Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την εγκατάσταση αιολικών εντός του εξωτερικού περιγράμματος της δασικής καμένης περιοχής, από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Έβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ανακοίνωσε την αναστολή για ένα έτος της υλοποίησης των έργων και εργασιών στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου: “Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος“.
Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το ευρωπαϊκό δίκαιο), αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Κατόπιν τούτων, με εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες, αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους, να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες, στην ευνόητα πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής.
Η αναστολή εργασιών, ισχύει έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.
Σε ό,τι αφορά τη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννόμενα δάση, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν άμεσα οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, εκτός της υπο αναδάσωση περιοχής.
- Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9.8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.
- Η αρχή της προφύλαξης, είναι μια προσέγγιση για τη διαχείρση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία αν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και αν δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική δράση. Ωστόσο, η πολιτική δράση μπορεί να επανεξεταστεί, όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDFuri=CELEX:52000DC0001
Την απόφαση που θα περιείχε την απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στον Έβρο, ανάλογη με αυτήν τηε Β. Εύβοιας, είχε προαναγγείλει εχθές με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που ανέδειξε το θέμα της αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικών στις καμένες περιοχές του Έβρου. Το όλο θέμα έχει πάρει διαστάσεις, καθώς ήδη έχει δοθεί σχετική άδεια.
Συγκεκριμένα, η αδειοδότηση για εγκατάσταση αιολικών στον Έβρο, έχει να κάνει με απόφαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης, που όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Real Fm, ήταν προγενέστερη των πυρκαγιών.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, παρά το ότι η σχετική εισήγηση ήταν αρνητική, η άδεια δόθηκε. Πάντως, όπως τόνισε, επίκειται νέα οριζόντια απόφαση του ΥΠΕΝ, για απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στον Έβρο, οι λεπτομέρειες της οποίας, θα γίνουν γνωστές σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο γίνεται με αφορμή την άδεια για “εγκατάσταση και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,6MW, και μέγιστης ισχύος παραγωγής, 6,0MW, στις θέσεις “Μύτακας 1” και “Μύτακας 2” και συνοδά έργα βελτίψσης οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός των διοικητικών ορίων σύμβασης του δήμου Αλεξανδρούπολης, Π.Ε.Έβρου.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
Διαβάστε περισσότερα νέα για τον ΄Εβρο ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο facebook και το Instagram για την καθημερινή σας ενημέρωση