Στο evrospost.gr, μίλησε η κα. Δόμνα Τερζοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, τα σημαντικά εκθέματα και ευρήματα της περιοχής, το Μουσείο που πρόκειται να γίνει στην Ορεστιάδα, αλλά και τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Καλημέρα σας κα. Τερζοπούλου. Κατ’αρχάς, ευχαριστούμε για τη συνάντηση. Ξεκινώντας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε γαι την κίνηση στο Μουσείο και άν γνωρίζουν οι τουρίστες, το χώρο;
Καλημέρα σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η κίνησή μας, έχει αυξηθεί. Πρέπει να σημειώσω, ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του Μουσείου, – εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του ’22 – είχαμε γύρω στους 11.500 επισκέπτες, έναν αριθμό τον οποίο θεωρούμε ικανοποιητικό για τα δεδομένα της πόλης. Λάβετε υπόψη σας βέβαια, ότι καθόλη την διάρκεια του έτους, υλοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα, με ευθύνη των αρχαιολόγων της Εφορείας, οπότε έχουμε πολλές επισκέψεις και από σχολεία.
Πρόσφατα έγινε μία εκδήλωση με την Τάνια Τσανακλίδου στην Αρχαία Ζώνη. Τι άλλες εκδηλώσεις διοργανώνετε συνήθως;
Έχουμε μία σειρά εκδηλώσεων. Στη Ζώνη για παράδειγμα, πριν από την συναυλία της Τάνιας Τσανακλίδου, υπήρχε και μία θεατρική παράσταση. Επίσης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο χώρο του Μουσείο, ενημέρωσης του κοινού. Για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου, έγινε μία πρώτη ενημέρωση για τα ευρήματα από τους τάφους που εντοπίστηκαν στην οδό Ειρήνης, κατά τη διάρκεια του έτους και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στην Εφορεία μας.
Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τα ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους;
Τον Φεβρουάριο του 2023, στο πλαίσιο αρχαιολογικής παρακολούθησης του έργου “Αναπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και χαμηλής πίεσης“, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντοπίστηκαν στο Κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στη οδό Ειρήνης, πέντε κεραμοσκεπείς τάφοι, του 1ου-2ου αιώνα π.Χ. Οι νεκροί συνοδεύονταν από κτερίσματα, όπως πήλινα και γυάλινα αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, χάλκινοι καθρέφτες κ.ά.
Μάθαμε ότι πρόκειται να γίνει ένα Μουσείο Θολωτού Κελύφους στην Ορεστιάδα. Μιλήστε μας για αυτό.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε ερευνηθεί στην περιοχή της Ορεστιάδας, εντυπωσιακό σύνολο, στην περιοχή της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν τετράτροχες άμαξες με τα υποζύγιά τους, καθώς και τέσσερις καύσεις νεκρών, με πλούσια κτερίσματα. Στο χώρο του τύμβου, πρόκειται να ανεγερθεί εκθεσιακός χώρος, στο πλαίσιο του έργου, “Ανέγερση κτηρίων για την προστασία και ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης“, προϋπολογισμού 12.224.712,36 €, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο σημαντικά εκθέματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Μουσείο;
Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα σημαντικότερα ευρήματα. Οπωσδήποτε, υπάρχουν κάποια σπάνια ευρήματα στο Μουσείο μας, όπως το πήλινο αθρωπόμορφο αγγείο της Μάκρης, που χρονολογείται στην 6η χιλιετία π.Χ.. Είναι ένα αγγείο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Επίσης, μοναδικός είναι και ο επιγραφικός θησαυρός, που έχει βρεθεί στην Ζώνη, στον Ναό του Απόλλωνα και αναφέρει το όνομα του θεού στην Ελληνική και στην Θρακική γλώσσα, δίνοντάς μας έτσι την εικόνα της σύνθεσης της κοινωνίας της πόλης.
Πρόσφατα, το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε μια ανάρτηση με τον τίτλο “Το έκθεμα της Εβδομάδας”, το οποίο βρίσκεται στο Ιερό των Μεγάλων Ναών Σαμοθράκης. Μιλήστε μας για αυτό.
Πρόκειται για τμήμα Ανάγλυφης, Μαρμάρινης Ζωφόρου, από το Κτήριο του τελετουργικού χορού. Χρονολογείται γύρω στα 340 π.Χ και η ζωφόρος, απεικονίζει νεαρά κορίτσια που χορεύουν, συνοδευόμενα από άλλα, που παίζουν διάφορα μουσικά όργανα. Η ζωφόρος, περιέβαλε όλο το κτήριο, το οποίο έχει συνδεθεί με χώρο τελετουργίας και αποτελεί δωρεά κάποιου πλουσίου και ισχυρού δωρητή, πιθανόν του Φιλίππου Β’ του Μακεδόνα, καθώς γνωρίζουμε ότι έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για το Ιερό, αφού εκεί γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, κατά τη διάρκεια της μύησής τους. Το αρχαϊστικό ύφος και η κυκλική κίνηση της πομπής γύρω από το κτήριο, που συγκλίνει από αντίθετες κατευθύνσεις, παραπέμπουν σε μία μακρά παράδοση χορωδιακών χωρών.
Υπάρχουν σχέδια επέκτασης του Μουσείου;
Δεδομένου, ότι το Μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 2022, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο επέκτασης στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, το Μουσείο μας, διαθέτει κι έναν χώρο περιοδικών εκθέσεων, οπότε αν θελήσουμε να κάνουμε κάποια περιοδική έκθεση, υπάρχει χώρος για να την φιλοξενήσουμε. Η μόνιμη όμως, έκθεση του Μουσείου, δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Μας δίνεται η εντύπωση ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη και τόσο εξοικειωμένος ίσως με το Μουσείο. Αν ισχύει, γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Δεν έχω αυτή την αίσθηση. Εγώ αντίθετα, νομίζω ότι το Μουσείο έχει αρχίσει να εισέρχεται στην κοινωνική ζωή της πόλης, για αυτό και προσπαθούμε μέσω κάποιων εκδηλώσεων, μέσω δωρεάν ξεναγήσεων που κάναμε τους χειμερινούς μήνες, συνήθως τις πρώτες Κυριακές, όπου η είσοδος είναι δωρεάν στο Μουσείο. Κάνουμε μία προσπάθεια για να γνωρίσει το κοινό τους χώρους του Μουσείου και έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο.
Υπάρχουν καθόλου δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ως Εφορεία Αρχαιοτήτων, αναφορικά με τη λειτουργία του Μουσείου;
Το μόνιμο πρόβλημα που έχουμε γενικώς ως Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, είναι η έλλειψη προσωπικού, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λίγο πολύ, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες. Κατά τα άλλα, όσον αφορά το Μουσείο Αλεξανδρούπολης, δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα.