Βάσει χρονοδιαγράμματος, προχωρούν οι εργασίες προετοιμασίες του FSRU Αέξανδρούπολης από την Gastrade, που προβλέπεται πως θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2024.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, οι εργασίες μετατροπής του πλοίου, είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87,1% στα τέλη Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως όλος ο βασικός εξοπλισμός (πχ. καυστήρες, αεριοποιητές), για τη λειτουργία του ως πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει τοποθετηθεί και εγκατασταθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες μετατροπής, πραγματοποιούνται στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη, όπου τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε αντιπροσωπεία κάποιοων (Gaslog, Bulgartsansgaz και ΔΕΣΦΑ) από τους μετόχους της Gastrade, μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κωστή Σιφναίο.
Σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, η διαδικασία μετασκευής του πλοίου, έχει προχωρήσει περαιτέρω, ώσρε να είναι έτοιμο να αποπλεύσει στα μέσα Νοεμβρίου, από τη Σιγκαπούρη για την Αλεξανδρούπολη, όπου και αναμένεται να αφιχθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι το διάστημα μέχρι τον απόπλου από τη Σιγκαπούρη για την Ελλάδα, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά τεστ για την ετοιμότητα του πλοίου, χωρίς ωστόσο την έκχυση αερίων, πράγμα που θα γίνει επί ελληνικών υδάτων.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί “εσωτερική” συνάντηση, όλων των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν, τόσο τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί, όσο και τα επόμενα βήματα ως την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και την θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας.
Αναφορικά με τα συνοδευτικά έργα, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα συνδέει το FSRU με το δίκτυο, έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το χερσαίο τμήμα, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοέμβρη.
Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τα αγκυροβόλια, επομένως, με την άφιξή του, το καράβι, αρχές Δεκεμβρίου θα δέσει κανονικά στη θέση του και θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο αγωγό, προκειμένου να προχωρήσουν οι δοκιμές της υποδομής με αέριο αυτή τη φορά, δηλαδή σε πραγματικές συνθηκες λειτουργίας.
Τέλος, σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται επίσης ο σταθμός διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ, με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο, θα είναι έτοιμο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.
Η ταυτότητα του έργου
Το FSRU, χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, με αγωγό μήκους 28 χλμ, μέσω του οποίου, το αεριοποιημένο LNG, θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από Ρουμανία, Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Το έργο είναι μια ενεργειακή πύλη, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κεντρικής και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό, της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.
Επιπρόσθετα, η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποιήσης, φτάνει ήδη μέχρι και το 70% της τεχνικής δυναμικότητας των 5.5 δις κ.μ. ανά έτος, για τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Στο μετοχικό σχήμα της Gastrade, συμμετέχουν με 20% εξίσου οι: Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.
energypress.gr