για το φοιτητή του Παιδαγωγικού, σύγχρονο το 2023 είναι όλοι οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών σχολών να βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά το πτυχίο τους στις χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στα ελληνικά σχολεία και όχι να κυνηγούν ένα προσοντολόγιο για να ανέβουν τα μόρια τους στις λίστες. Είναι απαράδεκτο σήμερα τόσοι απόφοιτοι να ανα”πληρώνουν” μαθήματα και ώρες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, την ώρα που ένας διορισμός μοιάζει με κάτι ακατόρθωτο!
Όλοι οι μαθητές να έρχονται σε επαφή μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας με πολλές διαφορετικές ειδικότητες, με την αντικειμενικότητα της ιστορίας και με αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και όχι ο ανταγωνισμός που σήμερα προωθείται από παντού. Σύγχρονο είναι να υπάρχουν φοιτητικές εστίες στην Αλεξανδρούπολη και να μη μένουν οι φοιτητές σε ξενοδοχεία.
Η τεχνολογία κάνει άλματα , κτήρια χτίζονται σε 2 μέρες!!Βλέπουμε πχ στην πόλη μας σε 2 εβδομάδες να φτιάχνονται 500 κλίνες για τους νατοϊκούς και στους φοιτητές μας λένε ότι δεν γίνεται να μας λύσουν το θέμα «εστίες».
Ζούμε στην Αλεξανδρούπολη που είναι ενεργειακός κόμβος και ταυτόχρονα πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και δε ξέρουμε αν θα έχουμε θέρμανση το χειμώνα στη σχολή μας την ώρα των μαθημάτων μας.
Προβληματιζόμαστε για: Ελλείψεις σε καθηγητές: Στη σχολή μας φοιτούν περίπου 1.300 φοιτητές. Παρά τον μεγάλο όγκο φοιτητών τα επίσημα μέλη ΔΕΠ είναι μόλις 22. Ταυτόχρονα εμείς οι φοιτητέςανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας, για το ποιος θα προλάβει μια θέση στο επιλεγόμενο μάθημα που επιθυμεί.
Γραμματεία- βιβλιοθήκη-φύλαξη-καθαρισμός κτηρίου: η γραμματεία του τμήματος αποτελείται από 2 μόνο άτομα που παλεύουν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των φοιτητών και να λύσουν οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.Συνολικά, προσωπικό του τμήματος (φύλαξη και καθαρισμός) δεν επαρκεί για τα στοιχειώδη. Τέλος, η βιβλιοθήκη λειτουργεί για λίγες ώρες σε σχέση με την ανάγκη που υπάρχει και οι φοιτητές δεν έχουν χώρο να διαβάσουν.
Κτηριακό: Η υποχρηματοδότηση εκφράζεται ακόμα και στο ίδιο το κτήριο της σχολής μας, το οποίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με οροφές να στάζουν και με μόνο 1 αμφιθέατρο για να καλύψει τις ανάγκες όλων των ετών 2 τμημάτων και με ωρολόγιο πρόγραμμα εξαμήνου που κάνει τη ζωή των φοιτητών δυσκολότερη αφού δεν υπάρχουν αμφιθέατρα για να γίνονται τα μαθήματα ομαλά.
Μεταφορά:Τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης στη μέριμνα φαίνεται και στο κομμάτι της μεταφοράς, αφούτον περασμένο Δεκέμβριο κόπηκαν εντελώς τα ελάχιστα δωρεάν λεωφορεία που είχαν απομείνει προκειμένου η εταιρεία να μετακυλήσει το βάρος της ακρίβειας στους φοιτητές και φυσικά δεν είχαμε καμία έξτρα χρηματοδότηση για να καλύψει το επιπλέον κόστος.
Όλοι οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν 60λεπτα εισιτήρια κάθε φορά που μπαίνουν στο αστικό ή να δώσουν την «εκπληκτικά φτηνή προσφορά» της κάρτας που κοστίζει μηνιαία «μόλις» 25 ευρώ. Λες και μας περίσσεψαν.
Πρακτική άσκηση:Οι φοιτητές κάθε χρόνο κάνουμε τη πρακτική μας στα σχολεία χωρίς καμία οικονομική βοήθεια, πληρώνοντας μέχρι και τη μεταφορά μας αλλά και κυρίως τα υλικά που χρησιμοποιούμε από τη τσέπη μας.Όλα αυτά μάλιστα σε μία περίοδο που το πτυχίο μας εξισώνεται με το πτυχίο διετών ιδιωτικών κολλεγίων εξισώνοντας έτσι προς τα κάτω τα εργασιακά δικαιώματα όλων των αποφοίτων, δημιουργώντας γρήγορα πιο φθηνούς και ευέλικτους εργαζομένους. Παράλληλα οι πίνακες των αναπληρωτών ανοίγουν κάθε 3 χρόνια!!
Εστίες-μισθωμένα ξενοδοχεία:Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος ενοικίου στην Αλεξανδρούπολη είναι 300-350 ευρώ για 30 τ.μ. και μαζί με τα πάγια έξοδα (ρεύμα, νερό κλπ) ένας φοιτητής θέλει πάνω από 450-500 ευρώ τον μήνα, οι φοιτητικές εστίες-μισθωμένα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης έχουν μόλις 60 δωμάτια για 3.500 χιλιάδες φοιτητές, με τα διαθέσιμα δωμάτια για τη στέγη πρωτοετών να είναι μόλις 7! Δηλαδή για 14 φοιτητές, ούτε το 3% των εισαχθέντων! Δωμάτια των 10τ.μ. που δεν παρέχουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα και που πετούν τους φοιτητές εκτός κάθε Χριστούγεννα-Πάσχα-Καλοκαίρι για να υποδεχθούν οι εργολάβοι τους τουρίστες των περιόδων.
