Η περιβαλλοντική Οργάνωση “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων”, ανακοίνωσε τα ακόλουθα για την Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή:
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Στον χάρτη βλέπουμε με ροζ, τις περιοχές όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, αν περάσουν οι πιλοτικές Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), που προβλέπονται στην υπο διαβούλευση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (σελ. 486).
Οι ανεμογεννήτριες αυτές, θα είναι σταθερής έδρασης (πακτωμένες) και σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, θα έχουν ύψος μέχρι 280 μέτρα και εγκατεστημένη ισχύ 15 MW η καθεμία. Ο συνολικός αριθμός τους, θα ανέρχεται σε πολλές δεκάδες, αφού προβλέπεται στις περιοχές αυτές, να εγκατασταθούν 600 MW!
Στην Αλεξανδρούπολη, έχει αφεθεί μόνο ένας στενός διάδρομος μπροστά στο λιμάνι για να μπορούν να περνάν τα πλοία, στη Σαμοθράκη επίσης, οι ανεμογεννήτριες θα είναι μπροστά στο λιμάνι. Η απόσταση των ανεμογεννητριών από το λιμάνι, θα είναι ακόμη και 2,3 χιλιόμετρα.
Οι περιοχές εγκατάστασης αυτές, καλούνται “Πιλοτικές Περιοχές Ανάπτυξης ΥΑΠ”, καθώς η τοποθέτηση των αιολικών, θα γίνει με fast track διαδικασίες, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και Ειδική Οικολογική Αξιοόγηση. Πρόκεται για εφαρμογή του έκτακτου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις ΑΠΕ, στα πλαίσια του σχεδίου RE Power EU, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ήδη έχουν χορηγηθεί άδειες έρευνας στον Όμιλο Κοπελούζου και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. Οι περιοχές αυτές των υπεράκτιων αιολικών, βρίσκονται είτε μέσα είτε ακριβώς δίπλα σε περιοχές NATURA 2000.
Συγκεκριμένα:
- Η περιοχή “Πιλοτικό 1”, εμπίπτει στην περιοχή NATURA GR, 1110013 “Θαλάσσια Περιοχή Θράκης”.
- Η περιοχή “Πιλοτικό 2”, εμπίπτει στην περιοχή NATURA GR 1110004 “Φεγγάρι Σαμοθράκης, Ανατολικές Ακτές κλπ”.
- Η απόσταση της περιοχής “Πιλοτικό 1”, από την περιοχή NATURA GR 111006 “Δέλτα Έβρου” και την περιοχή NATURA GR 1110007 “Δέλτα Έβρου και Δυτικός Βραχίωνας”, είναι μόλις 193,47 μ.
- Η απόσταση της περιοχής “Πιλοτικό 2”, από την περιοχή ANATURA GR 1110012 “Σαμοθράκη: Όρος Φεγγάρι και παράκτια ζώνη”, είναι 0 μέτρα, δηλάδη εφάπτεται.
- Οι περιοχές, αυτές, δεν βρίσκονται μόνο επάνω σε πολύ σημαντικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους πτηνών, αλλά έχουν και σχετικά χαμηλό αιολικό δυναμικό.
- Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, τα παρακάτω είδη πτηνών θα επηρεαστούν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια αινδιαιτήματος και εκτοπισμό:
- Σπιζαετός, Πετρίτης, Μύχος, Αρτέμης, Αιγαιόγλαρος, Θαλασσοκόροακας, Θαλασσαετός, 8 κατηγορίες θαλασσοπουλιών και 34 κατηγορίες μεταναστευτικών πτηνών (σελ. 487 -492).
Επίσης, τα παρακάτω είδη θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, θα επηρεαστούν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος, ακουστική βλάβη, ρύπανση, εκτοπισμό και αλλαγή συμπεριφοράς:
Μεσογειακή Φώκια, Πράσινη Χελώνα, Χελώνα Caretta Caretta, Φώκαινα, Κοινό Δελφίνι, Ζωνοδέλφινο, Ρινοδέλφινο, Ζιφιός (σελ. 487 – 492)
Δεν πρέπει να περάσει αυτό το έγκλημα!
Αν θέλετε να παρέμβετε στη δημόσια διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ, στείλτε email στο
Σε σχόλια του άρθρου αναγράφονται τα εξής:
“Αν νομίζετε πως μόνο τα ζώα και τα πουλιά θα ενοχληθούν, είστε γελασμένοι. Ποιος άνθρωπος θα θελήσει να έρθει σε μια βιομηχανική περιοχή να κάνει διακοπές; 9 χρόνια που έζησα στο νησί σας, αφήνοντάς σας το εισόδημά μου χωρίς να εργάζομαι εκεί, είδα πως ήμασταν μια χούφτα άνθρωποι αυτοί που “δεν θεωρούμε πρόοδο και ανάπτυξη τις ανεμογεννήτριες”.
Ξυπνήστε κι αντισταθείτε!
Σας εγγυώμαι πως δεν θα ξαναπατήσω το πόδι μου στον τόπο σας, αν αφήσετε αυτό το έγκλημα να συμβεί.
Και δε θα είμαι η μόνη.
Σχόλιο 2
Όπου έχουν τοποθετηθεί υπεράκτια αιολικά πάρκα, έχουν δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Αυτόματα οι περιοχές πέριξ των πάρκων γίνονται βιομηχανικές ζώνες και τέτοιου είδους πάρκα, έχουν εγκαταλειφθεί σε Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος (διαρκής θόρυβος, έλαια και υγρά μπαταριών στη θάλασσα κλπ).
Η Ευρώπη χαίρεται για την προθυμία μας να γίνουμε η μπαταρία της, μιας και καμία άλλη χώρα δεν είναι πρόθυμη να καταστρέψει τον τόπο της.
Οι αντιδράσεις από τους κατοίκους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου θα εγκατασταθούν τα πιλοτικά αιολικά πάρκα είναι έντονες. Ήδη στην Κέρκυρα, το δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα έβγαλε ψήφισμα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και κάνει δικαστική προσφυγή για ματαίωση του έργου στην περιοχή της. Την ίδια πορεία πρόκειται να ακολουθήσουν και οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή στην ανατολική Κρήτη.
Τι πρέπει να γίνει
Είναι εξαιρετικά επείγον, η νυν και η επόμενη δημοτική αρχή να θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προ ημερήσιας διάταξης και να βγει ομόφωνα ψήφισμα που να καταδικάζει μια τέτοια εις βάρος αυτού του τόπου.
Επίσης, η ίδια η δημοτική αρχή, θα πρέπει να ορίσει επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις και παράλληλα να ενημερώνει φορείς, οργανισμούς, συλλόγους, ακόμη και να δημιουργήσει φόρουμ και ιστοσελίδα, ώστε να έχουν γνώση όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν τη Σαμοθράκη σε όλο τον κόσμο.
Πρόσθετα, επιβάλλεται να ενημερωθεί η πολιτεία, ότι μια τέτοια ενέργεια εις βάρος των κατοίκων και του ίδιου του νησιού, δεν πρόκειται να περάσει. Θα βρει απέναντι, όχι μόνο την αρχή του τόπου, αλλά και όλους τους κατοίκους.
Η Σαμοθράκη επέζησε και πέρασε με νίκη όλες τις δοκιμασίες.
Δεν θα επιτρέψει τώρα να γίνει η χωματερή της Ευρώπης.
Ασ τιμήσουμε τη Νίκη της Σαμοθράκης.