Ο καθημερινός έλεγχος του επιστημονικού κλιμακίου της περιφέρειας, ανακαλύπτει και νέα κρούσματα.
Δεκατρείς είναι μέχρι στιγμής οι εστίες με κρούσματα ευλογιάς που εντοπίστηκαν στον Έβρο.
“Κάθε φορά, η υποψία μας βγαίνει θετική”, σημειώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, επεσήμανε πως η νόσος δεν έχει περάσει τα σύνορα του νομού και ότι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είναι ικανοποιητική, αφού πλέον έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα για τα κοπάδια τους.
Ήδη μέχρι στιγμής, πάνω από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν εντοπιστεί στον Νότιο Έβρο.Έτσι οι εστίες κατανέμονται μέχρι στιγμής: 11 στο Νότιο Έβρο (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό) και 2 στον βόρειο Έβρο περιοχή Ορεστιάδας.
Υπάρχει απογοήτευση και μεγάλος προβληματισμός, σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς. “Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Προβληματιζόμαστε για τους κτηνοτρόφους και πώς θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Αν και το μέτρο 5.2 που εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό μιλά για αντικατάσταση κατά 100% του ζωικού κεφαλαίου , με πόση όρεξη θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι;», αναρωτήθηκε.
Διευκρινίστηκε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν τάφροι (σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος.
ertnews.gr