Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Γιώργος Δεμερίδης: Το πράσινο αποτελεί δείκτη πολιτισμού – Συμβάλλει στην σωματική & ψυχική υγεία

Επένδυση στο πράσινο σημαίνει επένδυση στη ζωή

Με αφορμή την “Ημέρα των Δασών”, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου, κος. Γιώργος Δεμερίδης, μίλησε στο evrospost.gr, για την προστασία των δασών, τις δράσεις της Οικολογικής Εταιρείας, τυχόν δυσκολίες που συναντά ως προς την υλοποίησή τους, καθώς και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την ανάπτυξη της περιοχής, όσον αφορά τα δέντρα και το πράσινο γενικότερα.

Κε. Δεμερίδη, πείτε μας λίγα πράγματα για την Οικολογική Εταιρεία Ν.Έβρου

Κατ’ αρχάς, στην Οικολογική Εταιρεία Έβρου λειτουργούμε ως Σύλλογος. Παλιότερα, είχαμε καταστατικό, το οποίο μας κατέταξε στην κατηγορία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), οι οποίες είναι επαγγελματικές. Εμείς, δεν κάνουμε καμία επαγγελματική δραστηριότητα, δεν είναι στη φύση μας. Έτσι, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το καταστατικό μας και να γίνουμε Σύλλογος. Για να αλλάξει το καταστατικό αυτό, γίναμε από Οικολογική Εταιρεία Έβρου, Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου. Είμαστε λοιπόν Σύλλογος και όχι κόμμα.

 

Με τί δράσεις καταπιάνεται η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου;

Οι δράσεις μας, αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και αποβλέπουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι δράσεις μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την περιβαλλοντική προστασία. Υπάρχουν πολλές δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, για τις οποίες έχουμε μιλήσει σε αρμόδιες τοπικές αρχές, χωρίς να βρίσκουμε ανταπόκριση, ενώ τα έχουμε παραδώσει γραπτώς και ανεβάζουμε συνεχώς σχετικά κείμενα στα κοινωνικά δίκτυα.

Εδώ και δύο χρόνια που ασχολούμαστε με το πράσινο, είχαμε πολλούς δημότες, που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας. Για παράδειγμα, 650 άτομα υπέγραψαν είτε ηλεκτρονικά, είτε σε απλό χαρτί για τη διάσωση του άλσους κοντά στο κολυμβητήριο, ένα πανέμορφο άλσος και στη συνέχεια, όταν διεξήχθηκε γενική συνέλευση, είχαμε τέσσερα νέα μέλη στην Οικολογική Εταιρεία, τα οποία ήρθαν για να εργαστούν στην Εταιρεία, όχι για απλή εγγραφή. Από τα τέσσερα νέα μέλη, τα τρία, βρίσκονται πλέον στο διοικητικό συμβούλιο.

Ακόμη ένα παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2021, ενημερώθηκα ότι ο δήμος πετούσε απορριμάτα και κλαδιά ανεξέλεγκτα. Αυτό γινόταν σε ένα εγκαταλελειμένο λατομείο στην περιοχή της Μάκρης. Πετούσαν απορριμάτα, κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα.  Οι ίδιες οι δημοτικές αρχές φαίνεται να μην εφαρμόζουν τον νόμο, ούτε καν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Εκτός αυτού, κάτω από τη λάκκα με τα απορρίματα, περνά ο Υδροφόρος Ορίζοντας, από όπου λαμβάνουν νερό. Εμείς, παρευρεθήκαμε στο σημείο, την ώρα που το απορριματοφόρο, άδειαζε τα απορρίματά του. Βγάλαμε φωτογραφίες και γράψαμε ένα κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο παραδόθηκε στην εισαγγελία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, πείτε μας την άποψή σας σχετικά με την προστασία των δασών στην περιοχή μας. Είναι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα επαρκή και αν όχι τι περαιτέρω ενέργειες προτείνετε;

