Προχωρά επένδυση για νέα αιολικά στον Έβρο, μετά την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου με τίτλο: “Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση ‘Έβρος’, συνολικής ισχύος 59,4 MW (Α/Γ) & Συνοδά Υποστηρικτικά Εργα, στου δήμους Αλεξανδρούπολης & Σουφλίου, Π.Ε. Έβρου, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης”, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων των Φορέων και Υπηρεσιών.
Φορέας της επένδυσης, είναι η εταιρεία SSE RENEWABLES HELLAS MAE (πρώην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΟΥΡΣΑΝΑ Μ.Α.Ε.)
Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία “Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), στη θέση Έβρος, συνολικής ισχύος 59,4 MW (9 Α/Γ) & Συνοδά Υποστηρικτικά Έργα”, στους Δήμους Αλεξανδρούπολης & Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, συμπεριλάμβανε συνολικά 18 ανεμογεννήτριες SG4.5145 127.5ΗΗ (ύψος πλήμνης) συνολικής ισχύος 81 MW.
Στο πλαίσιο όμως της διαδικασίας διαβούλευσης και λήψης γνωμοδοτήσεων, το Γ.Ε.Ε.Θ.Α., με γνωμοδότηση του επί του Φακέλου της Μ.Π.Ε. του έργου, δεν ενέκρινε την εγκατάσταση εννέα από τις 18 συνολικά συνολικά Α/Γ.
Κατόπιν των παραπάνω, ο Φορέας του Έργου, προέβη σε επανασχεδιασμό του Α.Σ.Π.Η.Ε. και λαμβάνοντας υπόψη τους ανωτέρω περιορισμούς του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., μείωσε τον αριθμό των Α/Γ και τροποποίησε τη συνολική ισχύ του έργου από 81 MW σε 59.4 MW, τον τύπο της Ανεμογεννήτριας από SG4.5-145(HH 127,5 m) σε SG6.6-170 (HH 115 m), ενώ εφάρμοσε μικρές μετατοπίσεις στις θέσεις των Α/Γών, πλην της Α/Γ 4.
Ο Α.Σ.Π.Η.Ε. αποτελείται από τα εξής επιμέρους έργα:
1) Το αιολικό Πάρκο (Α/Π) ισχύος 59,4 MW, αποτελούμενο από εννέα (9) ανεμογεννήτριες (Α/Γ) τύπου SG6.6-170 (HH 115 m) στη θέση “Έβρος”.
2) Τα συνοδά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνουν:
- Κατασκευή νέου υποσταθμού Υ/Σ ανύψωσης τάσης 400/33 kV στη θέση ‘’Αγριάνη’’, κατά μήκος της Γ.Μ. «Κ.Υ.Τ. Ν. Σάντας-Τουρκία» (400 kV), στην οποία και θα συνδεθεί ο Υ/Σ.
- Υπόγεια Δίκτυο Διασύνδεσης Μέσης Τάσης 33 kV (μήκους περίπου 9,6 km), που θα συνδέει τον οικίσκο ελέγχου του νοτίου Τομέα με τον οικίσκο ελέγχου του Βορείου Τομέα του Α.Σ.Π.Η.Ε., “Έβρος”.
- Υπόγειο Δίκτυο Διασύνδεσης Μέσης Τάσης 33 kV (μήκους περίπου 40,6 km) που θα συνδέει τον οικίσκο ελέγχου του Βορείου Πολυγώνου του έργου με τον νέο Υ/Σ
«Αγριάνη». - Εναέριο Δίκτυο Διαδύνδεσης Μεσης Τάσης 33 kV (πρόκειται για μικρό τμήμα μήκους περίπου 34 m, στο σημείο που η όδευση διέρχεται κάθετα σε γραμμή του σιδηροδρομικού δικτύου, σε απόσταση περίπου 1,9 km, δυτικά του Βορείου Οικίσκου Ελέγχου).
- Δύο Οικίσκοι Ελέγχου, εμβαδού περίπου 160 m2, έκαστος εκ των οποίων ένας θα κατασκευαστεί στο Βόρειο Πολύγωνο και ένας στο Νότιο. Οι Οικίσκοι Ελέγχου, εξυπηρετούν τη στέγαση του κεντρικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού με Α.Σ.Π.Η.Ε. με το Ε.Σ.Μ.Η.Ε., την εγκατάσταση του συστήματος τηλ – επίβλεψης ελέγχου και ασφαλείας, τους χώρους επισκευών και αποθήκευσης και τέλος τα γραφεία και τους χώρους υγιεινής. Ένας των κτηρίων αυτών, εγκαθίστανται κατάλληλοι πίνακες μέσης τάσης, εξοπλισμένοι με διακοπτικά μέσα, στους οποίους καταλήγουν τα κυκλώματα του εσωτερικού δικτύου από τις ανεμογεννήτριες.
- Την οδοποιία συνολικού μήκους 20.41 km, (1,34km υφιστάμενος ασφαλτόδρομος, 18,57 km βελτίωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου, και 0,5 km για νέα διάνοιξη αγροτικού δρόμου.
Το σύνολο της Επένδυσης (κυρίως έργο και συνοδά υποστηρικτικά έργα), υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, και συγκεκριμένα στου Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.
Το προτεινόμενο έργο θα περιλαμβάνει εννέα ανεμογεννήτριες τύπου SG6.6-170, του οίκου “Siemens Gamesa”, ονομαστικής ισχύος 6.6 MW, έκαστη, με ύψος πλήμνης (άξονα) 115 m.
Το έργο εντάσσεται σε μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής. Το δίκτυο διασύνδεσης αυτού διέρχεται από δασικού και μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και ακολουθεί ως επί τω πλείστω την υφιστάμένη οδοποιία.
ypodomes.com