Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας βιώνει μια πύρινη κόλαση, με απώλειες συνανθρώπων μας και μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή.
Εκκενώθηκε μέχρι και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Ο τραγικός θάνατος τουλάχιστον 19 συνανθρώπων μας στον Άβαντα μας συγκλονίζει και μας γεμίζει οδύνη. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μετράει λιγότερο από άλλες, όποια κι αν είναι η προέλευση των νεκρών. Η οδύνη και η συμπόνια δεν έχουν εθνικότητα. Τουλάχιστον, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα, ας κρατήσουμε ζωντανό τον ανθρωπισμό μας.
Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει έστω και μια φορά έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές. Η ολιγωρία της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα η χώρα, από άκρη σε άκρη, να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες, που επιβάλλουν την άμεση συστράτευση των δυνάμεων και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού.
Στον Έβρο μέχρι σήμερα μετρούμε πάνω απο 800.000 στρ. καμένης γης με ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες ζωικό κεφάλαιο.
Πολλές περιοχές μετρούν ήδη τις πληγές τους και προκειμένου να αποκατασταθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου χρειάζεται η καταγραφή των ζημιών και η διαμόρφωση των επιδοτήσεων αποκατάστασης για πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις και υποδομές. Απαιτείται η στήριξη όλων των δραστηριοτήτων/επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) για το (διαφορικό) κόστος/ζημία της περιόδου διακοπής λειτουργίας λόγω των πυρκαγιών.
Συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί τόσο η ουσιαστική στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές , όσο και η ενεργή συμβολή της για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι αναγκαίοι πόροι μπορούν να αντληθούν από:
- Το Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού
- Την Ευρωπαϊκή Ένωση
Για την διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και συντονισμού των ενεργειών προτείνουμε την σύσταση Συντονιστικού Οργάνου με ευθύνη της πολιτείας και συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης (και έλεγχο από διακομματική επιτροπή της Βουλής). Οι προτάσεις αποτελούνται τόσο απο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης.
Άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων στον Έβρο
- Άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση των πληγέντων με συγκρότηση ειδικών μηχανισμών στους Δήμους.
- Βοήθεια στους πληγέντες για το μεταβατικό διάστημα για διαμονή, ρουχισμό, τροφή.
Μέτρα για φυσικά πρόσωπα/οικογένειες
- Προνοιακό βοήθημα σε κάθε οικογένεια πληγέντων για την Κάλυψη άμεσων αναγκών, με προσαύξηση για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ.
- Αποζημίωση για την οικοσκευή σε κάθε οικογένεια που κατεστράφει το σπίτι της, ύψους 10.000 ευρώ.
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών που καταστράφηκαν.
- Αναστολή πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας τουλάχιστον για 1 χρόνο.
- Νομοθέτηση που να επιβάλουν στις Τράπεζες το πάγωμα των δανείων των πληγέντων και την ρύθμιση τους.
- Πλήρης πρόσβαση, χωρίς προϋποθέσεις, των οικογενειών των πληγέντων σε κοινωνικές υπηρεσίες (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι κλπ).
Μέτρα για τις επιχειρήσεις
- Αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων για αποκατάσταση ζημιών,
- Οικονομική Ενίσχυση επιχειρήσεων που διακόπτουν αναγκαστικά την λειτουργία τους.
- Αναστολή απόδοσης του ΦΠΑ από πληγείσες επιχειρήσεις (και αναστολή αναγγελιών στον Τειρεσία για ληξιπρόθεσμες οφειλές).
- Νομοθέτηση που να επιβάλει στις Τράπεζες το πάγωμα των δανείων των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές και ρύθμιση τους.
- Μεσοπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης
(α) Χορήγηση αναγκαίων ποσών για την αντικατάσταση ή επισκευή των σπιτιών που επλήγησαν. Το 80 % ως άτοκο μακροχρόνιο δάνειο και το 20 % ως στήριξη από την πολιτεία.
(β) Ανασυγκρότηση των υποδομών των οικισμών σε συνεργασία –και χορήγηση των αναγκαίων πόρων- με την Αυτοδιοίκηση.