Ο Στέργιος Ηλιόπουλος και η παράταξή του “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, σε άρθρο τους, τονίζουν την αναγκαιότητα άμεσης εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της ΑΜΘ.
Ακολουθεί το άρθρο της παράταξης
Μετά τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, η αναγκαιότητα εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων έγινε επιτακτική.
Όπως αποδεικνύεται καθημερινά η αντιπυρική και η αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που έρχεται εκ των υστέρων να «κλάψει» για τις τραγικές συνέπειες.
Τα αντιπλημμυρικά έργα υποτιμούνται, δε χρηματοδοτούνται επαρκώς, καθυστερούν, δεν αποτελούν προτεραιότητα, γιατί είναι έργα που δεν εντυπωσιάζουν, δε δίνουν την ευκαιρία σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες και κυβερνητικούς να κόψουν κορδέλες κάνοντας φιέστες εγκαινίων.
Ούτε μετά την επέλαση του Ιανού στην Καρδίτσα το 2020 λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και με τη συνέχιση της πολιτικής που θεωρεί άχρηστο το οτιδήποτε δεν αποφέρει άμεσα κέρδος, όπως οι επενδύσεις στην αντιπλημμυρική προστασία, ο κίνδυνος παραμόνευε.
Το μόνο που υλοποιήθηκε είναι το 112, δηλαδή η επιμονή σε μία επικοινωνιακή διαχείριση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, που θα εκδηλωθούν έτσι κι αλλιώς, με τη μετάθεση της προστασίας αποκλειστικά στον πολίτη αντί για το κράτος.
Να αναφέρουμε επίσης το γεγονός της ελλιπούς συντήρησης όσων από αυτά είναι λειτουργικά και του στρεβλού σχεδιασμού τους, καθώς η χάραξη τους υπαγορεύτηκε από κάθε μορφής ιδιωτικά συμφέροντα και καταπατημένες γύρω ιδιοκτησίες.
Δεν λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες οικολογικές λογικές αντιμετώπισης των ρεμάτων που απαιτούν να τους δώσουμε χώρο, να προστατεύουμε την παρόχθια βλάστηση, να αξιοποιήσουμε τις φυσικές διαδρομές του νερού.
Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με την αντιμετώπιση των ποταμών ως διαθέσιμου χώρου, αλλά και για πιο θαρραλέα και αποτελεσματικά μέτρα όπως καθαιρέσεις οικημάτων αλλά και υποδομών εντός των κοιτών, διανοίξεις των εκβολών των ποταμών, αποκάλυψη σκεπασμένων ρεμάτων κλπ
Εμείς μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για ένα ισχυρά στελεχωμένο, επιστημονικά επαρκές, σωστά συντονισμένο και νομοθετικά κατοχυρωμένο Δημόσιο Σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών και σεισμών στον αντίποδα λογικών του «επιτελικού» και του λιγότερου κράτους.
Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και τονίζουμε την ανάγκη προτεραιοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.