Η προστασία των δασών, δεν είναι αποτελεσματική, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ουσιαστικά, μένουν μόνο οι δασολόγοι ως άτομα που δραστηριοποιούνται για τα δάση. Οι δασοπόνοι έχουν καταργηθεί και οι δασοφύλακες έχουν συνταξιοδοτηθεί. Στη θέση τους, έχουν τοποθετηθεί κάποιοι χωροφύλακες. Η διάσπαση του δασολογικού αντικειμένου, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την αναποτελεσματική προστασία των δασών. Η μεταβίβαση του έργου της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, από την δασική  στην πυροσβεστική υπηρεσία, είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Με επιχειρήματα νομικά και επιστημονικά, είχαμε υποστηρίξει ότι το αντικείμενο της προστασίας των δασών, δεν υφίσταται διάσπαση. Και είχαμε δίκιο γιατί όταν έγινε η διάσπαση, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Το δάσος της Δαδιάς γνωρίζετε εάν έχει αποκατασταθεί από την πυρκαγιά την οποία υπέστη το περασμένο καλοκαίρι;

Η μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά την οποία υπέστη το δάσος της Δαδιάς, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι υπηρεσίες ενεργούν μόνο ως θεατές. Και δεν ήταν η πρώτη πυρκαγιά κατά την οποία παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο. Όταν βρισκόμουν στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Πάρκου, έγινε μία πολύ μεγαλύτερη πυρκαγιά, η οποία είχε ως συνέπεια να καούν 50.000 από τα συνολικά 420.000 στρέμματα του δάσους. Ευτυχώς, εφόσον το δάσος της Δαδιάς συντίθεται αποκλειστικά σχεδόν από πεύκα, η φύση έχει προνοήσει για τα πεύκα τα οποία φλέγονται εύκολα. Πραγματοποιείται φυσική αναγέννησή τους και έτσι δημιουργείται αναδάσωση.

Για το Δέλτα του Έβρου έχετε κάτι να μας πείτε;

Στο Δέλτα του Έβρου, διαπράττεται έγκλημα λόγω της λαθροθηρίας. Δεν σέβονται τους νόμους και πολλοί κτίζουν κατοικίες, τις οποίες χρησιμοποιούν ώστε να μπορούν να λαθροκυνηγούν. Δεν προστατεύεται ούτε αυτό το δάσος επαρκώς δυστυχώς.

Πώς κρίνετε την κατάσταση της περιοχής από οικολογικής άποψης;

Ο Έβρος γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας οικολογικός παράδεισος, όχι μόνο λόγω του πάρκου της Δαδιάς και του Δέλτα του Έβρου, αλλά διότι υπάρχουν αναρίθμητες περιοχές, οι οποίες είναι ειδικά προστατευμένες και όχι αδίκως. Καταστρατηγούνται όμως πολλά πράγματα από τη νομοθεσία, όπως για παράδειγμα η προστασία των θηραμάτων. Ό,τι υπάρχει μέσα στο δάσος, προστατεύεται από την δασική υπηρεσία, συμπεριλαμβάνοντας και τα θηράματα.

Τώρα τελευταία έχουμε περιστατικά με κυνηγούς, οι οποίοι τοποθετούν στον σκύλο τους ένα κολάρο και μπορούν με μία ηλεκτρονική συσκευή τσέπης, να παρακολουθούν πού βρίσκεται, ενώ αναζητά κάποιο θήραμα και το θανατώνουν. Αυτό θεωρείται ψυχρή δολοφονία και το έχουν καταγγείλει φίλοι κυνηγοί. Ενώ έχει αναφερθεί το περιστατικό αυτό σε επαγγελματική οικολογική οργάνωση, σε κόμμα που έχει σχετικό ενδιαφέρον, για την προστασία δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα. Πραγματοποιείται δηλαδή κανονική θηραματοκτονία δυστυχώς.

