Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, είναι πλέον γνωστή ως “μπλε Δευτέρα”, καθώς θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική Δευτέρα της χρονιάς.
Τα έξοδα των Χριστουγέννων, ο άσχημος καιρός οι στόχοι της χρονιάς που δεν επιτεύχθηκαν, καθιστούν αυτή την ημέρα την πιο καταθλιπτική της χρονιάς. Είναι όμως η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους; Οι ειδικοί λένε “όχι”.
Ο όρος “Blue Monday”, επινοήθηκε το 2004, από τον Βρετανό ψυχολόγο Κλιφ Αρνάλ, όταν το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky travel, του ζήτησε να αναπτύξει μια μαθηματική φόρμουλα για να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς. Στη συνέχεια, το ταξιδιωτικό πρακτορείο χρησιμοποίησε τον όρο “Blue Monday”, στη διαφημιστική του καμπάνια, η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις καλοκαιρινές κρατήσεις που, όπως ισχυριζόταν η εταρεία, θα ανακουφιζαν την κατάθλιψη αυτής της ημέρας. Ωστόσο, η θεωρία του Αρνάλ, έχει απορριφθεί πλήρως από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Δεν υπάρχουν πάντως, αξιόπιστα ερευνητικά στοιχεία, που να δείχνουν ότι η Blue Monday είναι πιο καταθλιπτική από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους.
Οι δείκτες της δημόσιας υγείας, όπως η θνησιμότητα, οι απουσίες λόγω ασθένειας, η ψυχιατρική νοσηρότητα, ακόμη και οι εκτιμήσεις για τους θανάτους ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, δεν παρουσιάζουν αύξηση την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους σε σύγκριση με άλλες Δευτέρες του Ιανουαρίου.
Η Μπλε Δευτέρα λοιπόν, δεν πρέπει να θεωρηθεί τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων, ενώ οι επικριτές της θεωρίας του Αρνάλ, στου οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, μια μη κερδοσκοπική Οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν ότι ο όρος Blue Monday, θα μπορούσε να είναι δυνητικά επιζήμιος για την ευημερία των ανθρώπων.
Η κατάθλιψη είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, πάσχουν σήμερα πό κατάθλιψη.
Πηγή: ΕΡΤ