Το πρόσφατα αποκρυπτογραφημένο κείμενο από αρχαίους παπύρους, αποκάλυψε την τοποθεσία όπου θάφτηκε ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας, καθώς και πώς πέρασε την τελευταία ημέρα της ζωής του, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.
Οι λεγόμενοι κύλινδροι παπύρου, Herculaneum, οι οποίοι απανθρακώθηκαν αφού θάφτηκαν κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., συνεχίζουν να εξετάζονται από ειδικούς που χρησιμοποιούν πλέον τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες για να αποκρυπτογραφήσουν τα κείμενα.
Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη, είναι ότι ο Πλάτωνας, πιστεύεται ότι θάφτηκε σε έναν μυστικό κήπο κοντά στο ιερό προσκύνημα των Μουσών, μέσα στην Πλατωνική Ακαδημία Αθηνών, με τον Graziano Ranocchia, καθηγητή Παπυρολογίας, στο Τμήμα Φιλολογίας, Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.
Προηγουμένως, ήταν γνωστό μόνο ότι θάφτηκε στην Ακαδημία, αλλά όχι συγκεκριμένα πού, είπε ο Ranocchia στο CNNi.
Η Πλατωνική Ακαδημία καταστράφηκε το 86 π.Χ. από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα.
Nei papiri di Ercolano il luogo di sepoltura di Platone. Svelato leggendo mille nuove parole #ANSAhttps://t.co/GjKRco5pDB
— Agenzia ANSA (@Agenzia_Ansa) April 23, 2024
Το κείμενο όμως, παρέχει επιπλέον λεπτομέρειες, για την τελευταία νύχτα του Πλάτωνα. Σε πρόσφατη παρουσίαση στη Νάπολη, οι ερευνητές είπαν ότι είναι γνωστό ότι οι “γλυκές μελωδίες” που έπαιζε μια σκλάβα από τη Θράκη, άρεσαν πολύ στον Πλάτωνα.
Όμως, τα κείμενα αποκαλύπτουν τώρα, ότι στην πραγματικότητα, ο Πλάτωνας, παρά τον υψηλό πυρετό στο νεκροκρέββατό του, διαπίστωσε ότι η μουσική του φλάουτου, είχε μια “ελλιπή αίσθηση ρυθμού”. Ο επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι ο ίδιος ο Πλάτωνας, φαίνεται να σχολίασε το παραπάνω σε έναν καλεσμένο από τη Μεσοποταμία, σχόλιο το οποίο έχει καταγραφεί στους απανθρακωμένους παπύρους.
cnn.gr