Συνεργασία με το δήμο υπάρχει πάνω σε οικολογικά θέματα;

Συνεργασία υπάρχει, αλλά παράλληλα και αντιπαλότητα. Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήσαμε για παράδειγμα εθελοντική δενδροφύτευση. Για την υλοποίησή της, δραστηριοποιηθήκαμε από τον Οκτώβριο. Αρχικά ο δήμαρχος μας πρότεινε να κάνουμε τη μελέτη για το νερό και να την χρηματοδοτήσει ο ίδιος. Για τη μελέτη και την υπογραφή της μελέτης ωστόσο, δεν υπήρχε εγγύηση. Στη συνέχεια, ο δήμος υποχώρησε και με κάλεσε να συζητήσουμε για τη δεντροφύτευση, όπου του πρότεινα να γίνει με τοπικά είδη της περιοχής, που ανήκει στην ευμεσογειακή ζώνη βλάστησης. Στο τέλος, συμφωνήσαμε να γίνει η δεντροφύτευση με τοπικά φυτά που θα βρίσκαμε εμείς, αρκεί ο δήμος να είχε την ευθύνη του ποτίσματος.

“Αντιπαλότητα” συνίσταται στο άλσος το οποίο προανέφερα, όπου επιθυμούν να γίνει κλειστό γυμναστήριο, κόβωντας 440 δέντρα στο φυτώριο. Το φυτώριο ωστόσο, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να διαθέτει ο δήμος. Άλσος σημαίνει μικρό δάσος. Ένα μικρό δάσος έχει έκταση το λιγότερο 3 στρέμματα σύμφωνα με τον νόμο. Αυτό είναι 10. Περιλαμβάνει 12-13 διαφορετικά είδη δέντρων. Το άλσος αυτό στο φυτώριο του δασαρχείου, δημιουργήθηκε από προηγούμενους συναδέλφους πριν από 40 περίπου χρόνια, γιατί δε μας χρειαζόταν τόσο πολύ και γιατί ένας πολύ καλός καθηγητής μας, είχε ήδη αναδείξει ένα νέο τομέα της δασολογίας, τη δασοπονία πόλεων.

Μιλήσαμε ακόμη στην τοπική αρχή, σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει στη Σαμοθράκη αλλά και εδώ στην ανατολική πλευρά του παραλιακού μετώπου, δηλαδή από το σιδηροδρομικό σταθμό και πέρα.  Εκείνο το σημείο, μοιάζει να βρίσκεται εκτός του δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς δεν γίνεται κανένα έργο εκεί και βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Τέλος, υπάρχει η διαδρομή προς τους Αγίους Θεοδώρους, η οποία έχει αρπακτικά, όπως και η Δαδιά. Εκείνη η περιοχή, διαθέτει πληθώρα πανέμορφων τοπίων, τα οποία προσφέρονται για ορειβατική δραστηριότητα. Σε εκείνη την περιοχή, ο δήμος θα μπορούσε να φτιάξει για παράδειγμα ένα κιόσκι, ώστε να αναπτυχθεί ο ορειβατικός τουρισμός. Είχα ετοιμάσει ένα φυλλάδιο  με τέτοια μονοπάτια και όταν ήταν δήμαρχος ο κος. Αλεξανδρής, χρηματοδότησε για να βγει το φυλλάδιο. Όμως, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η τοποθέτηση σήμανσης μονοπατιών, πινάκων κτλ. ενώ υπήρχε γραπτώς. Έτσι έχει η κατάσταση.

Επιπλέον, πολλά άτομα τάχθηκαν ενάντια στα χρυσωρυχεία, όπως και άλλοι φορείς της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να τους σταματήσουμε όχι να ακυρώσουμε τη λειτουργία τους. ‘Όμως τόσα χρόνια δεν προχωρούν. Αυτό σημαίνει πως με το πέρασμα του χρόνου, θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν.

