Εννέα υπουργοί Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συνεδρίασαν εχθές στις Βρυξέλλες πριν από το συμβούλιο των 27.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν την ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις πριν από τις ευρωεκλογές, στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι Λευτέρης Αυγενάκης (Ελλάδα), Marija Vučković (Κροατία), Sari Essayah (Φινλανδία), Peter Kullgren (Σουηδία), Norbert Totschnig (Αυστρία), Kęstutis Navickas (Λιθουανία), Μarek Výborný (Τσεχία), Jo Brouns (Βέλγιο) και Martine Hansen (Λουξεμβούργο), αναφέρονται τα εξής:
“Οι υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της υπουργού Γεωργίας της Κροατίας, Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες.
Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ, εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:
- Πιο ευέλικτη αιρεσιμότητα ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1,6,7 και 8.
- Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.
- Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια), από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.
- Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.
- Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
- Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα, πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων”.
Η συνεδρίαση των 9 έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: “Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση των 9 χωρών της Ευρώπης, το EUMED 9. Σαφώς το κεντρικό θέμα είναι η ανταπόκριση που πρέπει να δείξει η ΕΕ στα πραγματικά, δίκαια αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, την αγωνία τους και γι΄αυτό το λόγο παίρνουμε πρωτοβουλίες.
Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε όλοι μαζί κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη, εμείς, ως Ελλάδα, έχουμε ολοκληρωμένο πακέτο με 19 παρεμβάσεις. Πιθανόν αυτό να εμπλουτιστεί ή να διαφοροποιηθεί.
Παρ’ όλα αυτά ξεκινάμε με μια βάση. Και βέβαια, το επόμενο γενναίο μεγάλο βήμα, είναι οι αναγκαίες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ 2023 – 2027. Χρειάζεται πολύς δρόμος, υπομονή και καλή συνεργασία. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, μπορεί να προκύψουν πολλά και σημαντικά από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κυρίως για τη γεωργία και την αλιεία της Ευρώπης.
Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών, αποφασίστηκε να έχουμε μια αντίστοιχη συνάντηση, ώστε καλύτερα προετοιμασμένοι να δουλεύουμε τα θέματα τον τομέα της γεωργίας και της αλιείας της Ευρώπης”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