Είναι πράσινη ανάπτυξη να καταστρέφεις ό,τι πράσινο υπάρχει στον Έβρο;
Η νέα απόφαση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων) για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή “Αετοκορφή”, έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη για την “Μαύρη Πέτρα”, εν αναμονή δε και νέας έγκρισης για ένα ακόμη (τρίτο στη σειρά) αιολικό πάρκο στο δασικό οικοσύστημα στο Τρίγωνο του Δήμου Ορεστιάδας. Η προοπτική να δεσπόζουν περίπου 50 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στην περιοχή, με τόνους τσιμέντου στις βάσεις τους και τους δρόμους που θα πρέπει να ανοίξουν (συν τα συνοδά έργα) για να φτάσουν ως εκεί, δημιουργεί νέα αναστάτωση, προβληματισμό και οργή στο Δήμο Ορεστιάδας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δασαρχείο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους και πολίτες.
Στο ανώτετα θεσμικό όργανο του Δήμου Ορεστιάδας, στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέρθηκε εκ νέου ο κίνδυνος να καταστραφεί ανεπανόρθωτα ό,τι απέμεινε ανέπαφο από τις πυρκαγιές στον Έβρο, έπειτα κι από τη mega – πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, του περασμένου Αυγούστου. Οι τρεις Σύλλογοι της περιοχης, που ενώθηκαν στον κοινό αγώνα για να ανατραπεί αυτό το ενδεχόμενο, ο ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, ο Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Όμιλος Πενταλόφου “Ο ΔΡΥΜΟΣ” και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών “ΤΟ ΟΜΕΓΑ”, δια των Προέδρων τους Θ. Μανουσίδη, Δ. Διαμαντόπουλο, Θ. Ματράκα, βρέθηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024 και έθεσαν τη δημοτική αρχή και τους δημοτικοής συμβούλους προ των ευθυνών τους.
“Κεραυνό εν αιθρία” χαρακτήρισε τη νέα δεύτερη έγκριση που δόθηκε πρόσφατα στη Σουηδικών συμφερόντων εταιρεία “Άνεμος Έβρου”, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα, καθώς δεν έφτασε ποτέ αίτημα για γνωμοδότηση περί περιβαλλοντικών όρων στο Δήμο Ορεστιάδας, όπως απαιτεί η νόμιμη διαδικασία. “Θα το δω με τις υπηρεσίες. Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά όχι στο συγκεκριμένο δάσος”, είπε μεταξύ άλλων.
Έγιναν όλοι γνώστες λοιπόν του προβλήματος, μόλις αυτό αναδείχτηκε από τον πρόεδρο των Δρομέων Θοδωρή Μανουσίδη και σ΄αυτή τη δεύτερη περίπτωση της “Αετοκορφής”. Ο Θοδωρής Μανουσίδης, σήκωσε από την αρχή μόνος, το βάρος του αγώνα για ανατροπή. Ακόμα και στην πρώτη περίπτωση, στη “Μαύρη Πέτρα”, ο ίδιος ήταν ου οδήγησε με την προβολή του θέματος, τη δημοτική αρχή, να προσφύγει ιεραρχικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και να ζητήσει ανατροπή της απόφασης. Σιγή ιχθύος από το υπουργείο, δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων
“Αν πραγματικά θέλετε να μη γίνουν, πείτε με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ, μιλήσατε ή συναντηθήκατε με τον υπουργό για το θέμα;” ζήτησε επιτακτικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Βασίλης Μαυρίδης να του απαντήσει ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος. Δεν επέμεινε, δεν απαντήθηκε.
“Ουσιαστική πίεση και όχι φαινομενική”, ζήτησε από τη μεριά του ο Χρήστος Καζαλτζής, δεύτερη αντιπολίτευτική δύναμη στο Δημοτκό Συμβούλιο. Χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: ” Αν είναι να μας έρθει μια τέτοια ανάπτυξη πράσινη, δεν τη θέλουμε, αυτό το δάσος πρέπει να παραμείνει”.
Ο Χρήστος Λεβέντης είπε πως “η ευθύνη είναι δική μας – έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχαμε κάνει τις υποδομές που δεν θα επέτρεπαν τέτοιες επενδύσεις”.
“Έχουμε ένα κάρο μπαΐρια στην περιοχή, γιατί δεν βάζουν φωτοβολταϊκά, πρότεινε ο Σάκης Κυργιάννης από τους “Είναι στο χέρι μας”. Δεν έχει κι άδικο, γιατί τόση πρεμούρα, αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες;
“Ήδη είναι έτοιμοι. Θα τις κάνουν. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά θα σας το πω στα ίσα. Δεν αντιμετωπίζονται αυτοί”, κατέληξε στην απευκταία πρόβλεψη ο Μιχάλης Στράντζελης, πρώην δήμαρχος Κυπρίνου και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.
Η στάση των βουλευτών του Έβρου
Όσον αφορά τις θέσεις και τις κινήσεις των τεσσάρων βουλευτών του Έβρου, όπως ενημέρωσε και ο Θοδωρής Μανουσίδης το δημοτικό συμβούλιο:
- ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, υποσχέθηκα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Ράδιο Έβρος, πως μετά το Πάσχα, θα επιχειρήσει να προκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να τεθεί το θέμα εκεί, απευθείας στον κ. Σκυλακάκη και να δρομολογηθούν εξελίξεις.
- ο Σταύρος Κελέτσης, μίλησε για “υπερβολική ευαισθησία” στο θέμα, είπε ότι οι “ανεμογεννήτριες δεν υποβαθμίζουν σε καμία περίπτωση”, εκφράζοντας την απορία, γιατί από τη μία να θέλουμε φτηνό ρεύμα και από την άλλη να αντιδρούμε στις ανεμογεννήτριες. Σε πιθανή “ελλιπή” ενημέρωση του απέδωσε αυτή τη στάση ευγενικά, ο Θ. Μανουσίδης.
- ο Τάσος Δημοσχάκης , επέδωσε ιδιοχείρως στον υπουργό Θ. Σκυλακάκη, το Ψήφισμα που προέκυψε μετά τη συγκέντρωση στα Πετρωτά και
- ο Πάρης Παπαδάκης, υπέβαλε πρόσφατα, στις 15 Μαΐου, κοινοβουλευτική ερώτηση, φέρνοντας το θέμα τώρα στη Βουλή και αναμένοντας επίσημα απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, όπως προβλέπει η διαδικασία.
Εκδικητικές αποφάσεις
“Οι αποφάσεις αυτές, είναι εκδικητικές για όσους αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο”, ακούστηκε κάποια στιγμή από τον Θοδωρή Μανουσίδη. Αποστοματική δήλωση, το αντίθετο της οποίας, οφείλουν τώρα να αποδείξουν αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους όλοι, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμου και Περιφέρειας), βουλευτές, κυβέρνηση. Για την “Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση του Έβρου”, την αντιμετώπιση, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την προστασία του περιβάλλοντος και…για να βγει από την απομόνωση ο Βόρειος Έβρος”.