Τελικά θα γίνει το κλειστό γυμναστήριο στην τοποθεσία του άλσους;

Προς στιγμήν, δεν το έχουν καταφέρει γιατί ο εργολάβος ζήτησε να ακυρωθεί η δημοπρασία μεταξύ άλλων, εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις. Έλαβαν ξανά την απόφαση για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, όμως όπως ενημερώνομαι, χρειάζεται ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και είμαστε εν αναμονή. Πιστεύω ότι δε θα γίνει τελικά, καθώς ήδη εκκρεμεί αγωγή μας στα αστικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, προσβάλλεται η δική μου προσωπικότητα αλλά και οποιουδήποτε άλλου, όταν επιθυμούν να κόψουν δέντρα, γιατί καταστρέφουν έτσι το πράσινο που είναι απαραίτητο στις πόλεις, τον καθαρό αέρα και το οξυγόνο και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, που μαζί με την Ορεστιάδα βρίσκονται ανάμεσα στις 20 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα.                                       

Η επερχόμενη ανάπτυξη της περιοχής, την οποία αναφέρουν όλοι, για παράδειγμα ο LNG, τα αιολικά πάρκα, πιστέυετε θα έχει επιπτώσεις περιβαλλοντικές;

Ας δούμε τα αιολικά πάρκα: Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ως το 2030, να καλύπτει την ενέργεια στην ποσότητα των 7.5 GB. Αυτή τη στιγμή έχει 8. Θα έλεγε κανείς ότι δε χρειάζεται να γίνει κάτι περαιτέρω ως το 2030, όμως προς το παρόν εκκρεμούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, 30 περίπου αιτήσεις από επενδυτές, καθώς θεωρούν οι επιχειρηματίες πως είναι κερδοφόρο πεδίο. Υπάρχουν τα σχέδια να γίνουν αιολικά πάρκα στη θαλάσσια περιοχή του Δέλτα του Έβρου το οποίο είναι προστατευόμενο και ακόμη ένα απέναντι από το νοσοκομείο, όπου είναι περιοχή για λουόμενους. Βλέποντας αυτά και μόνο, τα σχόλια είναι περιττά νομίζω.

Όσον αφορά τον LNG, έχουμε κάποιες αμφιβολίες σε σχέση με τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητά του. Όταν και εφόσον γίνει ο σταθμός εδώ στην πόλη μας, θεωρούμε πως θα επιβαρύνει το περιβάλλον. Υπάρχουν οι 12 αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που τις καταστρατηγούν όλες. Για τον LNG και 7 ακόμη σοβαρά θέματα τα οποία συνδέονται με την οικονομία, γράψαμε ένα τρισέλιδο, που το θέσαμε στη διάθεση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν είχε τη δυνατότητα όμως να το εξετάσει, καθώς ήταν προεκλογική περίοδος.

Αναμένουμε την νέα δημοτική αρχή εδώ και χρόνια να το εξετάσει και να το συζητήσει. Μας έχουν εντάξει στη συμβουλευτική επιτροπή του δήμου ως Οικολογική Εταιρεία και μία φορά το χρόνο μας καλούν για τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων. Σε λίγο τελειώνει και η θητεία τους. Αυτό μας δείχνει το βαθμό ευαισθησίας για το περιβάλλον.

INFO: Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου ǀ Εργατικά Παλαγίας Τ.Θ. 21 ǀ Αλεξανδρούπολη 681 00 ǀ Τηλ.: 25510-23206, Φαξ: 25510-23206

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις ΕΔΩ

Ελισάβετ Γκόγκου

Ελισάβετ Γκόγκου

Απόφοιτος των πανεπιστημίων Swansea & East Anglia στη Μετάφραση και Διοίκηση Επιχειρήσεων αντίστοιχα. Με σπουδές στην Ελλάδα στη Δημοσιογραφία & πρακτική στην αγγλική εφημερίδα "South Wales Echo".

Related Posts

TRENDING

LATEST NEWS