Ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, Γεωπόνος, μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορική TV, για την κλιματική αλλαγή στη Θράκη και τις επιπτώσεις στον αιγοτροφικό τομέα.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
“Οι πληγές παραμένουν, γιατί το κλίμα συνεχίζει να παίζει κι αυτά τα παιχνίδια στη Θράκη. Στην εκπομπή σας, δείξατε έναν χάρτη με τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Αυτη τη στιγμή, έχει να βρέξει στη Θράκη περίπου 3 μήνες, Κοντεύουμε τις 100 μέρες, μια ικανοποιητική βροχή, ώστε να έχουμε τροφοδοσία φυτών και καλλιεργειών. Γιατί υπάρχουν αρκετές ξενικές καλλιέργειες, όπως τα καπνά.
Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο στους ορεινούς οικισμούς, έχουν στεγνώσει οι πηγές. Υπάρχει γενικώς μείωση της παραγωγής. Από τον χειμώνα το παρατηρούμε αυτό. Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση της παραγωγής στα σιτηρά, λόγω ήπιου χειμώνα κα ανομβρίας. Η παραγωγή φέτος των ανοιξιάτικων καλλιεργειών, επειδή είχαμε αυτό τον παρατεταμένο ζεστό Ιούλιο, δεν έγινε σωστή γονιμοποίηση στο καλαμπόκι. Δεν θα δώσει σημαντικές παραγωγές και ο ηλίανθος, που χρησιμοποιείται στο βιοντίζελ.
Γενικά θεωρούμε ότι θα έχουμε μια μείωση της παραγωγής που θα φτάσει ίσως και το 30%. Αν κάποιοι έχουν τουρίστες στη Θράκη και περπατήσουν στους δρόμους, θα αντικρύσουν δεξιά – αριστερά, ξερά δέντρα. Δέντρα τα οποία είναι 30, 40 και 50 ετών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Η πιο ξερή περιοχή, είναι οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είμαστε ξηρότεροι αυτή τη στιγμή, από αυτές τις περιοχές.
Δεν έχουμε και αποθέματα γλυκού νερού, Εξαντλούμε συνέχεια τους υπόγειους υδροφορείς. Δεν έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια που το φωνάζουμε, κάποια έργα υδροοικονομίας, για να αποθηκεύσουμε το γλυκό νερό στο βουνό και στην ουσία διακυβεύεται αυτή τη στιγμή, η διατροφική επάρκεια και αυτάρκεια της Ελλάδος, γιατί ο 70% της παραγωγής του Ηλίανθου, γίνεται στη Θράκη, με αρχηγό αυτής της παραγωγής τον Έβρο.
Θα αναγκαστούμε να κάνουμε εισαγωγές για να βάλουμε την πρόσμιξη 7 % στο ντίζελ κίνησης. Επίσης, η μείωση σε παραγωγή, σημαίνει αυξημένες εισαγωγές, αυτό θα σημαίνει, αύξηση τιμών καταναλωτή, ίσως κάποιο πληθωρισμό, αλλά θα μεταφέρει αυτό το κόστος παραγωγής και στη κτηνοτροφία και στην ζωϊκή παραγωγή και στο κρέας, όπου στην ουσία η κτηνοτροφία, είναι μια μεταποίηση της φυτικής παραγωγής.
Δείτε το βίντεο: