Σε νέα κοινοβουλευτική ενέργεια εχθές 6 Νοεμβρίου, προχώρησε ο Βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με την υπαγωγή της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου στο ΔΠΘ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το διαχρονικό αίτημά του προκειμένου να παραμείνει η Σχολή στην Πόλη των Κάστρων!
Στην νέα Γραπτή Ερώτηση ο βουλευτής χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της επαναφοράς των πρώην ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και του Διδ/χου & σήμερα ΑΕΙ από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θεσσαλονίκης, στο ΔΠΘ.
Δικαιώνεται έτσι ένας πολυετής αγώνας κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων όπως Γραπτές, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Επιστολές και μέσω πολλών παραστάσεων, συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα!
Υπογραμμίζει ωστόσο ότι διεκδικεί ταυτόχρονα να παραμείνει οριστικά η Νοσηλευτική Σχολή στον αυτό γεωγραφικό χώρο του Διδυμοτείχου, την πέμπτη (5η) έδρα του ΔΠΘ, μόνο για τα πρώτα τρία (3) έτη, ενώ το 4ο έτος, μαζί με τα μεταπτυχιακά της Σχολής να υπαχθούν στο ΠΓΝΑ εξ αιτίας των πολλών ειδικοτήτων του, σε σχέση με το τοπικό Γ.Ν.Δ!!
Ακολουθεί η Ερώτηση.
Αλεξ/πολη, 7/11/2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ:
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΔΠΘ!!
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΩΝ!!
Από το 2018 μέσω πολυετών κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων όπως Γραπτές, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Επιστολές και μέσω πολλών παραστάσεων, συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα, διεκδίκησα με τον πολιτικό λόγο & τα έργα μου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα Πανεπιστημιακά όρια του ΔΠΘ για πολλούς λόγους θα έπρεπε να συμπέσουν με τα Διοικητικά της ΠΑΜ-Θ…
Υπογραμμίζοντας ότι τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Καβάλας της Δράμας & του Διδυμοτείχου θα πρέπει να υπάγονται στον γεωγραφικό, διοικητικό & ακαδημαϊκό χώρο που είναι το ΔΠΘ, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται ο πυλώνας της Χώρας με τις γνωστές ιδιαιτερότητες!!
Χαιρετίζω την πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη & με ικανοποίηση δηλώνω ότι το μεγάλο όραμα της επαναφοράς των πρώην ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και του Διδ/χου & σήμερα ΑΕΙ από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θεσσαλονίκης, στο ΔΠΘ βρίσκει θετική ανταπόκριση στις καρδιές όλων των Ελλήνων & κυρίως των παραγόντων & πολιτών- κατοίκων της ως άνω Περιφέρειας..!
Ωστόσο έχω αναδείξει & διεκδικήσει επανειλημμένα ότι είναι δίκαιο και ώριμο πλέον να παραμείνει οριστικά η Νοσηλευτική Σχολή στον αυτό γεωγραφικό χώρο του Διδυμοτείχου, την πέμπτη (5η) έδρα του ΔΠΘ, μόνο για τα πρώτα τρία (3) έτη σπουδών, ενώ το 4ο έτος, μαζί με τα μεταπτυχιακά της Σχολής να υπαχθούν στο ΠΓΝΑ εξ αιτίας των πολλών ειδικοτήτων του, σε σχέση με το τοπικό Γ.Ν.Δ!
Επί πλέον η Σχολή είναι ταυτισμένη με τον Βόρειο & Κεντρικό Έβρο, την τοπική κοινωνία, το αυτοδύναμο, αυτόνομο & άγονο τύπου Α’, Νοσοκομείο Διδ/χου καθώς και με τα Κ.Υ Ορεστιάδας-Σουφλίου-Δικαίων, καθόσον η ενδεχόμενη απομάκρυνσή της, θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στο Νομό!
Άλλωστε, συνδυαστικά από την επόμενη χρονιά με την λειτουργία του νεο-ιδρυθέντος Τμήματος της Ψυχολογίας, & με την προταθείσα μελλοντική ίδρυση της Λογοθεραπείας, τα εν λόγω τρία πανεπιστημιακά τμήματα (Ψυχολογία, Νοσηλευτική (3) ετών, & Λογοθεραπεία) θα τονώσουν & θα σώσουν την ακριτική περιοχή, φέρνοντας πολλαπλά οφέλη!!
Ήδη οι οδικές αποστάσεις των πενήντα λεπτών (50’) Αλεξ/πολης-Διδ.χου θα μειωθούν προσεχώς σε είκοσι πέντε λεπτά (25’) με εργαλείο την υπό κατασκευή διπλή σιδηροδρομική γραμμή, που θα διαθέτει ηλεκτροκίνηση, ευθυγράμμιση & αντιπλημμυρική θωράκιση σε όλο το Νομό!!
Ο ακριτικός χαρακτήρας της περιοχής, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, το οξυμένο δημογραφικό ζήτημα, συναινούν στην εύρυθμη λειτουργία μιας επιπλέον Σχολής που θα συνεισφέρει στην κοινωνική, οικονομική & πολιτισμική ζωή του Β’/’Εβρου!
Κύριε Υπουργέ,
Με αίσθημα ιστορικής ευθύνης ενημερώνω ότι οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες αλλά & οι απλοί πολίτες του Έβρου όπου & αν διαβιούν νιώθουν ότι πλέον «αποχαιρετούν» μετά από 16 χρόνια, το προβληματικό εκπαιδευτικό «τέκνο» τους, εξαιτίας λαθών που διαπράχθηκαν όχι από πρόθεση, στην Αθήνα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Θα αποτελέσει ιστορική δικαίωση για την Κυβέρνηση της ΝΔ να παραμείνει η Nοσηλευτική Σχολή στο Διδυμότειχο καθώς συνεστήθη το 2007 από την αείμνηστη τότε Υπουργού Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου!!
Την ύστατη στιγμή ζητούμε την στοργή του Κράτους μέσω των αρμοδίων θεσμικών παραγόντων, οι οποίοι θα πρέπει να υλοποιήσουν την γνήσια εκτίμηση, αγάπη & υπεράσπιση του Πρωθυπουργού της Χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο προς στον Έβρο, όσο & προς την ακριτική Ελλάδα!
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :
- Υπάρχει ο σχεδιασμός η Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου, να υπαχθεί οριστικά στον φυσικό και γεωγραφικό της χώρο που είναι το ΔΠΘ αλλά υπό την ρητή πρόβλεψη να λειτουργήσει στο ιστορικό Διδυμότειχο λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νευραλγικής περιοχής ;
- Εξετάζεται η εναλλακτική, η οποία αποτελεί και πρόταση από τους κόλπους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) να παραμείνει η Νοσηλευτική Σχολή στο Διδυμότειχο μόνο για τα πρώτα τρία (3) έτη σπουδών. ενώ το 4ο έτος, μαζί με τα μεταπτυχιακά της Σχολής να υπαχθούν στο ΠΓΝΑ εξ αιτίας των πολλών ειδικοτήτων του, σε σχέση με το τοπικό Γ.Ν.Δ;