Σίτιση: Η λέσχη με εργολάβο τον Κομπατσιάρη Α.Ε χέρι-χέρι με την διοίκηση του ΔΠΘ ανακοίνωσε στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς πως πρέπει όλοι να κάνουμε αιτήσεις για την δωρεάν μας σίτιση στις «υπερποιοτικές» παροχές τους, γιατί το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάρτες σίτισης και φοιτητές θα αποκλειστούν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων από την δωρεάν τους σίτιση και θα πληρώνουν για να σιτιστούν.
Καταφέραμε βέβαια μετά από παρέμβαση των ΦΣ να μην περάσει.
Ιδιωτικά ή Δημόσια πανεπιστήμια; Η μόρφωση είναι δικαίωμα, δε μπορεί να εξαρτάται από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας! Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, του δημόσιου πανεπιστημίου. Θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους σπουδών και νέα μεγάλη υποβάθμιση των πτυχίων μας! ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;;; Φταίνε οι νόμοι των κυβερνήσεων που βάζει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με εργολάβους και μάνατζερς.
Φταίει η υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, από όλες τις κυβερνήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο 80%. Τις ανάγκες μας τις θεωρούν κόστος και γι αυτό τις περικόβουν !! Έχουμε πείρα από τους αγώνες μας! Οργανωμένοι στους συλλόγους μας, περισσότεροι και αποφασισμένοι, κατακτάμε συλλογικά τα όνειρα και τις διεκδικήσεις μας, βγαίνουμε νικητές! Τη δύναμη για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο την έχουμε μόνο εμείς με τους αγώνες μας που έχουν αποτελέσματα: Πετύχαμε αύξηση των θέσεων στα μαθήματα επιλογής!
Πετύχαμε όλοι οι πρωτοετής να τρώνε από τη πρώτη μέρα με πάσο! Πετύχαμε πανελλαδικά να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές μας! Διεκδικούμε: Προσλήψεις νέων καθηγητών για να καλύψουν την ανάγκη του μεγάλου όγκου φοιτητών έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πολύχρονο ζήτημα των λίγων θέσεων στα επιλογής, με αυτό το άδικο σύστημα δήλωσης μαθημάτων. Να αλλάξει τώρα ο άδικος και ανταγωνιστικός τρόπος δήλωσης μαθημάτων. Υπάρχει όλη η τεχνολογία και τα μέσα για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη δήλωση για όλους τους φοιτητές!
Τα επιλεγόμενα που δίνουν πιστοποίηση Η/Υ να είναι ανεξάρτητα από τα ECTS του εξαμήνου, να μπορούν όσοι φοιτητές επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν με σκοπό να τους δοθεί δωρεάν η πιστοποίηση. Προσλήψεις φυλάκων, επιπλέον προσωπικό στη γραμματεία και στη βιβλιοθήκη για να εξυπηρετούν τους φοιτητές όποτε υπάρχει ανάγκη. Χώροι διαβάσματος για τους εστιακούς και μη φοιτητές!! Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, με ενταγμένη όλη την θεωρητική και πρακτική γνώση σε αυτό. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου- επαγγέλματος. Να ανοίγουν οι πίνακες κάθε χρόνο και όχι κάθε 3.
Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές! Πρακτική με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους!!! Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία! Κανένας απόφοιτος του τμήματος άνεργος! Κανένας μαθητής χωρίς δάσκαλο! Δωρεάν αναλώσιμα για πρακτικές και μαθήματα που απαιτούν υλικά ( πχ. Εικαστική Αγωγή, Διδακτική Μεθοδολογία- μικροδιδασκαλίες) Πρόγραμμα σπουδών διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών. Διαμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις πραγματικές γνώσεις που πρέπει αν αποκομίζει ένας μελλοντικός εκπαιδευτικός.
Έκτακτο κονδύλι για θέρμανση το χειμώνα σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου. ΦΟΙΤΗΤΙΚΉ ΜΕΡΙΜΝΑ Ενοικίαση δωματίων ΤΩΡΑ σε ξενοδοχεία για όλους όσους θέλουν δωμάτιο εστιών με ευθύνη του ΔΠΘ. Μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους, χωρίς κριτήρια, αποκλεισμούς και κάρτες σίτισης. Επαναφορά των δωρεάν αστικών λεωφορείων που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών.
Προχωράμε σε: Κινητοποίηση την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 12 στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, την ημέρα πανεκπαιδευτικού Συλαλλητηρίου, μέρα δράσης φοιτητών και μαθητών για την διεκδίκηση πτυχίων με αξία και δωρεάν σπουδών. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!! Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. STOP στην σφαγή παιδιών, γυναικών και λαού και της εμπλοκής της χώρας μας. Διεκδικούμε αναστολή μαθημάτων για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών στην κινητοποίηση.
Καλούμε την δομή ασυνόδευτων προσφύγων σε μια ακόμη συνεργασία για την διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο παλαιστινιακό λαό. Συμμετέχουμε την Παρασκευή 3/11 στην σύσκεψη εργατικών σωματείων και φορέων για την οργάνωση της επετείου των 50 χρόνων απ΄τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
Το μάθημα θα δοθεί στο δρόμο !!