Η κα. Δόμνα Τερζίδου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, μίλησε στο evrospost.gr, με αφορμή τα επερχόμενα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Ιουλίου από την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.
Πόσο καιρό παρέμεινε κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης;
Πρέπει να είναι γύρω στα εννέα χρόνια, γιατί έγινε και ανακαίνιση του κτηρίου.
Τι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο
Έγινε ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργασιών, καθώς ανακαινίστηκε το παλαιό κτηρίου και δημιουργήθηκε ένας επιπλέον εκθεσιακός χώρος. Βέβαια, για να γίνει όλο αυτό χρειάστηκε το Μουσείο να αδειάσει και να μεταφερθούν όλα τα εκθέματα σε αποθήκες. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το Μουσείο Σαμοθράκης λειτουργεί από το 1955. Ήταν μια διαδικασία με πάρα πολλά ενδιάμεσα στάδια. Μετά την ανακαίνιση του κτηρίου, με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας ΑΜΘ το 2014-’20, έγινε η επανέκθεση, με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
Τι διαφορετικό έχει το σημερινό Μουσείο από το παλιό;
Σήμερα είμαστε στο τέλος αυτή της μακράς διαδικασίας και βρισκόμαστε σε ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε το Μουσείο. Το σημαντικό και διαφορετικό από το παλιό Μουσείο, είναι ότι για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν στη Σαμοθράκη, αντικείμενα εκτός του Ιερού των μεγάλων θεών, που έχουν έρθει στο φως με τις ανασκαφές που έκανε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων – τότε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κομοτηνή -, που είχε την ευθύνη της Σαμοθράκης και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Μάτσας, ένας αρχαιολόγος που εργάστηκε πολλές δεκαετίες στο νησί.
Με τις δικές του ανασκαφές, ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία από την προϊστορική ιστορία του νησιού, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό. Από τις θέσεις σε Μικρό Βουνί και από την εποχή σιδήρου. Επίσης το Μουσείο εκθέτει και αντικείμενα Βυζαντινών χρόνων, γιατί ο πυρήνας της ουσιολογικής αφήγησης είναι η παρουσίαση της διαχρονικής ιστορίας του νησιού, από τη Νεοελληνική περίοδο ως την Οθωμανοκρατία.